Pytanie/prośba nowicjusza.

• 11 Odpowiedzi
  • 1122 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maslosky

• 29
  • Sprzęt: Samsung I780 Navi
Pytanie/prośba nowicjusza.
« dnia: Listopad 18, 2009, 23:13:01 »
Witam Szanownych Forumowiczów. Właśnie dzisiaj rozpakowałem paczkę z moją nową zabaweczką, mianowicie Samsungiem i780 Navi. Dostałem go wraz z zainstalowanym WM 6.5 Pro PL. Wiem, że na forum jest ogromna ilość informacji i dlatego nie proszę w tym temacie o instrukcję co i jak zrobić, bo wiem że znajdę to na forum. Chodzi mi tylko o to, że mam system z taką powłoką, że nie mogę swobodnie używać "myszki" tylko jestem skazany na "4-way navigator". Telefonu będę używał generalnie do sms, dzwonienia, czasem jakiegoś filmu, gps i wi-fi więc moje pytanie brzmi drodzy Użytkownicy: co powinienem zainstalować żeby móc swobodnie korzystać z myszki i mieć w miarę szybki i stabilny system, oraz jakie programy polecacie przy moim sposobie użytkowania (z tego co wyczytałem to do internetu najlepsza "miniOpera")? Ewentualnie czy jest sens coś z tym kombinować czy zostaje mi pogodzić się z tym co jest... Co do nawigacji to mam zainstalowaną Automapę i chyba nie ma sensu tego zmieniać. Liczę na wyrozumiałość, wcześniej bawiłem się tylko "symbianami" więc moje doświadczenie z WM jest zerowe. Dlatego proszę o wskazanie drogi (sposób dotarcia już sam wyszukam na forum :) ). Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 23:31:17 wysłana przez maslosky »

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
Odp: Pytanie/prośba nowicjusza.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2009, 23:36:34 »
Co do myszki, to raczej nie licz na zbyt dużo na tym romie.  Poczytaj sobie troszkę o WM 6.5 Pro PL na i780 - masz na ten temat oddzielne wątki na forum. Z tego co wyczytałem to myszka nie działa poprawnie. Jak chcesz myszkę to musisz zainstalować WM 6.1 lub 6.0.

*

Offline maslosky

• 29
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2009, 23:40:12 »
Rozumiem i czytałem o tym problemie z myszką niestety. Ale pytanie wciąż brzmi czy warto zmienić na 6.1 albo 6.0 i jeśli tak to na jaki konkretnie żeby to czego potrzebuję mykało jak należy...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2009, 23:45:36 »
Dla mnie liczy się stabilność i wygoda.
Dlatego też dla mnie  firmowy WM6.1 jest optymalnym rozwiązaniem. Ze względu na genialną mysz nie pamiętam nawet kiedy wyjmowałem rysik ze slotu :))
potrzebna zgoda

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2009, 23:55:37 »
Jeszcze raz się odezwę aby dodać od siebie, że faktycznie mysz jest genialna. Nie wie ten, kto nie używał  :). Ja także mam firmowego WM 6.1 - PDXIB1 i po prostu działa. A o to chyba chodzi najbardziej?

*

Offline Upgreydd

• *
  • 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2009, 09:01:26 »
PDXIB1:
+ stabilny
+ oficjalny
+ wszystko chodzi
- angielski
WM6.5 PL:
+ polski
+ szybszy (kwestia gustu)
+ ladniejszy (j. w.)
+ stabilny
+ nowy (dla jednych +, dla innych -)
- nie dziala myszka

Jesli zalezy Ci na myszce to PDXIB1, jesli mozesz sobie ja odpuscic to lepiej WM6.5 :]
Najlepiej wrzuc sobie tego i tego, pokorzystaj troche i wybierzesz. Mi np. brak myszki nie przeszkadza wogole, wole rysik.

PS. Jak by ktos mial plik PL do WM6.1 to moze mogl bym sprobowac przegotowac roma PDXIB1? W sumie dopiero biore sie za kuchnie wiec za szybko jakis pozytywnych wynikow nie bedzie, ale zawsze jedno doswiadczenie wiecej.

*

Offline maslosky

• 29
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2009, 09:08:59 »
Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi. Teraz jeszcze jedno pytanie: czy downgrade z 6.5 do 6.1 robi się normalnie tak jak flashowanie "w górę" ? Czy będę musiał jeszcze raz instalować Automapę (w sensie czy jakąś dodatkową aplikację na telefon będę musiał wrzucać czy to co jest na karcie wystarczy?), bo w symbianach zawsze po HR trzeba było instalować .sisa ;)

*

Offline Upgreydd

• *
  • 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2009, 11:27:33 »
Bedziesz mial czysty system, trzeba wszystko instalowac. Info o downgrade znajdziesz w temacie o PDXIB1, na koncu updatera musisz wpisac DXIB1 z tego co pamietam jesli masz 6.5

*

rafali780

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2009, 22:16:32 »
hejka,

ja mam i780 od jakiegos dobrego miesiaca i pracuje na wm6. w sumie to juz zauwazylem ze sporo aplikacji w rozdzialce 320x320 sie wysypuje, mozna sobie wgrac inna rozdzielczosc. nie wiem czy system wtedy tez bedzie tak stabilny,

poki co to do neta po wifi uzywam skyfire ale tylko na filmy z np YT - chociaz czasami nie chce dzwieku odtwarzac. nie wiem na czym blad polega, wiele osob mowi ze trzeba odznaczyc opcje mute, ale jest odznaczona, wiec dzwiek powinien dzialac, ale to tylko wm...

co do auto mapy: w moim przypadku bylo tak ze musialem zrobic HR bo sie nie wlaczal w ogole (nic nie grzebalem, zwiesil sie na amen) zanim zrobilem HR wyciagnalem karte pamieci i pozniej po wlozeniu AM sama sie zainstalowala, wiec u Ciebie powinno byc tak samo (jesli masz na karcie). jak wgrasz inny wm to na forum sprawdz sobie ustawienia modulu GPS'a bo systemowo ust. sa inne a jak sa inne to fixa nie lapie albo lapie go strasznie dlugo, mi lapie na powietrzu a nawet przy oknie po ok 15-20 sekund.

pozdro ;)
rafal

*

Offline maslosky

• 29
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2009, 19:31:36 »
Przeanalizowałem wątki o systemach i postanowiłem jednak zostać przy tym, który jest (bo jest stabilny, WIFI i GPS hulają jak się patrzy) pytanie brzmi tylko... Jak mogę zmienić design, z którym dostałem telefon (to jest chyba TITAN http://www.istartedsomething.com/wp-content/uploads/2009/04/wm65customizations.jpg na tej stronie obrazek pierwszy z prawej). Nie bardzo mi się on podoba i wolałbym coś innego. Jaki jest wybór w tej materii ? I czy żeby wgrać inny "motyw" jak ta Manila2d potrzebne będzie flashowanie czy tylko HR ?

*

Offline andrzej75

• 12
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2009, 20:23:20 »
@maslosky Żadnego flashowania i HR nie musisz robić by wgrać Manilę.
 Wgrywasz kilka (chyba 5 cab-ów) i tyle. Potem softreset i masz ekran jak TouchFlo. Poszukaj plików na forum. Ewentualnie mogę Ci przesłać na maila

*

koldasz

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2009, 09:41:44 »
i znowu przyklejonych niktr nie czyta hihi, nuda , nuda, nuda.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=147716.msg1121965#msg1121965
manila w 1 cabie dla i780.