Problemy początkującego z i780 (GPRS i GPS)

• 5 Odpowiedzi
  • 1870 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy początkującego z i780 (GPRS i GPS)
« dnia: Wrzesień 09, 2009, 22:53:38 »
Witam,

Zapewne podobne pytania się pojawiały, ale szukałem i nie za bardzo znalazłem. Bardzo więc proszę o pomoc ;)

1. Łączenie z GPRS/EDGE/3G - powiedzmy że łączę się za pomocą Opery z Netem, wyłączam Opere, jednak połączenie samo się nie rozłącza - można to jakoś zmienić? Aby Net się rozłączał po jakimś czasie niekatwyności.

Od razu dołączam tutaj pytanie o to jak zmienić to, by łączenie z Net'em nie odbywało się automatycznie? Ostatnio nawet nie zauważyłem jak połączyło mnie z Net'em i byłem połączony przez ponad 40 minut. Czy nie ma jakiś ustawień, by każde połączenie było poprzedzone zapytaniem mnie czy chcę takiego połączenia?

2. Mam Automapę 5.5.3, od razu preinstalowaną na karcie, jednak problemy mam podobne jak inni użytkownicy z GPS (Szukam sygnału...). Ustawienia GPS mam takie jak wszyscy tutaj polecają. Nie wgrywałem jednak Hotfixa, ponieważ dotyczy on chyba starszych Automap, a nie takiej wersji jak ja posiadam? Ale może się mylę? Można jakoś wgrać samego Hotfixa do mapy zainstalowanej już na karcie ?

*

koldasz

Odp: Problemy początkującego z i780 (GPRS i GPS)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2009, 23:28:09 »
1.przeciez nie płacisz za czas połączenia tylko z ilość wysłanych/odebranych danych więc nie powinno cię to martwić. Ja z reguły od jednego do drugiego wymieniania baterii mam GPRS/EDGE włączony ciągle jak używam gaduair.

co do reszty sry to nie symbian tu programy się łączą z netem wg ich "widzimisie" :P
2.Nie trzeba nic wgrywać o ile pamiętam jedna z wcześniejszych aktualizacji automapy w wersji 5xx na 5xx+1 to właśnie tylko łatka hotfixa dla i780.  co do jakosci/szybkosci lapania wlacz rozszerzony system gps-xtra. jest to ustawienia-system pobierze sobie kilka kb danych z pozycjami satelitow ale wskaze ci b.szybko twoja pozycje. jezeli odpalasz automape posrod budynkow to nawet nie mysl o nie wlaczaniu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 08:59:54 wysłana przez koldasz »

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2009, 09:46:48 »
2. GPS w i780 jest dosyć słaby. Tak jak wcześniej pisał koldasz, nie masz co liczyć na to, że złapiesz coś w budynku.
Pierwszy raz mi łapał satelity z 10 min. Także cierpliwości przy pierwszym odpaleniu. (Mi nic gps-xtra nie dał :( )
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

*

Offline gal01

• 31
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2009, 11:09:16 »
2. GPS w i780 jest dosyć słaby. Tak jak wcześniej pisał koldasz, nie masz co liczyć na to, że złapiesz coś w budynku.
Pierwszy raz mi łapał satelity z 10 min. Także cierpliwości przy pierwszym odpaleniu. (Mi nic gps-xtra nie dał :( )

A ja się nie zgodzę. Według mnie GPS działa lepiej niż w Artemisie i nawigacji Lark. One nie złapią fixa w środku budynku, tylko przy oknie. Natomiast I780 łapie w środku pokoju. I odczytuje dane z GPS co 0,5 sekundy.

pozdrowienia
Tomek

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2009, 12:31:17 »
A więc tak. Udało mi się rozwiązać pewne kwestie.

2. GPS - wystarczyło uruchomić najnowszą instalację Auto Mapy i można było dograć fix bez reinstalacji. Nie było on jednak wgrany wcześniej, choć miałem zainstalowaną już Auto Mapę 5.5.3, a więc chyba trzeba go i tak dograć.

1. Wiem, że nic nie pobiera, ale czasami wolę mieć pewność przy połączeniach. Na Eten'ie miałem bodajże programik NoData.

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2009, 13:48:18 »
1. I NoData można śmiało na i780 używać, sam mam i działa mi bardzo ładnie, jest nawet wątek na forum pdac http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110506.0
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I