Projekt: folia ochronna Brando Protector Plus - home made ;)

• 5 Odpowiedzi
  • 1205 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Projekt: folia ochronna Brando Protector Plus - home made ;)
« dnia: Czerwiec 06, 2009, 22:44:41 »
Witam,
jako że Brando postanowiło zrobić nam na złość i nie wydawać folii Protector Plus dla i780  :-| ,
a konkurencja.. no właśnie - zdania co do konkurencji są podzielone - 3M i 3mk jako faworyci - na klej,
3M jako szanowanej marce bym zaufał ale wyczytałem, zostają na niej nieestetyczne paluchy i Brando oh i ah
jednym słowem  :O~
Wpadłem więc na pomysł  przerobienia tego typu folii z innego modelu, w związku z tym,
by nie wymyślać koła od nowa - czy ktoś zdjętą folię na i780 i mógłby ją hm.. zeskanować?
ważne by zeskanować, by proporcje się zgadzały, z aparatu zawsze będzie jakaś różnica.
Czy folia od iPhone będzie dobra na szerokość? (długość mnie cieszy, bo będzie na czym trenować te górne łuki ;) )

*

Offline Io

• *
  • 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
Odp: Projekt: folia ochronna Brando Protector Plus - home made ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2009, 23:34:47 »
Folia z iPhona nadaje się wyśmienicie, sam zastosowałem ten patent i działa:)
Jednak wycinanie jest dość trudne. Problem polega na tym, ze musisz najpierw zrobić sobie dokładny szablon i wycinać jakimś skalpelem albo takim nożykiem tapicerskim na twardej powierzchni, a potem jeszcze delikatnie przeszlifować krawędzie jak najdrobniejszym papierem ściernym (typu 800 i wyżej) od "lepkiej" strony (bez tego nawet podczas wycinania na twardej powierzchni krawędzie delikatnie się podwijają i folia nie dolega na brzegach).

Nożyczki nie za bardzo się nadają bo folia się trwale odkształca przy tych wszystkich łukach..

Niestety nie dysponuje skanerem w moim obecnym położeniu...

Zyczę pomyślnego wycinania:)
Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

*

Offline Phazi

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2009, 15:40:43 »
Mnie troszkę przeraża jednak ten "nielepki klej". Mimo wszystko - jestem jednak fanem Brando :ok:

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2009, 17:13:14 »
brando jest najlepsza pod każdym względem - nie ma co dyskutować na ten temat :) ciekawi mnie efekt końcowy tego wycinania :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2009, 21:03:31 »
ja za wycinanie zabiorę się dopiero po weekendzie - wtedy dopiero będę miał folię, narazie czeka mnie wydrukowanie dobrze przeskalowanego obrazka całej szybki.
Potem nakleję na grubszy kartonik/plastik i mogę rzutować na folię :)
Postaram się zrobić kilka fotek z "operacji"  :)