Uszkodzony dotyk

• 31 Odpowiedzi
  • 4911 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
Uszkodzony dotyk
« dnia: Październik 17, 2010, 19:53:05 »
Witajcie, wiecie może jak dostać się do menu ustawienia > myszka w WM 6.5 bez uzycia dotyku?
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline BartoszP

• *
  • 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
Odp: Uszkodzony dotyk
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2010, 20:07:25 »
Jeżeli tylko masz tę małą aplikację i780 cursor to dzięki niej możesz nawigować klawiszami 8/2 (góra/dół) 4/6 (lewo/prawo) i enterem
Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

*

Offline KotLarry

• 351
  • Sprzęt: FS Pocket Loox 420 -> i780 6.1 96dpi -> omnia pro4
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2010, 21:29:31 »
Sprawdziłem, że doszedłem do tego ustawienia za pomocą przycisku start oraz posługując się "4 way touchpadem"....

czyli start a potem przesuwam co trzeba czarnym kamyczkiem...
Pozdrawiam!
MK.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2010, 21:35:45 »
Kurde, właśnie u mnie 4way nie działa w start menu  :-|
Jakoś tam doszedłem, ale musiałem rozkręcać całego i780...

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
  • Sprzęt: .... ->n70->n80->i780
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2010, 10:23:14 »
jak mi dotyk przestał działać to kupiłem na allegro całą obudowę z dotykiem chyba za 40zł i sam ją wymieniłem, trzeba tylko uważać bo taśma od dotyku jest podpięta pod wyświetlaczem i trzeba tam przesunąć taki jeden suwaczek i łatwiutko odpina się i wpina nową. Może się komuś przyda

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2010, 18:25:52 »
jak mi dotyk przestał działać to kupiłem na allegro całą obudowę z dotykiem chyba za 40zł i sam ją wymieniłem, trzeba tylko uważać bo taśma od dotyku jest podpięta pod wyświetlaczem i trzeba tam przesunąć taki jeden suwaczek i łatwiutko odpina się i wpina nową. Może się komuś przyda

Mam od roku uszkodzony dotyk, ale jakoś śmigam... Właśnie jak rozbierałem i780-tkę aby sprawdzić co się stało wyszła mi ta taśma spod wyświetlacza i ni jak nie umiem jej podpiąć z powrotem... A nie chcę wymontowywać wyświetlacza.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2010, 18:37:02 »
Widziałeś manuale serwisowe i780? Tam wszystko jest rozpisane co gdzie i jak.
Chyba, że taśma się po prostu urwała :)

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2010, 19:27:45 »
Nie widziałem. Gdzie są?

*

Offline tomo78

• 24
  • Sprzęt: SGH-I780 + Heineken 2.2 Repack 96 dpi
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2010, 20:01:04 »
Zmieniałem dotyk na nowy jakiś czas temu. Tu opisywałem trochę, może się przyda:
http://pdaclub.pl/forum/sgh-i780/jak-sciagnac-protector/30/
Niestety trzeba podważyć lcd żeby ściągnąć dotyk, poza tym oba elementy są przyklejone niestety.
pzdrwn

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2010, 13:24:14 »
ja w swoim miałem kiedyś wymieniany wyświetlacz więc jak zobaczyłem o co chodzi to odkleiłem go delikatnie, przypiąłem taśmę dotyku i delikatnie docisnąłem z powrotem i chodzi i wygląda pięknie. Za jakiś czas kończy mi się umowa i na tą chwile nie mam zamiaru kupować niczego nowego.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2010, 16:06:50 »
To weź dla mnie omnie pro 4 :D

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 21, 2010, 14:57:41 »
To weź dla mnie omnie pro 4 :D

mam w play'u więc myślałem o PS3 ale omnia 4 z tego co poczytałem spełnia moje oczekiwania lecz na razie nie ma co dywagować  ale nawet jak by była to jej cena w abonamencie za 69zl będzie pewnie dla mnie zaporowa...

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2010, 19:10:22 »
Siedem dych Ci moge dać xD
A tak apropo tematu chciałbym z wami pewną sprawę rozwaźyć.
Mianowicie mój dotyk. Bo jest tak, że dzis musiałem znowu robić HR i po tym nie mogłem wykalibrować ekranu, bo dotyk zaczął swirować. Następnie docisnąłem ekran w kilku miejscach, włączając w to miejsce, w którym znajduje się tasiemka łącząca digitizer z ekranem (czy tam z resztą pocketa, jak wolicie) i nagle o allachu! normalnie wykalibrowałem ekran i już działa mniej więcej poprawnie.
I teraz nasuwa mi się pytanie co to może oznaczać? Odklejanie się warstwy dotykowej, czy może tasma juz jest wiekowa i nie łączy już tak dobrze?
Zaznaczam, że warstwa jest na szybce, a nie na wyswietlaczu.

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 21, 2010, 21:49:01 »
Taśmę od dotyku wciska się w takie gniazdko z zapadką. Trudno to inaczej opisać. Może spróbuj jednak rozkręcić telefonik i te tasiemkę przetrzeć jakimś alkoholem, ewentualnie to gniazdko też? Bo to wygląda na kiepski styk najzwyczajniej.
pzdrwn

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 22, 2010, 13:22:39 »
Zgadzam się z przedmówcą, gdybyś był gdzieś w okolicach Ostrołęki (woj. Mazowieckie) to mógł bym Ci pomóc:-) Pamiętam że u mnie też był z tym problem dokładnie z kalibrowanie ekranu i też były podobne objawy. Taśma wydawała się ok i po podpięciu jej drugi raz wszystko chodziło ok ale tylko przez ok 3-4 dni i później znowu było to samo. Gdy postanowiłem zmienić obudowę wraz z dotykiem przy odpinaniu taśma się posypała dokładnie rozpadła na dwie części więc nie dziwiłem się że nie stykało. (obudowę kupiłem na allegro za 30zł, jedyną jej wadą jest napis "TIM" pod wyświetlaczem, bo cała reszta bez żadnych rys i otarć)

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 23, 2010, 16:04:48 »
Taśmę od dotyku wciska się w takie gniazdko z zapadką.
Ale wciska się w obudowie czy na płycie głównej?

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 23, 2010, 19:01:13 »
Już raz pisałem o demontażu tego sprzętu, w innym wątku.
Gniazdko oczywiście jest na płycie głównej. Natomiast oprócz tego, że ta taśma jest zapięta w tym gniazdku, to jeszcze jest przyciskana przez ekranik LCD i żeby ją wyciągnąć trzeba go podważyć lekko.
Taśma zatem jest dość łatwa do uszkodzenia, ale też, przy minimum ostrożności łatwa do demontażu.
Na nieszczęście ekranik jest przyklejony do płyty głównej a dotyk do przedniego panelu obudowy.
Zatem nie zdejmiesz przedniego panelu obudowy  bez odpięcia dotyku.
Jak odpalisz manual serwisowy, to tam jest to wszystko bardzo dobrze gdzieś pod końcem przedstawione na zdjęciach, krok po kroku. Jeden śrubokręt i penseta i da się.
Ja amator to bez problemu rozebrałem i złożyłem i to kilka razy.
Dasz radę ;)
pzdrwn

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 06, 2010, 23:06:11 »
Dzieki wielkie za pomoc, udało sie poprawnie wszystko poodczepiac.
Tylko teraz powstał kolejny problem...
Bardzo dziwnie zachowuje sie system...
Musze zaznaczyc, ze podczas jednego z flashow komp mi sie zwiesił i musiałem powtarzać proces, ale na szczescie system wstal, a teraz w trybie myszki touchpadem wogole nie moge wykonac scrolla na wm 6.5 - caly czas mi wariuje, skacze gora, dol i rowniez ciezko wykonac long-tap, bo albo przejezdza gdzies na sam dol, albo poprostu kursor znika na chwile, aby zaraz pojawic sie po puszczeniu touchpada. Natomiast w trybie dpada czesto jest tak, ze klikam na touchpad a on sam wykonuje long-tap.
Nie wiem co mam o tym sądzic - na poczatku myslalem ze touchpad jest do wymiany, ale sa momenty pewne aplikacje w ktorych dziala poprawnie, teraz mysle ze to moze miec zwiazek z przerwaniem flasha (flashu?). Jutro przeflashuje go PDXIB'em, a tymczasem ma ktos jakies zlote mysli na ten temat ? :)

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 08, 2010, 10:19:26 »
możliwe że źle podpiąłeś albo taśma jest uszkodzona

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 08, 2010, 19:49:56 »

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 08, 2010, 20:45:05 »
Wg mnie to nie jest kwestia dotyku ani też softu lub też pamięci flash a touchpada czy też jak to się czasem nazywa - myszki.
Jak już rozkręcałeś telefon, to może spróbuj też wyciągnąć tasiemkę od tego ustrojstwa, zobacz czy cała jest, przemyj spirytusem. Może coś to da.
pzdrw

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 10, 2010, 09:19:26 »
nie pociesze cie mikkuss, u mnie sie tak dzieje jak mam wybrudzony dotyk, poza tym mam podejrzenia ze tez jest uszkodzony.

objawia sie to tak ze czasami lubi sie jakby zaciac na kliknieciu w jednym miejscu, przez co cale menu i boczny pasek nieraz lata, albo klika sie cos co akurat mu sie spodoba (najczesciej jest to jedno miejsce, niezalezne od polozenia myszki z d-pada).

pomaga wyczyszczenie i lekkie docisniecie touchpada i problem ustepuje, nieraz na miesiac, nieraz na jeden dzien.
i780 win 6.1 @ 96dpi -> Xperia NEO V

"Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie."

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 10, 2010, 23:27:25 »
Fajnie.
A powiedz mi jak czyscisz touchpada? Normalnie z zewnatrz powierzchnie dotyku, czy da sie go jakos otworzyc?
A co masz na mysli mowiac lekko docisnac?

Muszę się nie zgodzić, dziś przewijałem start menu przez Pocket Controllera i był taki sam efekt jak bym przewijał touchpadem - czyli świrrrr.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 18:52:48 wysłana przez mikkuss »

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 23, 2010, 08:33:42 »
wybacz ze tak zwlekalem z odpowiedzia.

lekko docisnac tzn ledwo dotknac palcem :) ja odnosze wrazenie ze moj wyswietlacz jest w pewnym miejscu 'znieksztalcony' co czuc pod reka. niestety wg. serwisu wszystko jest ok.

touchpada czyszcze tylko wilgotna szmatka ew. husteczka.

objawy dodatkowe tez sa takie jak opisales,jak touch sie zatnie w jednym miejscu to klikniecie kursorem np na pasku przewijania powoduje skaknie paska z pozycji zacietej do poz kliknietej.

co ciekawe kolega ktory kupil i780 jakos niedawno,nowy w sklepie tez ma taki 'znieksztalcony' ale serwis mowi ze ten typ tak ma.bo z miejsca chcial reklamowac.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 23, 2010, 13:51:45 »
No to chyba nie bardzo! Od heinekena się dowiedziałem że dotyk, myszka, dźwięk i klawiatura to osobne sterowniki ale jakoś zależne od siebie. Czyli z tego co wiem, jeśli odłączysz dotyk, nie będzie dźwięku, chociaż sam osobiście jeszcze nie odłączałem całkowicie dotyku, a przynajmniej nie na włączonym i780.
Ale to by tłumaczyło fakt, że jeśli dotyk jest uszkodzony to touchpad też nie będzie działał poprawnie...
Cóż, niestety kasy na dotyk brakuje, ale jak wymienię, nie omieszkam powiadomić :)

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 23, 2010, 18:33:03 »
Gdzieś ponad rok temu trzymałem i780-tkę w ciasnej kieszeni w upalne lato. Po wyjęciu zobaczyłem na środku ekranu plamkę o kształcie "atolu". Od tego czasu szwankował dotyk tzn. włączało się coś co nie powinno itp. Postanowiłem rozebrać telefon aby sprawdzić co jest grane i podczas rozbiórki mocnej szarpnąłem za taśmę (od panelu dotykowego), a ta się odczepiła.
Od tego czasu dotyk nie działa w ogóle, plamka przybiera różne kształty, a telefon śmiga że hej. Dźwięk działa perfekcyjnie. Też mnie czeka wymiana dotyku :) W końcu rysik po coś jest...

Dodam, że posiadam wersję i780PDXIB1 - tu podziękowania dla mikkussa :) bo to po jego poście zmieniłem z brandowanego softu play.

Swoją drogą czy jest taka wersja tylko po polsku?
Pozdrawiam.

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 23, 2010, 20:19:41 »
nie wiem czy oddzielne czy nie, ale u mnie objawy zacietego dotyku pokrywaja sie idelanie z drugim filmikiem nakreconym przez Ciebie.

wygaszam wtedy urzadzenie, biore szmatke, wycieram, wlaczam i wszsytko wraca do normy. wiec jakos to musi byc powiazane. skoro u mnie problem rozwiazuje wyczyszczenie/lekkie docisniecie dotyku mniej wiecej po srodku scroll bara, no moze troche w lewo.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 04, 2010, 15:39:44 »
Odlaczylem dzis dotyk hardwarowo - odpialem tasme. Wszystko minelo jak reka odjal!! Jedyny mankament to nie dzialajacy dotyk xD ale z dwojga zlego wole miec niedzialajacy dotyk, niz zle dzialajacy dotyk i touchpad.
Rajman, sprobuj odlaczyc dotyk i sprawdz jak sie touchpad zachowuje.
PS: Przy rozkrecaniu uwazaj na tasme dotyku, bo jest mala i mozesz urwac przy demontazu panelu przedniego, i jeszcze jedno - lcd jest na kleju wiec spokojnie mozna go podwazyc najlepiej od lewego dolnego rogu, a lcd nalezy sciagnac, poniewaz pod nim jest tasma dotyku.
Powodzenia! :)

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 10, 2010, 08:46:44 »
narazie nie mam potrzeby odlaczania dotyku bo on dziala, a przycina sie i zachowuje tak jak na filmach u Ciebie tylko sporadycznie. wiec poki nie bedzie naprawde tragicznie to jest podpiety i dziala. i tak planuje po nowym roku kupic nowy digitizer bo moj jest juz w oplakanym stanie. ani pokrowiec ani wyjatkowo delikatne obchodzenie sie z tel. nie uchronily go przed porysowaniem ...

*

Offline adiksw

• **
  • 116
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 21, 2010, 21:22:13 »
Przed chwilą stała się tragedia bo mój i780 upadł prosto wyświetlaczem na kant łóżka i wyświetlacz się zbił :/ :( Trochę przeleciałem teraz szybko ten temat aby zobaczyć jak z wymianą, ogólnie chyba nie ma tragedii, chociaż łatwo nie będzie. Dotyk działa bo sprawdzałem. Cena wyświetlacza na allegro to z przesyłką 90zł więc też nie ma tragedii. W sumie zastanawiam się czy nie sprzedać go w takim stanie, tylko czy był by kupiec, wątpię żeby na allegro ktoś "poleciał" na takiego fona, jak myślicie?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 21:24:36 wysłana przez adiksw »