Rozważam zakup i780

• 16 Odpowiedzi
  • 1888 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozważam zakup i780
« dnia: Październik 27, 2008, 17:10:11 »
Witam szanownych użytkowników.
Na ten moment, jestem użytkownikiem telefonu HTC s710, opartym na WinMobile bezdotykowym.
Zastanawiałem się nad przejściem na jakiś szybszy sprzęt z pełną klawiaturą, mam jednak pare wątpliwości:

1. Czy można obsługiwać telefon bez rysika? Np za pomocą tylko dotyku albo tylko klawiatury - chodzi mi tu o takie czyności jak: nowy sms, nowe spotkanie w kalendarzu, telefon do kogoś z listy.
2. Da się na nim zainstalować SPB Mobile Shell? Na 128 DPI
3. Czym tak właściwie różni się rom 96 DPI od 128 DPI? Bede raczej zmieniał na rom z XDA-Developers, WM 6.1.
4. Czy jesli bede używał AutoMapy, to da się z niej korzystać "chodząc"? tzn jeśli zgubie się gdzies w mieście, czy Automapa mnie wyprowadzi/odnajdzie jak nie jestem na drodze. Jeśli nie Automapa, to czy jest jakiś inny program, dla "spacerowiczów"?
5. Czy telefon sprawdza się jako mp3player? można jakoś przerzucać utwory z kieszeni? W s710 można było przez dżinsy wykryć d-pad, a tutaj takiego nie ma.
6. Czy ten touchpad da rade zastąpić rysik? Jak się ogólnie spisuje?
7. WinMobile jest dosyć pamięciożerny i wymaga mocnego hardwearu - czy i780 daje rade działać płynnie?

Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napisze :).
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 17:15:25 wysłana przez DeadOne »

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
Odp: Rozważam zakup i780
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2008, 17:28:25 »
Ad. 1. Tak, masz do tego touchpad
Ad. 2. Tak
Ad. 3. Ilością wyświetlanych informacji na ekranie. W przypadku 96dpi będzie ich więcej. Wszystko będzie mniejsze.
Ad. 4. Tak
Ad. 5. Trzeba by poszukać jakiegoś programy do odtwarzania w którym można podmapować klawisze
Ad. 6. Po kilku dniach używania zapominasz o rysiku. Trzeba się tylko przyzwyczaić.
Ad. 7. Spokojnie. Jest to jeden z najszybszych PDA.

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2008, 17:41:35 »
1. paluchem mozna ale musisz sie czasami nacelowac... generalnie nie ma problemu z tym zeby poruszac sie po menu
2. ponoc tak .. nie sprawdzalem
3. rozdzielczosc ... w 96 masz wszystko mniejsze .. wiecej ci sie miesci na ekranie ... przy 128 (tak jest w standardzie) wszystko jest wieksze a co za tym idzie nie miesci sie wszystko na ekranie (ale masz suwaki)
4. w automapie masz opcje trasy pieszej wiec nie ma problemu
5. ze standardowym oprogramowaniem ciezko uzwyac go jako playera mp3... nie zapominajmy ze to raczej jest telefon biznesowy
6. a propo touchpada to poczytaj opini bo bylo juz ich miliony! ja osobiscie polecam
7. dziala bez zarzutow

pz. zanim cos napiszesz jak ci sie przypomni to przejrzyj forum bo nawiekszosc twoich pytan sa tam juz odpowiedzi.
pzdr

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2008, 14:44:35 »
Powie mi ktoś jeszcze czy i780 w samochodzi, z automapą ma jakiś sens? czy szkoda zachodu i lepiej kupić jakieś urządzenie nawigacyjne?

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2008, 17:28:39 »
ja używam i nie mam problemów.
polecam zaopatrzenie sie w jakas ladowarke samochodowa na dluzsze trasy bo gps jest pradozerny .

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2008, 19:52:11 »
polecam zaopatrzenie sie w jakas ladowarke samochodowa na dluzsze trasy bo gps jest pradozerny .
W recenzji na dosyć cenionym portalu gsm pojawiła się informacja o problemach z modułami wifi i gsm (ktoś miał?), i że gps raczej średnio działa bez dostępu do internetu. Jak to wygląda w praktyce. Przyznam się, że nie chciałbym by telefon łączyl się z czymkolwiek poza wifi, nie mam pakietów na internet i byłoby to kosztowne.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 22:24:44 wysłana przez DeadOne »

*

Offline latonio

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 Omnia Pro 4, Lark FB 35.8, Nokia Lumia 920
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2008, 20:55:28 »
W recenzji na dosyć cenionym portalu gsm pojawiła się informacja o problemach z modułami wifi i gsm (ktoś miał), i że gps raczej średnio działa bez dostępu do internetu. Jak to wygląda w praktyce. Przyznam się, że nie chciałbym by telefon łączyl się z czymkolwiek poza wifi, nie mam pakietów na internet i byłoby to kosztowne.

Prawdę powiedziawszy, korzystam z GPS-u bez łączenia się z netem. Ustawm sobie, by programy łączyły się z netem tylko przez WI-FI i tyle.

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2008, 22:53:09 »
dokladnie tak jest jak pisze deadone. wystarczy raz na jakis czas uzyc opcji ekstra do pobrania danych np po wifi zeby usprawnic lapanie fixa.
nie wiem o jakich problemach z modulami gps i gsm mogles slyszec? z gps moze niktorzy mieli problem (np ja) z winy oprogramowania. tak poza tym to jedyna zaleznosci miedzy gps a gsm to jest taka ze jak chcesz uzywac gps to musisz miec wlaczony modul gsm ... i to chyba tyle.   B)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2008, 23:08:22 »
dokladnie tak jest jak pisze deadone. wystarczy raz na jakis czas uzyc opcji ekstra do pobrania danych np po wifi zeby usprawnic lapanie fixa.
nie wiem o jakich problemach z modulami gps i gsm mogles slyszec? z gps moze niktorzy mieli problem (np ja) z winy oprogramowania. tak poza tym to jedyna zaleznosci miedzy gps a gsm to jest taka ze jak chcesz uzywac gps to musisz miec wlaczony modul gsm ... i to chyba tyle.   B)
"Można powiedzieć, że nowy Samsung jest prawie idealny. Prawie, albowiem nie działa moduł Wi-Fi. Przyznam, że od momentu wyjęcia go z pudełka, nie udało się go w żaden sposób uruchomić. Po wykonaniu twardego resetu urządzenia, system w ogóle nie wykrył modułu, dopiero po kilku soft resetach Wi-Fi cudownie się odnalazło, ale i tak nie działało. To samo dotyczy modułu GSM, który potrafił wyłączyć się w najmniej oczekiwanym momencie. Pomagało tylko ponowne uruchomienie urządzenia. Wyżej wymienione problemy wynikały z niedopracowanego systemu. Miejmy nadzieję, że Samsung stanie na wysokości zadania i w najbliższym czasie poprawi usterki. W przeciwnym razie dostaniemy produkt nie w pełni wartościowy. A serwisy będą miały co robić."
http://www.mgsm.pl/katalog/samsung/sghi780/test/

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2008, 01:43:39 »
nie wiem o jakich problemach z modulami gps i gsm mogles slyszec? z gps moze niktorzy mieli problem (np ja) z winy oprogramowania. tak poza tym to jedyna zaleznosci miedzy gps a gsm to jest taka ze jak chcesz uzywac gps to musisz miec wlaczony modul gsm ... i to chyba tyle.   B)
"Można powiedzieć, że nowy Samsung jest prawie idealny. Prawie, albowiem nie działa moduł Wi-Fi. Przyznam, że od momentu wyjęcia go z pudełka, nie udało się go w żaden sposób uruchomić. Po wykonaniu twardego resetu urządzenia, system w ogóle nie wykrył modułu, dopiero po kilku soft resetach Wi-Fi cudownie się odnalazło, ale i tak nie działało. To samo dotyczy modułu GSM, który potrafił wyłączyć się w najmniej oczekiwanym momencie. Pomagało tylko ponowne uruchomienie urządzenia. Wyżej wymienione problemy wynikały z niedopracowanego systemu. Miejmy nadzieję, że Samsung stanie na wysokości zadania i w najbliższym czasie poprawi usterki. W przeciwnym razie dostaniemy produkt nie w pełni wartościowy. A serwisy będą miały co robić."
http://www.mgsm.pl/katalog/samsung/sghi780/test/
z WIFI nigdy nie mialem problemu... zawsze chodzi tak jak trzeba i jeszcze sie na wifi w samsungu nie zawiodlem ...
z gsm mialem maly problem , podobnie jak z gps ale jak juz wczesniej pisalem ... wystarczylo wgrac nowy soft i wszystko chula az milo ..

*

Offline oswita

• 29
  • Sprzęt: N82, I780, Touch Pro 2, E52, Desire HD
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2008, 07:21:07 »
Ja również nie miałem z WIFI żadnego problemu. Tak samo przedstawia się sprawa z GPSem...

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 30, 2008, 16:09:11 »
Ok, jestem już o krok od stania się posiadaczem i780. Męczy mnie jeszcze jedna rzecz - czy nokia e71 nie byłaby lepszym zakupem?

*

Offline latonio

• *
  • 65
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2008, 17:09:09 »
Ok, jestem już o krok od stania się posiadaczem i780. Męczy mnie jeszcze jedna rzecz - czy nokia e71 nie byłaby lepszym zakupem?

Ta Nokia jest na symbianie. Chyba jednak i780.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 01, 2008, 10:19:17 »
i780 już w moich rękach :D
Szybko zmieniłem rom na win 6.1 i póki co ucze się tego telefonu.
Już widze ze bede miał jeszcze troche pytań.

Wielkie Dzieki :D

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2008, 22:57:25 »
Też mam zamiar kupić i780 ale słyszałem ,że ma on bardzo słabą jakość dźwięku czy to prawda?

*

Offline latonio

• *
  • 65
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 10, 2008, 18:30:14 »
Też mam zamiar kupić i780 ale słyszałem ,że ma on bardzo słabą jakość dźwięku czy to prawda?

pewnym rozwiązaniem może być walkman se lub wieża hi-fi  :)

*

Offline j.m.

• 46
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 10, 2008, 20:07:19 »

Rzeczywiście standardowo nie jest rewelacyjnie. Ale wystarczy wejść w ustawienia sterownika dźwięku kodem *#0002*28346# , odpowiednio poprzestawiać i jest super . Uszy bolą.
O tym co i jak ustawić było na forum , musisz sobie poszukać.