Windows Mobile 6.1 i uwalenie, czyli szczęście w nieszczęściu...

• 10 Odpowiedzi
  • 1327 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline krondar

• 21
Witam,
Opiszę tu jako ciekawostkę (a może i częściowo ku przestrodze...) jak mimo dobrych chęci można mieć najzwyczajniejszego pecha ;-)

"Komórkami" z Windows Mobile zajmuje się w pracy, także obycie z instalacją oprogramowania mam. Postanowiłem więc podmienić nasze wspaniałe CBHE1 na nowy PDXIB1 rodem z Singapuru. Najpierw uzbroiłem się w wiedzę merytoryczną - przejrzałem PDA Club w tą i z powrotem, poczytałem, zajrzałem na xda-developers i pobrałem odpowiedni soft. Następnie postanowiłem zabezpieczyć tyły - pobrałem CBHE1 (duże ukłony w kierunku m_vb który udostępnił takowy soft) oraz Mirage i sterowniki produkcji Sam'a :)
Hex Editem przerobiłem PD na CB, i780 potraktowałem Spb Backup'em. Mój komputerek to konfiguracja która jest "rock solid" - od 2007 roku czujnie go doglądam, nie zawiesił się praktycznie ani razu (no raz... ale z mojej winy :P), jest podpięty do UPS'a APC 800, pracuje pod kontrolą Windows XP SP3 a na testowym dysku śmiga Win7 RC.
W telefonie podpiąłem bateryjkę naładowaną na 100%, przypiąłem kabelki, powyłączałem firewall'e i antywirusa i odpaliłem updater. Wszystko ruszyło z kopyta, kolejne paski migały jak szalone i po max 10 minutach przywitał mnie Windows Mobile 6.1. Zrestartowałem, odpaliłem. Pełen sukces! "Miga błyska, pełny serwis". Rozpocząłem przerzucanie oprogramowania przez Active Sync na kartę... Total Commander, Resco Viewer, Resco Explorer, pluginy... urządzenie rozłączyło mi się z Active Sync. Od tak. Odpiąłem kabel i podpiąłem na nowo - nic. Odpiąłem od kompa - nic, przepiąłem w inne USB... "Nie rozpoznano urządzenia USB". Soft Reset Sam'a - "Nie rozpoznano urządzenia USB". Hard Reset... "Nie rozpoznano urządzenia USB". Reboot komputera... to samo. Power Off komputera - wtyczka out z gniazdka... "Nie rozpoznano urządzenia USB". Przelogowałem się na Windows 7... "Nie rozpoznano urządzenia USB". Zdębiałem. Wyjąłem małego MSI Wind, przełączyłem w tryb USB - wykryło. Active Sync... "Nie rozpoznano urządzenia USB". Ponownie tryb USB... "Nie rozpoznano urządzenia USB". Wyjąłem baterię z sama.
Ruszałem kablem, wyginałem kombinowałem... i nic. Ostateczność - HR i format. Podpiąłem, urządzenie wykryło, znalazł Samsunga... po czym Active Sync nie połączył się. Na Windows 7 to samo. Skoro ostateczność odpadła... pozostało ratować się Mirage'm i sięgnąć po zabezpieczone wcześniej CBHE1. No to jedziemy... HR i format. Wyłączyłem, Tryb Emergency. Mirage wykrył sprzęt... update... 14%... i leży.  Po pół godziny poddałem się i odpiąłem licząc na to że faktycznie jest trudny do uwalenia. Jest. Spróbowałem ponownego podłączenia. Tryb Recovery i... niespodzianka! "Nie rozpoznano urządzenia USB"! Usiadłem. Dosłownie. Wyciągnąłem lapka dziewczyny (ma Windows XP SP3), zainstalowałem AS, stery blackjack'a i Mirage. Recovery i "Nie rozpoznano urządzenia USB", kolejny USB "Nie rozpoznano urządzenia USB". Ostatni USB..."Nie rozpoznano urządzenia USB". Zacząłem grzebać przy telefonie wtyczką, raz drugi, trzeci. Ciężko zliczyć, było ich dużo. Wyjąłem baterię. Na długo. Potem HR z formatem, tryb Recovery i wykrył. Odpaliłem Mirage, wykrył urządzenie, rozpoczął update, bootloader doszedł do 30% i Mirage strzelił mi checksum errorem, oraz przestał wykrywać i780. Reset. Wykrył, ruszył update dojechał do jakichś 15% i ponownie checksum error. Wyjąłem baterię. Mirage strzelił parę razy "Nie rozpoznano urządzenia USB". Uparcie zmieniałem porty w  laptopie. Usiadłem do kolejnego kompa. Wyjąłem baterię. Najpierw "Nie rozpoznano urządzenia USB", a przy drugim podejściu wykrył i zakończył download bootloadera, zapisywał... i checksum error. Przedmuchałem port, i kabel.
Włączyłem Sam'a... czarny ekran. Tryb Emergency... czarny ekran... Wyjąłem baterię, ponownie na długo. Emergency ruszył! Wcisnąłem wszystko mocno, wręcz na rympał, Mirage wykrył, po czym strzelił "Nie rozpoznano urządzenia USB". Ponownie wyjęcie baterii, Emergency i tym razem sukces, wykrył... odpaliłem update, ruszył. Stwierdziłem że nie chce tego oglądać i poszedłem się golić... by wstać do pracy :P
Po paru minutach przybiegła do łazienki moja dziewczyna że mam na laptopie "Job Done". Prawie się zaciąłem maszynką (elektryczną :P). System wstał na CBHE1! Szybkie ustawienia, podłączam do kompa... "Nie rozpoznano urządzenia USB"! Tym razem nie robiło mi to jednak różnicy, urządzenie kupiłem parę dni temu, a jak wiemy zakupy przez sieć i zdalny odbiór to 10 dniowy zwrot towaru. Zapakowałem i780, opisałem usterkę, odesłałem i uzyskałem po paru dniach zwrot pieniędzy. Gdybym jednak nie przywrócił CBHE1, miałbym po gwarancji i to w nowym sprzęcie.
No cóż, okazuje się że nawet przy dobrze wykonanej instalacji można mieć pecha i padnie port transmisji danych w telefonie... albo coś co go obsługuje... i wtedy klops, gwarancje idzie się kochać. No chyba że ma się odpowiednio dużo uporu, samozaparcia... i ogromną dozę szczęścia.
(Aha - zapomniałem dodać że kabel testowałem na innym sprzęcie. Był sprawny!)
Niniejszym, chciałbym pogratulować konstruktorom firmy Samsung Electronics... Nokia potraktowana tak jak i780 zmarła by po pierwszych dwóch porażkach ;-)
Pozdrawiam,
K.

P.S. I teraz się zastanawiam... kupić kolejnego i780? Czy może inne urządzenie z Windows Mobile? Sam już nie wiem... a wy jak myślicie?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Windows Mobile 6.1 i uwalenie, czyli szczęście w nieszczęściu...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2009, 18:09:54 »
tylko czekać aż znajdzie się ktoś kto wynajdzie cudowny sposób na bootowalną kartę micro sd :P i wgrywanie romu z microSD :E
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline artnat

• 36
  • Sprzęt: i780, i9000
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:49:35 »
Ja miałem stracha, że mi znowu padł. Wracałem sobie do domu, napisałem smsa, schowałem telefon do kieszeni. Po chwili ta osoba mi odpisała, ale nie wyjmowałem telefonu, bo zaraz miałem wysiąść z autobusu. Wychodzę, wciskam włącznik LCD i nic. Pomyślałem, że się wyłączył, więc przytrzymałem dłużej i nic. Tylko mi dioda błysnęła na chwilę. Już miałem stracha, że znowu padł i będę 40 dni czekał na naprawę gwarancyjną - tak jak poprzednio.

Odłożyłem go, po powrocie do domu wcisnąłem reset i odpalił bez problemy, ani śladu po zwisie i ani śladu smsa, który do mnie przyszedł. Zupełnie nie wiem co się stało, ale okazało się, że telefon sam zadzwonił na numer, na którego wysłałem smsa. Rozmówca powiedział, że słyszał jakieś elektroniczne piski. Ktoś potrafi to wyjaśnić?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:52:32 »
tylko czekać aż znajdzie się ktoś kto wynajdzie cudowny sposób na bootowalną kartę micro sd :P i wgrywanie romu z microSD :E
chyba prędzej chińczycy opiszą jtag dla tego modelu
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline krondar

• 21
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2009, 23:14:23 »

Tia, tylko w moim przypadku to by było wykonalne gdy jeszcze Windows Bootował ;-) Potem, to już ryzyk - fizyk - kamikatze był ;-) Ale fakt że taki patent z karty byłby super ;)

artnat -> Ale na ile pamiętam, pisałeś że dostałeś nowy egzemplarz, prawda? ;)

P.S. A ja mam już nowy SGH-i780 ;) Był w promocji w markecie rzut beretem ode mnie ;) Więc na oddaniu tego pierwszego zaoszczędziłem 50 zł... ;-) Oby ten egzemplarz okazał się już bezawaryjny, stabilny... ;) Dość przygód mam na razie ;)

*

Offline artnat

• 36
  • Sprzęt: i780, i9000
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2009, 10:10:26 »
artnat -> Ale na ile pamiętam, pisałeś że dostałeś nowy egzemplarz, prawda?

Tak, dlatego wiem jak wygląda kontakt z serwisem i się przestraszyłem, ale to już byłby straszny pech. :)

*

Offline krondar

• 21
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2009, 21:44:24 »
Tak, dlatego wiem jak wygląda kontakt z serwisem i się przestraszyłem, ale to już byłby straszny pech. :)

A tak swoją drogą na jakim sofcie siedzisz? CBHE1?

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2009, 10:19:12 »
IMHO miałeś po prostu strasznego pecha, gdzieś czytałem, że np. jedna na tysiąc płyt głównych do PCta jest walnięta przy sprzedaży... Może tak samo z SAMSUNGami ?  :E
Generalnie to jak pracowałem dla firmy robiącej sprzęt rtv to się nasłuchałem wielu syfów na temat SAMSUNGa, sam mam i780 i jest to dobry sprzęt, tak naprawdę to czy jest jeszcze coś z QWERTY (nie wysuwaną), GPS, TEL  na Windows Mobile lepsze od i780? (to nie retoryczne pytanie, pytam z ciekawości :))
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

*

Offline krondar

• 21
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2009, 22:25:03 »
IMHO miałeś po prostu strasznego pecha, gdzieś czytałem, że np. jedna na tysiąc płyt głównych do PCta jest walnięta przy sprzedaży... Może tak samo z SAMSUNGami ?  :E
Generalnie to jak pracowałem dla firmy robiącej sprzęt rtv to się nasłuchałem wielu syfów na temat SAMSUNGa, sam mam i780 i jest to dobry sprzęt, tak naprawdę to czy jest jeszcze coś z QWERTY (nie wysuwaną), GPS, TEL  na Windows Mobile lepsze od i780? (to nie retoryczne pytanie, pytam z ciekawości :))

No powiem szczerze, to ja nie znalazłem, dlatego wybrałem drugi egzemplarz (narazie ciągle CBHE1 :P Zobaczymy ile wytrzymam ;) ). Ciężko o jednobryłowy telefon, bez wysuwanych klawiatur... i to z dwoma bateriami ;-)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2009, 23:27:51 »
no nie ma nic lepszego niż i780 w tej kategorii. Generalnie ja jestem po drugiej stronie barykady, spotykam się w pracy z samymi "uszkodzonymi" aparatami telefonicznymi marki samsung i gdybym miał oceniać to wszystkie się psują :) ale tak to jest gdy pracuje się w otoczce napraw gwarancyjnych :ok:

i tak polecę każdemu i780 i każdemu odradzę omnię.

@Hilix: kupiłeś urządzenie z CBHE1? to widzę że partie późniejsze już mają zmieniony rom początkowy, pierwotne miały CBHA1 :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline krondar

• 21
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2009, 14:35:27 »
no nie ma nic lepszego niż i780 w tej kategorii. Generalnie ja jestem po drugiej stronie barykady, spotykam się w pracy z samymi "uszkodzonymi" aparatami telefonicznymi marki samsung i gdybym miał oceniać to wszystkie się psują :) ale tak to jest gdy pracuje się w otoczce napraw gwarancyjnych :ok:

i tak polecę każdemu i780 i każdemu odradzę omnię.

@Hilix: kupiłeś urządzenie z CBHE1? to widzę że partie późniejsze już mają zmieniony rom początkowy, pierwotne miały CBHA1 :)

No ja również mam od początku CBHE1 :) A Ty byś jaki ROM polecił? Zostać przy CBHE1, czy interesować się WM 6.1 ENG? Między Bogiem a prawdą, nie zależy mi na bajerach i wodotryskach tylko stabilności, a angielski przeszkodą nie jest.

No i czemu nie polecasz Omni? :)