Rom PDXIB1 a Automapa

• 14 Odpowiedzi
  • 1451 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rom PDXIB1 a Automapa
« dnia: Listopad 21, 2009, 17:07:37 »
Ostatnio postanowiłem zmienić rom z oficjalnego HE1  na PDXIB1, byłoby fajnie gdyby nie współpraca z automapą.
Niestety coś na nim kiepsko automapa łapie sygnał satelit. Nie ma na to żadnego rozwiązania??
Bo to nie jest normalne aby czekać 20 minut żeby zaskoczyła nawigacja w samochodzie pomimo pobrania danych o satelitach z internetu :S Na HE1 nie było aż tak źle

« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 19:57:33 wysłana przez Ramirez78 »

*

Offline Upgreydd

• *
  • 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Odp: Rom PDXIB1 a Automapa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2009, 10:15:49 »
Szczerze mowiac ja nie mam takiego problemu, wczoraj testowalem GPSa w podrozy i lapal FIXa po okolo 5-10sekundach. Moze przeflashuj telefon raz jeszcze?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2009, 17:06:28 »
Na razie sobie odpuściłem próby i wróciłem do HE1. Ale wczoraj przez pól godziny świetnie na PDXIB1 łapało sygnał, przy oknie w 20 sekund potrafiło zaskoczyć a na balkonie w 5 sekund. A potem bez wyraźnego powodu coś się stało i wróciło do normy, czyli można czekać w nieskończoność :S dziwne..

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2009, 12:59:53 »
Ale wczoraj przez pól godziny świetnie na PDXIB1 łapało sygnał, przy oknie w 20 sekund potrafiło zaskoczyć a na balkonie w 5 sekund. A potem bez wyraźnego powodu coś się stało i wróciło do normy, czyli można czekać w nieskończoność :S dziwne..

Tak właśnie działa GPS w i780...

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2009, 16:57:48 »
Przed i780 miałem MDA VARIO III (htc tytn2) i muszę powiedzieć, że pod względem GPS to i780 jest sporo gorszy - chodzi mi o czułość i gubienie sygnału. Wystarczy brzydka pogoda i już jest średnio. Parę razy na trasie miałem tak, że musiałem resetować urządzenie bo GPS np. wyskakiwał mi gdzieś 200m koło drogi i na upartego pokazywał, że jadę po łące 90 km/h ... i tak przez np. 30 min. Porażka. :cry:
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2009, 14:06:48 »
Parę razy na trasie miałem tak, że musiałem resetować urządzenie bo GPS np. wyskakiwał mi gdzieś 200m koło drogi i na upartego pokazywał, że jadę po łące 90 km/h ... i tak przez np. 30 min.

To jest podstawowy tryb działania GPS w i780.
Ale jak otworzysz okno i wystawisz telefon na zewnątrz będzie lepiej ;-)

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2009, 15:50:43 »
To jest podstawowy tryb działania GPS w i780.
Ale jak otworzysz okno i wystawisz telefon na zewnątrz będzie lepiej ;-)
A najlepiej przy tym jeszcze umieścić telefon na wysięgniku jakieś 2m nad autem  :E
Ale to chyba nie o to chodzi  :wink:
Już widzę miny innych kierowców jak wystawiam rękę za okno z telefonem (jakby łapał zasięg), na bank za parę dni bym był na youtube  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 15:55:01 wysłana przez hilix »
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2009, 11:03:03 »
Tak z doświadczenia to proponuję w miarę możliwości złapać fixa na zewnątrz a dopiero potem wsiadać i jechać.
Bo w jadącym samochodzie będzie już kłopot - prędzej dojedzie się na miejsce niż GPS zaskoczy...

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2009, 22:27:40 »
Oczywiście start tak jak być powinien, czyli na postoju, mimo wszystko GPS w i780 potrafi zgłupieć w czasie jazdy.
GPS to zdecydowanie słaby punkt i780  :sleepy:

*

Offline janek.fedorowicz

• *
  • 81
  • Sprzęt: Motka MPX200 > ... > i780:-)
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 02, 2009, 15:08:47 »
Kilka dni temi tez wgralem owy rom i gps mi w ogole nie dziala.
Macie jakis pomysl?
Jan Fedorowicz

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2009, 17:02:06 »
Bo to bardzo dziwne soft. Stabilny, o niebo lepiej działający ale jak się nie pobierze danych o satelitach przez program XTRA to chyba nie zaskoczy GPS, ale nie przez wi fi bo to coś chyba nie działa jak trzeba. Jeżeli to chodzi o Automape to można tez spróbować zmienić w ustawieniach - prędkość odczytu z portu, na inne wartości niż domyślne 4800 bps. U mnie jakoś zaczęło to działać i sygnał potrafi złapać w 10 - 30 sekund 

*

Offline janek.fedorowicz

• *
  • 81
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 02, 2009, 18:08:35 »
A jakie w takim razie masz teraz  ustawienia?
Jan Fedorowicz

*

koldasz

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2009, 18:27:05 »
Bo to bardzo dziwne soft. Stabilny, o niebo lepiej działający ale jak się nie pobierze danych o satelitach przez program XTRA to chyba nie zaskoczy GPS, ale nie przez wi fi bo to coś chyba nie działa jak trzeba. Jeżeli to chodzi o Automape to można tez spróbować zmienić w ustawieniach - prędkość odczytu z portu, na inne wartości niż domyślne 4800 bps. U mnie jakoś zaczęło to działać i sygnał potrafi złapać w 10 - 30 sekund 
w 30 s to mi na zewnatrz lapie na HE1 bez Xtra

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 02, 2009, 19:04:02 »
Wiem, ze w HE1 łapie w 30 sekund. Ale dla mnie to jest koszmarny soft. Dzwonki od smsa się wyłączają czasami bez powodu, dioda informująca o przychodzącym smsie czasami świruje, łypie czasami pomimo usunięcia smsa itd. , potrafi się zawiesić bez powodu, przekłamujący wskaźnik baterii to trochę za dużo aby się z nim męczyć :]

A automapa mi działa na porcie COM7 i 9600 bps plus dane z XTRA i łapie  sygnał w czasie poniżej minuty, czasami kilka sekund, ale coś mi się wydaje że te dane w tym telefonie na sofcie PDXIB1 trzeba pobierać jak najczęściej :] Głupie ale co poradzić.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2009, 19:10:46 wysłana przez Ramirez78 »

*

Offline janek.fedorowicz

• *
  • 81
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 02, 2009, 22:35:27 »
XTRA dla mnie to nie problem.I tak gps nie dziala.Chyba mnie czeka przefleszowanie:-/

Przeflashowalem i zalapalo na dworze z xtra po jakichs 30 sekundach.
Odziwo zniknal mi w tym samym momencie problem z prognoza pogody w SPB MS 3.5.Wczesniej nawet po skofigurowaniu netu manualnie nic nie pomagalo.
Wszystko hula teraz jak zloto:-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 14:41:48 wysłana przez janek.fedorowicz »
Jan Fedorowicz