Tajemnica trójkąta roamingu rozwiązana

• 3 Odpowiedzi
  • 1165 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tajemnica trójkąta roamingu rozwiązana
« dnia: Październik 15, 2008, 15:49:07 »
Witam.
Przeglądając forum natknąłem się w kilku postach na pytania czemu na pasku wyświetla się symbol roamingu (trójkąt). Dzwoniąc do BOK PLAY dowiedziałem się, że sytuacja ta ma miejsce zawsze kiedy sygnał pochodzi z nadajnika PLUS GSM czyli de facto jesteśmy w czymś w rodzaju roamingu wewnętrznego między sieciami. Jak wiadomo PLAY w dużej mierze nadaje z nadajników PLUSA, bo swoich własnych ma jeszcze stosunkowo mało. I wszystko jasne. :wink:

Odp: Tajemnica trójkąta roamingu rozwiązana
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2008, 16:47:39 »
Tylko, że w przypadku korzystania z karty X-SIM nie jest tak do końca. Zawsze po resecie pojawia mi się ten trójkąt, zasięg tez "niby" jest pełny ale ja nie mogę dzwonić ani nikt do mnie się również dodzwonić nie może. Dopiero po ponownym resecie wszystko wraca do normy, zasięg jest a ów trójkąt się nie pojawia i wszystko działa.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2008, 17:40:19 »
Odnośnie kart X-SIM się nie wypowiadam, bo ich nie używam i nie wiem jaki wpływ na działanie telefonu one mają, poza ewentualnym odblokowaniem sim locka.

*

Offline alwi

• 25
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2008, 09:00:52 »
Jak wiadomo PLAY w dużej mierze nadaje z nadajników PLUSA, bo swoich własnych ma jeszcze stosunkowo mało.

Skoro wiedziales to, to sie zastanawiam gdzie jeszcze byla dla Ciebie jakas tajemnica?

Tylko w przypadku kart X-SIM jest to dziwne/nietypowe zachowanie (tzn. pojawianie sie znaczka roamingu), w kazdym innym przypadku znaczek roamingu oznacza... uwaga, tu niespodzianka... po prostu roaming :P (czyli korzystanie z uslug poza siecia macierzysta).
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 09:06:55 wysłana przez alwi »
>> Samsung i780 <<
SOFT:
- PDA: CBHE1
- PHONE: CBHE1