Samsung 'owy "problem" z narastającym dzwonkiem

• 19 Odpowiedzi
  • 13285 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wikiri

• *
  • 52
  • Najlepszy tel-zabawka i8000
  • Sprzęt: Samsung i8000
Samsung 'owy "problem" z narastającym dzwonkiem
« dnia: Listopad 09, 2009, 12:40:45 »
Hej,
Jak wiadomo i780, inne modele szajsunga (tele mają super tylko ten dzwonek) a także NAJNOWSZE DZIEŁO  I8000 ma zablokowaną możliwość uruchomienia dzwonka dzwoniącego od razu na słyszalnym poziomie.

Ostatnio mnie tak to denerwowało, że postanowiłem dokopać się do głównego konsultanta z tejże firmy i o to jakie są tego faktu tłumaczenia z ich strony:

cyt:
"W telefonach marki Samsung wszystkie dzwonki
połączenia będą narastające.
Jest to cecha użytkowa wszystkich telefonów marki Samsung."

po raz kolejny się z nimi kontaktowałem, tym razem tylko odpisali, cyt:
"Uprzejmie informuję, że nie jest to nieprawidłowość telefonu.
Jest to zabezpieczenie urządzenia przed przeciążeniem głośników.
Niektóre dźwięki, ustawione na pełną głośność doprowadzały do rozsadzania
głośników. Narastający dźwięk chroni odbiorniki przed tego typu uszkodzeniami."

Paranoja na wielką skalę, że niby mi telefon wybuchnie w ręce jak ktoś zadzwoni? Jakoś inne telefony nie rozsadzają się ;) Ja chcę sobie wysadzić głośniki a oni mi tu zabraniają buu  :(
A może poprostu stosują badziewne komponenty? Ale i tak można słuchać głośno muzyki czy dzwonka, który nie narasta, z playera lub podglądu dzwonka i jest OK.
Więc pytam się czemu tak OKALECZAJĄ swoje telefony?

Zbojkotujemy Samsunga aby dał możliwość wyboru ludziom czy chcą słyszeć dzwoniącego, czy sobie rozsadzić telefon czy nie?

EDIT 15.11.09

(...) Samsung pomyślał za idiotów

Hęęeee?

Przyznam, że sam używam narastającego dzwonka, i to nie to mi przeszkadza tak bardzo jak to, że firma
  traktuje swoich klientów jak idiotów.  A więc, CZN, jesteś idiotą?
Brak szacunku dla ludzi kupujących te telefony chyba nie świadczy o nich najlepiej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 18:33:16 wysłana przez wikiri »
Phone: i780 -> i900 omnia 8GB -> i8910 HD -> OMNIA 2
SanDisk 4gb

Odp: Samsung 'owy "problem" z narastającym dzwonkiem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2009, 17:06:38 »
Żeby było śmiesznie, tanie modele, nie wiem oczywiście czy wszystkie ale np taki Samsung E 1070 ma piękny ciągły, donośny dzwonek :mrgreen:
A co do naszego I 780 to chyba tylko ratuje nas oprogramowanie na windowsie 6,5. http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148034.0  Zainstalowałem na chwilę i okazało się że jest tam fajny dzwonek, ciągły. Ale niestety za dużo jeszcze jest tam wad. Trzeba liczyć że ktoś będzie potrafił zrobić bardziej dopracowany soft na nasze telefony.

*

Offline wikiri

• *
  • 52
  • Najlepszy tel-zabawka i8000
  • Sprzęt: Samsung i8000
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2009, 17:45:51 »
Nie chodzi tylko o i780, ale i inne samsungi.

Najnowsze dzieło: Omnia II także nie gra od razu głośno a centrum serwisowe mówi:
Podczas produkcji telefonu producent podjoł decyzję tak jak przy
większości telefonów Samsung, iż podczas przychodzącego połączenia
sygnał połączenia przez kilka sekund będzie bardzo cich. W tej sytuacji
nie powstania żadna "łatka" która zmieni tą funkcje.

Nie wiem czy to poważna firma, a o autokorekcie i ortografii raczej nie słyszeli ;)

Nadmienię, szanowny Ramirez78 że korzystam z WM6.5 wwe, przez jakiś czas miałem polskiego 6.5 b23061
ale ten dzwonek i tak narasta, nie wiem czy Ci chodziło o to, że system nowszy to poprawi? Tak nie jest. A co do samego oprogramowania 6.5 to jest mega odlotowe.

Tak czy siak od dziś walczę z tym dzwonkiem...
Phone: i780 -> i900 omnia 8GB -> i8910 HD -> OMNIA 2
SanDisk 4gb

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2009, 18:57:37 »
hm pewnie jakaś zmiana w rejestrze rozwiązałaby ten problem
choć mi osobiście bardzo to odpowiada

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2009, 19:04:20 »
niestety w rejestrze tego nie da się zmienić
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2009, 19:28:39 »
Może miałem tylko z pól godziny tego windowsa 6.5, co jest dostępny na forum i w porównaniu do win 6.0 czy 6.1 to moim zdaniem dzwonek ciągły naprawdę był dzwonkiem ciągłym a nie narastającym. Chyba że wieczorem byłem jakiś nieprzytomny i coś mi się pomyliło :mrgreen:
Może to zależy od formatu dzwonka, może od czegoś innego?? Nie używałem mp3 tylko chyba wma . Może to tez coś ma do rzeczy. Ale teraz sam nie wiem...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2009, 19:30:16 »
Ale bardzo łatwo zmienić za pomocą caba załaczonego do tego postu. Powinno działać na każdym ( i780 i omni )
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2009, 19:42:36 »
Na win 6.1  PDXIB1 ten plik nic nie zmienia niestety :S

*

Offline czn

• 25
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2009, 21:55:56 »
ja mam trochę inne zdanie... W czym problem?

Po co komu najgłośniejszy dzwonek od pierwszego impulsu? Rozumiem, że ktoś czeka na ważny telefon - ale wtedy telefon trzyma przy sobie i sama wibra wystarczy.
Wg mnie Samsung pomyślał za idiotów, co tych ostatnio sporo jest... Ile razy spotkaliście się z sytuacją, że u kogoś nagle na cały głos zaczyna przygrywać dumka na dwa serca czy też stachurski - no moim zdaniem to idioci. Ale idioci np. z nokią. Bo użytkownicy szajsungów odbiorą telefon bardziej dyskretnie.

A więc nie przeżywajmy. To znak czasu, że producent dba o użytkownika. Tak samo w motoryzacji - część nowych samochodów posiada aktywną ochronę pieszych (np. przez podniesienie maski na 10cm). Mnie jako kierowcy nie bardzo obchodzi to, czy jakiś tuman wbiegnie mi przed maskę. A wyłączyć systemu się nie da...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2009, 07:07:52 »
z tymi
idiotami
to radziłbym nie przesadzać
generalnie uważam, ze wybór powinien być zwłaszcza w tak "zaawansowanych telefonach" jak PPC PE

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2010, 15:59:51 »
Ale bardzo łatwo zmienić za pomocą caba załaczonego do tego postu. Powinno działać na każdym ( i780 i omni )

W moim przypadku na Omni2 wogóle wyłączył dźwięk dzwonka :(

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2010, 19:26:35 »
ja mam trochę inne zdanie... W czym problem?

Po co komu najgłośniejszy dzwonek od pierwszego impulsu? Rozumiem, że ktoś czeka na ważny telefon - ale wtedy telefon trzyma przy sobie i sama wibra wystarczy.
Wg mnie Samsung pomyślał za idiotów, co tych ostatnio sporo jest... Ile razy spotkaliście się z sytuacją, że u kogoś nagle na cały głos zaczyna przygrywać dumka na dwa serca czy też stachurski - no moim zdaniem to idioci. Ale idioci np. z nokią. Bo użytkownicy szajsungów odbiorą telefon bardziej dyskretnie.

Osobiście czuje się obrażony...
U mnie często zdarza się, że jeżdżę w firmie wywrotką z (dość) głośnym silnikiem. Po polskich drogach wygląda to tak, że wibry nie czuję, dzwona nie słyszę (bo narasta) a dyspozytor się wkur... bo telefonu nie odbieram. Oto jak "Samsung pomyślał za idiotów". Kolego, pomyśl zanim napiszesz coś, co wydaje się w Twoim mniemaniu być sensowne.

Poza tym, żyjemy w wolnym kraju i może najzwyczajniej na świecie podoba mi się to, że mam głośny i zajefajny dzwonek grający najnowsze utwory z Radia Zet :P

Często również oczekuje na ważne telefony od znajomych maklerów i sorry, ale jakbym ciągle nosił telefon powiedzmy w kieszeni to odbiłoby to się na moim zdrowiu. A już nie mówię o noszeniu telefonu w kieszonce w koszuli po stronie serca. Rozumiem, że ktoś może mieć w nosie swoje zdrowie, ale ja do tych ludzi nie należę i dlaczego mam być zmuszany do noszenia telefonu "przy tyłku" ? Radzę Panu "CZN" ogarnąć się trochę i poczytać o szkodliwości telefonów komórkowych. Oczywiście mimo wszystko, życzę zdrowia.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 19:31:39 wysłana przez Adrian8891 »
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 23, 2010, 00:42:38 »
podpisuje się. na razie kombinuję z rejestrem
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline czn

• 25
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 27, 2010, 21:26:21 »
ok, zostałem wywołany do tablicy... Być może mój post wywołał różnego rodzaju odczucia u osób czytających ten post, ale moim zdaniem treść postu była krótka i treściwa bez zbędnej filozofii. Ale chyba muszę wyjaśnić parę kwestii:

U mnie często zdarza się, że jeżdżę w firmie wywrotką z (dość) głośnym silnikiem. Po polskich drogach wygląda to tak, że wibry nie czuję, dzwona nie słyszę (bo narasta) a dyspozytor się wkur... bo telefonu nie odbieram. Oto jak "Samsung pomyślał za idiotów". Kolego, pomyśl zanim napiszesz coś, co wydaje się w Twoim mniemaniu być sensowne.

Kolego, chyba mogę tak mówić, przeczytaj to co napisałeś powyżej. Jeśli jeździsz wywrotką to i tak ciężko usłyszeć nawet najgłośniejszy dzwonek. Rozwiązanie:
1. telefon na widoku - jak ktoś dzwoni, ekran się podświetla;
2. słuchawka bluetooth - wtedy na pewno usłyszysz telefon i go odbierzesz.
Pomijam tutaj kwestię prawną, która mówi, że podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych na drogach publicznych nie można korzystać z telefonu bez użycia zestawu słuchawkowego lub głośnomówiącego....

Poza tym, żyjemy w wolnym kraju i może najzwyczajniej na świecie podoba mi się to, że mam głośny i zajefajny dzwonek grający najnowsze utwory z Radia Zet :P

Skoro żyjemy w wolnym kraju to dla przykładu chciałbym prowadzić samochód pod wpływem alkoholu lub narkotyków... Ale nasze zachowanie reguluje prawo oraz ETYKA....

Często również oczekuje na ważne telefony od znajomych maklerów i sorry, ale jakbym ciągle nosił telefon powiedzmy w kieszeni to odbiłoby to się na moim zdrowiu. A już nie mówię o noszeniu telefonu w kieszonce w koszuli po stronie serca. Rozumiem, że ktoś może mieć w nosie swoje zdrowie, ale ja do tych ludzi nie należę i dlaczego mam być zmuszany do noszenia telefonu "przy tyłku" ? Radzę Panu "CZN" ogarnąć się trochę i poczytać o szkodliwości telefonów komórkowych. Oczywiście mimo wszystko, życzę zdrowia.

Tego nie rozumiem... Telefon w stanie czuwania emituję dość słabe promieniowanie mikrofalowe. Dużo większe dawki otrzymujesz oglądając telewizor (kineskopowy). Być może nie jestem specjalistą w dziedzinie telefonii komórkowej, ale jeśli masz możliwość to skorzystaj z licznika Geigera Mullera i przyłóż go do np. ściany, podłogi, żywności itp. Zdziwisz się co codziennie dostajesz "gratis". Poza tym telefon emituję najwięcej energii w trakcie rozmowy - więc gdy trzymasz telefon przy uchu. Rozwiązanie - patrz wyżej - słuchawka bluetooth. 

Skoro otrzymujesz ważne telefony biznesowe - tym bardziej musisz uważać aby nie wyjść na "buraka". Być może moje słowa są dość ostre, ale często spotykam się z sytuacją, że w kolejce do lekarza, na poczcie, w autobusie, w kościele itp. słyszę różnego rodzaju dziwne, głośne dzwonki, bo jakiś idiota (idiotka) zapomniał wyciszyć telefon...

Jeśli koniecznie chcesz bardzo głośny telefon to poszukaj czegoś w rodzaju myPhone - widziałem na Allegro wersje nawet z 7 głośnikami. Musi nieźle dawać po bębenkach...

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 27, 2010, 21:44:01 »
czn masz sporo racji, jedyne w czym mogę obronić to, że nasz i780 jest cichy to fakt, że jak masz go w kieszeni i idziesz ulicą, to zapewne nie usłyszysz jak ktoś dzwoni dopóki nie poczujesz wibry i nie przysłuchasz się, że coś jednak z kieszeni się wydobywa (p.s. sprawdzone na różnych dzwonkach, także robionych ręcznie i podbijanych za pomocą Audacity aby były jeszcze głośniejsze).
na szczęście idzie już wiosna i lato to i ciuchy lżejsze pomogą w przenoszeniu dźwięku od naszego telefonu :P
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 01, 2010, 16:30:01 »
ok, zostałem wywołany do tablicy... Być może mój post wywołał różnego rodzaju odczucia u osób czytających ten post, ale moim zdaniem treść postu była krótka i treściwa bez zbędnej filozofii. Ale chyba muszę wyjaśnić parę kwestii:

Kolego, chyba mogę tak mówić, przeczytaj to co napisałeś powyżej. Jeśli jeździsz wywrotką to i tak ciężko usłyszeć nawet najgłośniejszy dzwonek. Rozwiązanie:
1. telefon na widoku - jak ktoś dzwoni, ekran się podświetla;
2. słuchawka bluetooth - wtedy na pewno usłyszysz telefon i go odbierzesz.
Pomijam tutaj kwestię prawną, która mówi, że podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych na drogach publicznych nie można korzystać z telefonu bez użycia zestawu słuchawkowego lub głośnomówiącego....

Skoro żyjemy w wolnym kraju to dla przykładu chciałbym prowadzić samochód pod wpływem alkoholu lub narkotyków... Ale nasze zachowanie reguluje prawo oraz ETYKA....

Tego nie rozumiem... Telefon w stanie czuwania emituję dość słabe promieniowanie mikrofalowe. Dużo większe dawki otrzymujesz oglądając telewizor (kineskopowy). Być może nie jestem specjalistą w dziedzinie telefonii komórkowej, ale jeśli masz możliwość to skorzystaj z licznika Geigera Mullera i przyłóż go do np. ściany, podłogi, żywności itp. Zdziwisz się co codziennie dostajesz "gratis". Poza tym telefon emituję najwięcej energii w trakcie rozmowy - więc gdy trzymasz telefon przy uchu. Rozwiązanie - patrz wyżej - słuchawka bluetooth. 

Skoro otrzymujesz ważne telefony biznesowe - tym bardziej musisz uważać aby nie wyjść na "buraka". Być może moje słowa są dość ostre, ale często spotykam się z sytuacją, że w kolejce do lekarza, na poczcie, w autobusie, w kościele itp. słyszę różnego rodzaju dziwne, głośne dzwonki, bo jakiś idiota (idiotka) zapomniał wyciszyć telefon...

Jeśli koniecznie chcesz bardzo głośny telefon to poszukaj czegoś w rodzaju myPhone - widziałem na Allegro wersje nawet z 7 głośnikami. Musi nieźle dawać po bębenkach...

Co do regulacji prawnych i etycznych, to cóż... Twoja odpowiedź o narkotykach nie spełnia żadnego z warunków. Nie jest to ani prawne , ani etyczne. Natomiast głośność dzwona nie jest regulowana prawnie, a co do etyki to bym się spierał, bo jeśli czekam na ważny telefon to do cholery muszę mieć telefon głośno (np w centrum handlowym) a przecież nie będę go nosił przed sobą jak jakiś "mniej normalny" człowiek!

Co do słuchawki BT , jak wiesz (lub nie wiesz...) słuchawka takowa również emituje promieniowanie oraz narusza naturalne procesy organizmu (obrona) przez co niektóre osoby reagują np bólem uszu podczas noszenia słuchawek lub słuchawki BT.

Co do samego promieniowania i wpływu na zdrowie, radzę poczytać całość Wiki. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wp%C5%82yw_promieniowania_telefon%C3%B3w_kom%C3%B3rkowych_na_zdrowie

Ale nie żebym się jakoś "usterylniał" od telefonu :P

A co do kwestii "ale często spotykam się z sytuacją, że w kolejce do lekarza, na poczcie, w autobusie, w kościele itp. słyszę różnego rodzaju dziwne, głośne dzwonki, bo jakiś idiota (idiotka) zapomniał wyciszyć telefon... " to sorry, ale osobiście nie mam zamiaru wyciszać telefonu w autobusie myśląc, że komuś może to przeszkadzać...Telefon komórkowy z zasady ma się w takim celu, aby można było Cię zastać w każdym miejscu. A jak tego nie chcesz, to go wyłącz w cholerę albo zostaw w domu i zrezygnuj z abonamentu/karty. Co do lekarza i kościoła to muszę przyznać rację, że nie jest to przyjemne. Ale poczta i autobus jakoś kompletnie mi nie pasują.

Natomiast jeszcze odnośnie "Jeśli koniecznie chcesz bardzo głośny telefon to poszukaj czegoś w rodzaju myPhone - widziałem na Allegro wersje nawet z 7 głośnikami. Musi nieźle dawać po bębenkach..."

Chyba mnie nie zrozumiałeś i nie jest to dyskusją tematu. Nie chodzi tutaj o telefon co "musi nieźle dawać po bębenkach" , tylko o konkretny telefon Samsung i780 który ma mniej niż 7 głośników i słabo w nim na początku słychać dzwonek. Poza tym, jakbyś do samsunga wmontował te kochane 7 głośniczków a w sofcie nic nie zmienił, to podejrzewam, że wyniki miałbyś podobne do obecnych, czyli cichy dzwonek.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2010, 16:37:10 wysłana przez Adrian8891 »
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline Komandosik

• 830
  • Jestem jednym z tych, którzy pamiętaja przyszłość
    • Mój FB :)
  • Sprzęt: I9300
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 13, 2010, 07:29:34 »
wtrącę się, fakt, ściszony dźwięk jest upierdliwy, ale i wibracje są słabe - miałem wcześniej HTC TP i... mhm, tak naprawdę siła wibracji jest słabsza o połowę. Niestety.

Jestem ciekawy czy... można by było zaskarżyć Samsunga ( w oczywiście teraz całkiem teoretycznej sytuacji) kiedy ktoś z naszych znajomych potrzebuje pilnie pomocy, dzwoni do nas a my po prostu NIE SŁYSZYMY, tym samym nie udzielamy pomocy - czym skutkuje jakaś tam tragiczna sytuacja. Oczywiście tylko teoretyzuje.

Ściszony dźwięk jak dla mnie nie ma żadnego usprawiedliwienia, wystarczyłaby po prostu opcja jak w innych telefonach z umożliwieniem startu dzwonka z przyciszenia.
Byłem posiadaczem: 106 telefonów
Ostatni telefon: S2 z NFC i9100P
Aktualnie posiadam: S3 White i9300
W razie chęci kontaktu: https://www.facebook.com/dawid.lubinski

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 14, 2010, 12:06:17 »
Jestem ciekawy czy... można by było zaskarżyć Samsunga ( w oczywiście teraz całkiem teoretycznej sytuacji) kiedy ktoś z naszych znajomych potrzebuje pilnie pomocy, dzwoni do nas a my po prostu NIE SŁYSZYMY, tym samym nie udzielamy pomocy - czym skutkuje jakaś tam tragiczna sytuacja. Oczywiście tylko teoretyzuje.

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "pilna pomoc"... bo jeśli chodzi o to, że coś się Tobie dzieje np ze zdrowiem, to od tego nie jest kolega, tylko pogotowie. Tak samo od pożaru jest straż pożarna itd itd itd. A wszystko inne co nie zagraża życiu ludzkiemu, nie jest pilną pomocą :)
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline Komandosik

• 830
  • Jestem jednym z tych, którzy pamiętaja przyszłość
    • Mój FB :)
  • Sprzęt: I9300
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2010, 20:19:37 »
mówię tutaj teoretycznie o takiej sytuacji, a człowiek poszkodowany, leżący pod kołami auta we krwi może nie myśleć aby zadzwonić na policje, ale np do ukochanej osoby nieprawdaż ?

Ta sytuacja byłaby czysto teoretyczna z założeniem właśnie takim, aby samsung przez swoje UDOGODNIENIE sam wbił sobie gola .
Byłem posiadaczem: 106 telefonów
Ostatni telefon: S2 z NFC i9100P
Aktualnie posiadam: S3 White i9300
W razie chęci kontaktu: https://www.facebook.com/dawid.lubinski

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 15, 2010, 19:16:44 »
Przez ten dzwonek sprzedałem zwyczajnie samsunga i780- i chyba szybko się nie przekonam do tej firmy, z tego co czytałem to samo w Omni występuje i kilku innych telefonach. Mam też taniutkiego samsunga  i tam już się nie wygłupiają z takim dzwonkiem. Sami sobie szkodzą.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 19:19:03 wysłana przez Ramirez78 »