gdyż dane XTRA to nic innego jak dane od operatora GSM. coś jak A-GPS (np. odpal sobie na IPhonie google maps i zauważysz że im więcej BTS'ów czyli anten od operatorów wokół Ciebie, tym dokładniej wskaże Cię na mapie).
Podejrzewam (ale tak jak mówiłem - obaliliście moją pewnie błędną teorię), że:
włączamy XTRA
włączamy odbiornik GPS i soft (np. Automapę)
telefon łączy się poprzez GPRS/3G z operatorem, a ten odpowiada tym samym nadajnikiem
operator przesyła poprzez gprs'a dane, jakie satelity akurat są na Tobą przez które ma się łączyć, gdyż wie gdzie się znajdujesz (orientacyjnie, gdyż korzystasz z anteny operatora która nie zmienia położenia)
inaczej mówiąc - zawsze wydawało mi się, że właśnie poprzez modem GPRS/3G łączymy się z operatorem który podsyła dane o satelitach nad nami. Wie jakie są, bo przecież korzystamy z systemu komórkowego (plastrów miodu jak to ostatnio z profesorem dywagowałem) i jesteśmy w zasięgu kilku anten BTS, które szybciej zlokalizują nasze położenie i też spróbują jak najszybciej podesłać dane że nad tym obszarem w którym jesteśmy - akurat jest dostępna satelita X, Y, Z i Q .
Też cytat z Wiki odnośnie AGPS (gdyż podejrzewam że rozszerzony system GPS z Samsunga działa na tej samej zasadzie)
Assisted GPS (AGPS lub A-GPS) – rodzaj systemu GPS wykorzystywany w telefonach komórkowych, w którym używa się serwerów operatora sieci do skrócenia czasu potrzebnego na pierwsze znalezienie położenia.
Nie wiem.. muszę sprawdzić jak będę miał wolny jakiś dzień od pracy. Stanę przed blokiem, połączę się z tym swoim WiFi i porobię trochę testów (każdy po soft resecie, aby miał zimny start)