utopiony i780

• 10 Odpowiedzi
  • 1767 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

utopiony i780
« dnia: Styczeń 15, 2010, 11:36:26 »
witam

niestety utopiłem ten telefon, z któego byłem bardzo bardzo zadowolony;/

w miare szybko wyciągnałem baterie, potem telefon rozkręciłem, wyczyściłem, troche wysechł, następnego dnia kupiłem specjalny alkohol do czyszczenia elektroniki, jeszcze raz wyczyściłem i w końcu skręciłem wszystko.

Telefon normlanie wstaje, włancza się, działaja kamerki, dioda miga, nie sprawdzałem jeszcze czy łapie zasięg bo testowałem bez karty, ale:
- nie działa klawiatura - coś nie styka przy tej taśmie, może uda mi sie to naprawić.
- nie działa ekran dotykowy - pewnie też coś z taśmą
- nie działają głośniki

jest jakiś sposób na prostą naprawe tych elementów? czytakie "naderwane" taśmy (mogłem je uszkodzić podczas rozkręcania) da się jakoś naprawić?

Wczoraj połączyłem się z telefonem zdalnie z kompa i zgrałem wszystkie kontakty itd, wygląda na to że wszystko działa, nie wiesza się.

a może ktoś poleci jakis serwis który by sie tego podjął i czy wogóle jest sens. Generalnie działa wszystko, ale nie mam jak nawigowac po telefonie, samym touchpadem na 4-way cięzko;/

pozdr.

*

Offline chmielu1234

• 9
  • trening czyni mistrza, chemia czyni cuda :)
Odp: utopiony i780
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2010, 13:22:00 »
witam mi tez wpadł telefon do wody miałem trochę więcej szczęścia bo wszystko jest ok tylko ciężko działają trzy guziki : OK, guzik rozłączania rozmowy, P ale da się z tym żyć. panel dotykowy sam na allegro kosztuje 99 pln :/ ale ja zakupiłem sobie coś takiego i jestem zadowolony :) http://www.allegro.pl/item882069754_100_oryginalna_obudowa_samsung_i780_fv_22.html sam wymieniłem i działa :) tylko trzeba bardzo precyzyjnie to robić żeby nie uszkodzić wyświetlacza no i ta mała taśma :/ ciężko ja wsadzić w gniazdo ale da się zrobić  :D
- co do klawiatury to myślę ze pewnie woda się dostała pomiędzy dwie warstwy materiału z jakiego ona jest zrobiona i przez to nie działa te klawiatury "naklejane"już nie pierwszy raz sie z tym spotykam ze tak maja troszkę wody się odstanie i zaraz coś nie działa :/, albo taśma w co wątpię, może tez być gniazdo do taśmy na płycie głównej.
-a głośniki to raczej standardowe do samsunga i jak sam rozkręciłeś telefon to sam tez bez problemu je wymienisz.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 13:27:21 wysłana przez chmielu1234 »

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2010, 13:33:12 »
ok dzieki za odpowiedź

rozumiem że w tej aukcji co podałes jest obudowa razem z dotykiem i z niej wychodzi ta taśma tak? to by mi chyba załatwiło sprawe.

*

Offline chmielu1234

• 9
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2010, 15:38:12 »
tak jest tam ta tasiemka :) to jest caly ekran dotykowy z panelem  :ok: no ale klawiatura nadal nie dziala  :P patrzylem w instrukcji serwisowej no ciagle zastanawia mnie ta klawiatura  :O kumpel mi dal sony ericssona zalanego przez syna i tez klawiatura padła rozkręciłem go i oczywiscie naklejana klawiatura :/ odkleiłem ja i wygląda normalnie to znaczy czysta nie widać żadnych śladów zalania  :-? a nie dziala...Moze ktos sie zna na tym??

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2010, 18:37:03 »
jaki model?

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2010, 14:57:35 »
ok, skąd wziąść głośniki?

obudowa już zamówiona. klawiature juz raczej wiem jak naprawić.
pozostał do wymiany głóśnik i pewnie tez mikrofon, tylko nie wiem gdzie je kupić.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2010, 13:00:00 »
pytanko- czy po utopieniu stwora po wciśnięciu klawiszy podświetlały się one? mam dziwny problem a tel kupiłem na allegro już z niedziałającymi przeciskami

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2010, 21:54:38 »
tak, podświetlały się.

a może masz w oszczędzaniu energi wyłączone podświetlanie? nawet można wyłączyc że w okreslonych godzinach podświetlenie nie działa.
Napisane: Styczeń 20, 2010, 13:09:48
obudowa z dotykiem przyszła...
podłączyłem i nie działa.. już nie wiem co moge jeszcze sprawdzić

tasiemka wchodzi napewno dobrze, przeczyściłem te małe styki, powinno być ok.

ktoś ma jakiś pomysł?
albo potrzebuje i780 na części?;/

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2010, 08:59:34 »
przydałby ci sie sprawny i780 żeby sprawdzić czy ten nowy dotyk jest na pewno sprawny, a może to wodowanie uwaliło mobo?
nie próbowałeś kompieli w tej wanience ultradźwiękowej, czy jak ona się tam zwała?
i8000+i600=i8600 :D

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2010, 09:32:16 »
kolega ma i780 ale nie będe mu go rozkręcał żeby spadzić czy ten dotyk jest dobry.
W wanience nie czyściłem, nie wiem gdzie takie cos mógłbym zrobić, a troche szkoda mi już kasy na ten telefon bo i tak nie mam pewności czy będzie działał.
Pozostaje jeszcze kwestia tych głośników, więc chyba pójdzie na allegro na części.

*

Offline chmielu1234

• 9
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2010, 03:44:04 »
jeżeli kupiłeś dotyk ten co ci podałem link to napewno działa bo te dotyki są z telefonów testowych( one używane są przez tydzień jeśli wszystko jest ok to zmieniają na nowy i telefon idzie do sklepu )wiec pozostaje opcja ze coś z płytą... :(