Niektore programy widza net, niektore nie :(

• 7 Odpowiedzi
  • 975 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
Niektore programy widza net, niektore nie :(
« dnia: Luty 23, 2009, 17:42:21 »
Mam przedziwna sytuacje z moim i780. Otoz niektore programy nie widza internetu (iPlus jako usluga na "glosowym" numerze).

Dziala IE, dziala Opera (mini i normalna), dzialaja maile, Google Maps, pogoda w HTC Today. Natomiast za zadne skarby nie chce widziec internetu Skype, FTP w Resco Explorerze ani program do forexa (Metatrader). Ten ostatni czasami - po dlugim zastanowieniu - raczy laskawie zauwazyc internet, ale zdarza mu sie to bardzo rzadko.

Zeby bylo smieszniej, po wifi dziala wszystko. Skype oczywiscie ma odpowiednie opcje wlaczone i teoretycznie powinien dzialac przez 3G.

System 6.1 20273.EV5X.96U, PDA i780PXIHH5, PHONE i780CBHE1.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 17:51:06 wysłana przez brent »
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

Odp: Niektore programy widza net, niektore nie :(
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2009, 11:36:47 »
Witam,
Mam taki sam problem. Zainstalowałem platformę metatrader do inwestowania na forexie i na wi fi łączy się bez problemu, ale bez wifi wogóle nei chce nawiązać połączenia internetowego :( czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem ?

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2009, 12:28:04 »
Mam to samo z MobileGadu jeśli mam wyłączone automatyczne łączenie się przy starcie programu. Ale działa normalnie jak wpierw ręcznie otworzę połączenie danych. Można to zrobić choćby wchodząc w Start>Settings>Connections>Connections>Manage Existing Connections, przytrzymując kliknięcie na odpowiednim połączeniu i klikając Connect. Albo (jeśli ktoś ma HS++ z włączonym traylaunchem) klikając na ikonkę telefonu, connections i wybierając to od internetu. Możliwe, że są prostsze sposoby, ja używam HS++, więc zbyt wielu metod nie znam :(
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2009, 13:23:55 »
Zrobiłem tak jak w powyższym opisie, telefon połączył się z internetem jednak program meta trader mimo wszystko nie łączy sie z netem .
Ale dziękuję za pomoc. Może ktoś ma inne rozwiązania? Jeśli coś znajde to też napewno tutaj to opisze.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2009, 18:21:36 »
Znalazłem już rozwiązanie powyższego problemu:
Mam telefon w orange i nie mialem włączonych dobrych ustawień można je pobrać ze strony orange, a także wklejam je poniżej:
1. Naciśnij START i wejdź w SETTINGS.
2. Przejdź do zakładki CONNECTIONS i wybierz CONNECTIONS.
3. Przejdź do zakładki ADVANCED, a następnie naciśnij SELECT NETWORKS.

Sprawdź na górnej rozwijanej liście czy ustawienia Internet GPRS już istnieją. Jeśli tak, to przejdź od razu do punktu 6, natomiast w przeciwnym wypadku kontynuuj kolejno według punktów poniżej.

4. Naciśnij przycisk NEW... przy górnej rozwijanej liście.
5. Jako nazwę ustawień wpisz Internet GPRS i naciśnij OK.
6. Z górnej listy wybierz Internet GPRS i naciśnij EDIT...
7. Naciśnij NEW... i wpisz Internet GPRS jako nazwę połączenia.
8. W polu SELECT A MODEM ustaw CELLULAR LINE (GPRS) i naciśnij NEXT.
9. W polu ACCESS POINT NAME wpisz interneti naciśnij NEXT.
10. W polu USER NAME wpisz internet
11. W polu PASSWORD wpisz interneti naciśnij ADVANCED...
12. Przejdź do zakładki SERVERS i wybierz USE SPECIFIC SERVER ADDRESS.
13. W polu DNS wpisz 194.204.159.001
14. W polu ALT DNS wpisz 194.009.223.079 i naciśnij OK, a następnie FINISH.
15. Jeśli masz ustawione więcej niż jedno połączenie, zaznacz Internet GPRS jako domyślne.
16. Przejdź do zakładki PROXY SETTINGS.
17. Zaznacz (włącz) opcję THIS NETWORK CONNECTS TO THE INTERNET.
18. Odznacz (wyłącz) opcję THIS NETWORK USES A PROXY SERVER... i naciśnij trzy razy OK.

Potem tylko trzeba odpalic połączenie tak jak to pisał wyżej kolega Zer01. I wszystko ładnie chodzi:)

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2009, 19:12:13 »
A ma ktos pomysł jak zrobic zeby dzialalo to na heyah?

*

koldasz

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 07, 2009, 10:37:52 »
moze scalic z 151563.0??

*

Offline Wodek

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2009, 21:49:11 »
Witam!

Miałem bardzo podobny problem - właśnie z platformą MetaTrader a także Skypem (być może innymi aplikacjami, ale tego nie pamiętam już). O ile Opera czy Explorer łączyły się automatycznie przez GPRS bez problemu, o tyle MetaTrader nie działał, nawet kiedy miałem aktywne łącze GPRS otworzone przez przeglądarki. Czasami zdarzało się, że jakimś cudem załapywało, jakkolwiek nigdy MetaTrader nie otworzył połączenia GPRS samodzielnie.

Rozwiązanie (niestety tylko pośrednie) znalazłem przez przypadek:
1. Włączam Operę i łączę się przez GPRS
2. włączam MetaTrader (po włączeniu na ogół ikonka łączności jest czerwona - zatem nie jest on podłączony)
3. Wchodzę w "Menadżer Bezprzewodowy". Następnie włączam a po chwili wyłączam interfejs WiFi !! (wszystko w czasie kiedy już mam aktywne połączenie GPRS)
4. W między czasie MetaTrader praktycznie błyskawicznie załapuje i zanim zdążę wrócić do okienka programu słyszę charakterystyczny dźwięk połączenia - już przez GPRS.

Sposób jest niezawodny póki co.
Przyczyna być może leży w konfiguracji, jakkolwiek ja swego czasu pobierałem plik z ustawieniami bezpośrednio od operatora (SMSem, czy jakoś tak). A telefon mam w sieci Era.

Z trochę innego punktu wiedzenia patrząc - myślę, że programy mogą mieć problemy z poprawnym rozpoznaniem podstawowego interfejsu który łączy się z Internetem. Domyślnie chyba jest WiFi i dopiero jego jawne wyłączenie w czasie działania takiego programu powoduje szukanie Internetu na innym interfejsie... Zupełnie tak samo jak było to w starym Windowsie - mając wpięty komputer do sieci i jednocześnie aktywne połączenie z neostradą system czasem głupiał...

A osobiście uważam, że każdy program powinien próbować się łączyć przez GPRS bez udziału przeglądarek! U mnie w telefonie niestety tak nie ma.
Na szczęście mój work-around problemu nie jest zbyt dokuczliwy ;)
Pozdrawiam!
Grzegorz