Uszkodzony mikrofon ? Jak zdiagnozować czy usterka jest fizyczna czy soft ..

• 19 Odpowiedzi
  • 12092 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
  • Sprzęt: i780
nawalił aby nie wysyłać telefonu do serwisu nie potrzebnie ?

Gwarancji mam jeszcze miesiąc więc nie jest źle, ale chciałbym być pewien że to nie wina softu.

Kupa roboty chyba z takim oddawaniem fona do serwisu ?

Ktoś ma dla mnie jakieś sugestie co zrobić ?

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
HR robiłeś?
X7500,i780,B7350 ,N8010 ,N7000, BB9810, B7620, NOKIA 6720, B2710, MSI U160 Samsung Xcower 2 ,Q10, Q 20 BlackBerry Passport Silver Edition no i do tego iPhone 7 Plus iPhone SE 128GB  ....narazie wszystko

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
Jeszcze nigdy nie robiłem HR. Jeżeli nakażecie / zalecicie jego wykonanie to zrobię wcześniej jednak zapoznam się jak to się bezpiecznie robi bo gdzieś była jak pamiętam instrukcja. tylko muszę poszukać :)

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
nie wiem jaki masz rom ale u mnie na CBHA1 jest takie coś...ustawienia-system-zerowanie pełne
to naciskam i już idzie HR
X7500,i780,B7350 ,N8010 ,N7000, BB9810, B7620, NOKIA 6720, B2710, MSI U160 Samsung Xcower 2 ,Q10, Q 20 BlackBerry Passport Silver Edition no i do tego iPhone 7 Plus iPhone SE 128GB  ....narazie wszystko

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
Mam identycznie pytanie tylko czy robić jakieś kopie ustawień ? Czytałem o HR i nie pamiętam czy robić jakieś ceregiele czy po prostu dawać HR ?

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
zalezy od Ciebie
ja nie mam co zachowywac wiec nie robie backupu
kontakty mam na sim a instalki programow na Sd wiec tylko HR i po sprawie
potem sprzet ustawiam pod siebie od nowa

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
Kontakty skopiuję, instalki tez mam, ale na kompie.
Problem będzie z Zadaniami których mam dużo. Nie wiem czym to skopiować. Może Outlook podczas synchronizacji to skopiuje ?

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
tak outlok ma taka funkcje podczas synchronizacji z WMDC

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
Zainstalowałem Outlooka bo do tej pory nie korzystałem tak jakoś się złożyło.
Faktycznie wszystko ładnie zgrało. System Win7 sam zainstalował program do synchronizacji i wygląda lepiej niż to co dawali z telefonem.

Co do samej usterki. Dzisiaj dzwoniłem i jak mówi mój rozmówca słychać mnie jak mówią jakby przez "butelkę" w dodatku przerywa.
Czyli coś mikrofon łapie.

Nic posprawdzam jeszcze czy Outlook wszystko przywróci, dam HR bo już znalazłem informacje dotyczące wykonywania HR i zobaczymy.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
PPC Pim Backup lub SPB Backup. można też MyPhone użyć który jest w WM6.5
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
Odp: Uszkodzony mikrofon ? Jak zdiagnozować czy usterka jest fizyczna czy soft ..
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2011, 19:21:40 »
edmun PPC Pim Backup tego użyłem i backup już mam z głowy. Dzięki  :ok:

Outlook oczywiście coś pochrzanił więc za niedługo pójdzie to kasacji.

Teraz najlepsze czyli sedno. Mianowicie robiłem na kilka sposobów które znalazłem HR i nie udało mi się go zrobić  :mrgreen: Nie wiem co jest nie tak może jestem tępy ale nieważne.

Moja wersja softu CBHE1. Zrobiłem za to zerowanie pełne. Nic niestety nie zmieniło się w kwestii usterki. Czy mam dalej próbować HR bo gdzieś wyczytałem że zerowanie i HR to w sumie to samo.

Kolejna sprawa to wysyłka telefonu na gwarancję. Czy kożystać z firmy CCS którą kiedyś znalazłem na forum czy z innej ?

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
Odp: Uszkodzony mikrofon ? Jak zdiagnozować czy usterka jest fizyczna czy soft ..
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 14, 2011, 09:14:35 »
zerowanie pełne to HR natomiast jeżeli chodzi o naprawę gwarancyjną to CCS

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 14, 2011, 22:06:57 »
nie ma sprawy. HR robisz skrotem klawiaturowy. o ile pamietam to wylaczasz telefon, przytrzymujesz zielona i czerwona sluchawke i naciskasz wlacznik telefonu. potem spacja :)
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 29, 2011, 12:29:25 »
Dzisiaj po telefonicznym kontakcie z CCS ponieważ mija dzisiaj tydzień (pomijamy dni wolne) dowiedziałem się że telefon jest w "centrum wysyłkowym" i dziś a może jutro zostanie do mnie odesłany.
Po pytaniu czy w takim razie wszystko jest OK dostałem odpowiedz że telefon nie został naprawiony ponieważ na płycie głównej jest ślad po cieczy.

Ktoś to skomentuje ?
Czytałem kiedyś o dziwnych numerach z serwisem iPhone nie wiem tylko czy to ta sama firma.
Tego się szczerze mówiąc nie spodziewałem.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 29, 2011, 15:36:02 »
Spoko. Znajomy rozmawiając w upał trochę się spocił. Klawisz  zielonej słuchawki przestał działać. Serwis nokii również wykpił się śladami cieczy. BTW co teraz za telefony robią, że spocenie się powoduje jakieś zniszczenia. Mi się g900 w kieszeni spociła i wleciało mi pod ekran i miałem odbarwienia. Serwis wymienił ekran+d-pad gratis :grin: Jakby problemem było zabezpieczyć płytę jakimś byle środkiem. Rozumiem, zarabiają na psuciu się telefonów. Kiedyś na każdej płytce była warstwa "lakieru" a większość styków pozłacana. Teraz, te telefony na odp* się są robione :-?

Wracając do serwisu nokii, to dziewczyna już drugi raz wysyła 2700 do naprawy, bo tel odpala się 10 minut a skasowanie 100smsów na raz, to nie lada wyzwanie. Poprzednio odesłali weseli, że naprawili, a g* zrobili. Na szczęście po trzeciej naprawie jest zwrot kasy. BTW hardreset nie pomaga. Pewnie pamięć wysiada.

Serwis MIO też jest niezły. Przy okazji naprawy(już nie pamiętam czego) dali gratis nową lśniącą ramkę i klawiaturkę. Toshiba d-pada. Takie miłe gesty(pewnie i tak leży im części na magazynie, bo to stare sprzęty) a cieszą i firma zyskuję renomę.

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 29, 2011, 18:26:38 »
Czy z takimi (jak dla mnie durnymi) powodami odmowy uznania reklamacji można jakoś walczyć ??
Bo po pierwsze jak udowodnię że telefon PODKREŚLĘ nigdy nie miał styczności z żadnym płynem ?
Dwa na stronie po wpisaniu IMEI teraz przyjmuje i mogę sobie obejrzeć bebechy. Są jakieś ślady w dwóch miejscach na stykach.
Oto informacja od nich
STWIERDZONO ŚLADY CIECZY NA PŁYCIE GŁÓWNEJ TELEFONU W OKOLICY ZŁĄCZA WYŚWIETLACZA. ZGODNIE Z POSTANOWIENIAMI KARTY GWARANCYJNEJ, SERWIS ODMAWIA PRZEPROWADZENIA NAPRAWY GWARANCYJNEJ

Trzy rozumiem że po otwarciu obudowy przez serwis i stwierdzeniu tego co stwierdzili dalej nie podejmują żadnych czynności w kierunku diagnozy usterki ? Bo co ma wyświetlacz do mikrofonu ?

Jest co prawda fakt że telefon kupiłem po około roku od pierwszego właściciela więc na 100% nie wiem co się z nim działo od nowości. Ale usterka wystąpiła praktycznie po roku mojego użytkowania a ja jestem pewien że nic takiego nie mogło mieć miejsca.
Z tego co może mieć znaczenie to fakt że raz lub dwa telefon był używany w pochmurny dzień kiedy kropił sobie deszczyk i był wiatr.
Czy to oznacza że taki telefon nie powinien być używany w wilgotnym środowisku ?

Kolejna sprawa to obsługa przez CCS. To co mają na stronie ni jak nie pokrywa się z rzeczywistością.

Kwestia samego telefonu. Jaki może być koszt naprawy mikrofonu ? Czy jest do wymiany płyta główna czy jakiś podzespół ?
Czy teraz za odesłanie telefonu może wystąpić żądanie ode mnie pokrycia kosztów ?

Gdzie dawać do ewentualnej naprawy ? Czy szukać jakiejś sieci stacjonarnych serwisów ? Gdzieś w Poznaniu jest taki punkt ?

Mogę wrzucić zdjęcia które zrobił serwis.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2011, 18:29:58 wysłana przez OlafRagnarson »

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 30, 2011, 07:35:22 »
forumowicz kubaa może Ci pomóc ale odpłatnie.......natomiast pewniej niż te niedołęgi z serwisu
napisz do niego

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 30, 2011, 10:07:37 »
Czy z takimi (jak dla mnie durnymi) powodami odmowy uznania reklamacji można jakoś walczyć ??
Bo po pierwsze jak udowodnię że telefon PODKREŚLĘ nigdy nie miał styczności z żadnym płynem ?
Jak zostawili gołe ścieżki, to wystarczy że para wodna tam wleci i się skropli, metal podrdzewieje i już mają argument, że telefon ma ślady cieczy.

Producent ustala warunki gwarancji(w pewnym stopniu, bo są pewne normy). Jest zapis w twojej umowie gwarancyjnej, który mówi - Jakikolwiek ślad po cieczy = odmowa. Nie ważne, że ciecz nie była powodem uszkodzenia, wnikła podczas normalnego używania, spociłeś się, czy telefon wpadł w gotujący się bigos babuni. Ślad na płycie= Spieprzaj Abonencie. To po prostu warunek gwarancji, jak np. plomba czy nienaruszone śrubki itp.

Dla tego jak coś kupuję, to nie zwracam większej uwagi czy ma gwarancję, czy nie, bo gwarancja nie jest gwarancją naprawy. :wink:

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2011, 12:07:28 »
Częściowo się zgodzę z tym, że gwarancja to poczucie, które się ma że w razie czego naprawią. Taki luksus psychiczny który nam dają jako dodatek za często ciężkie pieniądze. Czy jest to prawda czy tylko obietnica okazuje się po fakcie.

Więc jak mam możliwość za odpowiednio mniejsze pieniądze kupić sprzęt używany to kupuję wiedząc że nie mam gwarancji.

Kolejna rzecz która wychodzi przy tej okazji to sposób odsyłania telefonu z firmy CCS.
Otóż właśnie był kurier z UPS, a wysyłałem DHL bo w UPS w moim mieście pracują lub pracowali kolejni debile.
Na stronie CCS jest wyraźnie napisane że przy odbieraniu paczki należy sprawdzić jej stan oraz zawartość i stan przesyłki.
W razie uszkodzenia lub braku jakiegoś elementu należy spisać protokół, który jest podstawą do roszczeń.

I co się okazuje ? Że w naszym kraju można pisać co się chce a robić co innego.
Kurier poproszony o poczekanie aż sprawdzę przesyłkę oświadczył że nie mam takiej możliwości. Najpierw podpisujesz odbiór potem możesz sobie sprawdzać zawartość.
Ale jak się okaże że telefon ma rozwalony wyświetlacz to nic nie zrobisz. Dlaczego ?
Bo telefon wysłany został zwykłym listem a do tego typu usługi nie ma możliwości spisania czegokolwiek.
Wniosek jest taki że zamiast wysłać to w sposób który umożliwi to co jest napisanie na stronie CCS wysyłają zapewne jak najtaniej.
Telefon raczej jest sprawny ale co było by gdyby został uszkodzony ?

Więc dzwonię do CCS odbiera pani i po wyjaśnianiu sedna sprawy oświadczyła że telefon jest OK więc o co mi chodzi.
Chodzi mi o to że jeżeli jest napisane A to ma być A a nie B.
Na moje pytanie co gdyby telefon był uszkodzony to złożyła mi obietnicę że wtedy oni wzięli by to na siebie.

Komuś coś to przypomina ? Bo mi przypomina to gwarancję lub jej obietnicę.

Pomijam fakt że na przepychanki między CCS a UPS jest 31 dni pewnie roboczych. Więc całość może została by załatwiona w dwa miesiące które byłbym bez telefonu.
Wczoraj byłem w kilku miejscach Poznania i telefon a raczej nawigacja bardzo ułatwiła by mi sprawę. Telefonu nie miałem bo się łudziłem gwarancją.

Zastanawiają mnie takie rzeczy ?
Czy to jest normalne ? Czy to się nadaje do dalszej dyskusji nagłaśniania interwencji gdzieś ?

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 12, 2011, 23:02:59 »
Nie walcz, nie ma po co. Mój SGH-i780 jak wyłączył się pewnego dnia, tak przez serwis CCS/CSS został uznany jako "uszkodzenie płyty głównej w okolicach procesora na skutek uderzenia/uszkodzenia mechanicznego"
Przestałem walczyć, kupiłem na allegro kolejny za 300 zł.
HTC ONE S
Alhambra TDI