Samsung i780 i Automapa - brak fix'a.

• 8 Odpowiedzi
  • 2388 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline legómina

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung i780, WM6
Samsung i780 i Automapa - brak fix'a.
« dnia: Wrzesień 29, 2008, 17:48:28 »
Witajcie!

Mam problem, pewnie dość powszechny.
Zainstalowałem demo Automapy, wersja 5.0.9. Niestety pomimo poprawnej (przynajmniej tak mi się wydaje) konfiguracji GPS'a program nie może złapać fix'a. Dodatkowo włączyłem A-GPS, co miało spowodować szybsze złapanie pozycji. Program włączony przez około 15-20 minut wisiał ciągle na komunikacie: Szukam sygnału GPS.

Dodatkowo zainstalowałem GPSGate. Ustawiłem wirtualny port, skonfigurowałem Automapę do korzystania z tego portu - fix złapany po minucie!

O co chodzi? Nie chcę płacić dodatkowo 30$ za GPSGate żeby móc normalnie korzystać z Automapy. Czy Automapa nie może bezpośrednio korzystać z wbudowanego w telefon GPSa?

pozdrawiam

Odp: Samsung i780 i Automapa - brak fix'a.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2008, 18:24:45 »
Miałem podobne problemy z Automapą i TomTom. Polecam Nav N Go iGO 8 ;) .

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2008, 20:15:25 »
U mnie Automapa korzysta bezpośrednio z wbudowanego GPSa bez najmniejszych problemów. Porty ustawione na 8 i 9.

*

Offline legómina

• *
  • 51
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2008, 20:46:23 »
U mnie Automapa korzysta bezpośrednio z wbudowanego GPSa bez najmniejszych problemów. Porty ustawione na 8 i 9.
Ale jak 8 i 9? W Automapie jest tylko jedno miejsce, w którym podaje się port na którym działa GPS (u mnie to COM9).

*

Offline j.m.

• 46
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2008, 21:06:25 »
Ale jak 8 i 9? W Automapie jest tylko jedno miejsce, w którym podaje się port na którym działa GPS (u mnie to COM9).

Odinstaluj GpsGate , to Ci do niczego niepotrzebne.
Start > ustawienia > zewnętrzny gps . Programy COM 8 , może być dowolny i taki sam musi być w AM . Zakładka sprzęt , ustaw COM 9 . Zakładka dostęp zahaczone. I musi działać.

*

Offline legómina

• *
  • 51
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2008, 22:21:05 »

Odinstaluj GpsGate , to Ci do niczego niepotrzebne.
Start > ustawienia > zewnętrzny gps . Programy COM 8 , może być dowolny i taki sam musi być w AM . Zakładka sprzęt , ustaw COM 9 . Zakładka dostęp zahaczone. I musi działać.

Dzięki, działa. Wcześniej tam gdzie powinno być COM8 miałem GPD1. Po zmianie na ustawienia zaproponowane przez Ciebie Automapa działa, fix'a łapie równie szybko co z GPSGate.

pozdrawiam

*

Offline ragde

• 19
  • Sprzęt: Samsung SGH i780
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2008, 01:35:47 »
Więc tak, witam wszystkich serdecznie...
Nawiązując do tematu... szlag mnie trafia. Kupiłem w play i780 navi, wszystko pięknie ładnie, dopóki nie doszło do bawienia sie z gps i wifi, ale z wifi to prawdopodobnie cos spaprałem w kompie, ale nie wiem co. Ale wszedzie mi działa tylko nie w domu, takze ok...  :P
Ale wracając do GPS... Podam od razu konfiguracje:
Win 6.1
Automapa 5.2.0. (644) Hotfix zainstalowy
Ustawienia GPS: Program: COM8 ; Sprzęt: COM9 rate 4800, zakładka dostęp zachaczone
XTRA włączone
W Automapie:
GPS podłaczony do portu: COM8
Prędkość odczytu z portu 4800

I wiecie.. nie działa, a mnie już na prawde cos strzela, bo już wielu rzeczy probowałem. Pytanie co mam teraz zrobić? Co może być nie tak
Z góry dzięki za odpowiedzi

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2008, 08:03:56 »
ragde napisz do supportu AutoMapy albo pobierz najnowszą wersję:

pomoc@AutoMapa.pl

www.automapa.pl
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ragde

• 19
  • Sprzęt: Samsung SGH i780
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2008, 16:54:17 »
Dzięki za pomoc. Mam już najnowszą wersje, napisałem do supportu AM, zobaczymy co odpiszą.
A takie moje jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość, że jest to wina telefonu?