Jaki ROM radzi sobie najlepiej z GPS?

• 9 Odpowiedzi
  • 1448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adiksw

• **
  • 116
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Jaki ROM radzi sobie najlepiej z GPS?
« dnia: Maj 03, 2010, 11:20:14 »
Otóż miałem: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=599652
Teraz mam: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=537608

Na obu tych ROM'ach gps łapie fix'a baaaardzo długo, tak 15 minut to minimum, nawet przy pobraniu danych XTRA, no tragedia jednym słowem.

Mam zewnętrzny GPS (z czasów jak miałem SPV M3000) i na nim łapie fixa w kilka sekund.

Napiszcie jakie macie systemy na swoich i780 i ile czasu wam łapie fixa, bo nie zawsze mam zewnętrzny GPS przy sobie, a pół godziny na fixa to czekać nie będę.

*

rafali780

Odp: Jaki ROM radzi sobie najlepiej z GPS?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2010, 21:05:19 »
hejka,

ja na szczescie nie mam problemow z gps. AM 5.5.3 laczyla sie poprostu w 10-15 sekund bez bez danych xtra. po przejsciu na wersje 6.x sygnal lapie po okolo 1 minucie, ale jak np dojezdzam do punktu "A" i za jakis czas bede kontynuowal podroz to AM lapie fixa poprostu po 5 sekundach.

ogolnie to trzyma stale polaczenie z ok 3-5 satelit (te na zielono) dzieki czemu prowadzi bezblednie do celu (w 99% przypdkach).

A telefon mam z playa i nie narzekam - mowia ze w playu sa do dupy telefony i zly soft. to chyba kwestia egemplarza itp. ja sam mam PMHE1 i wszystko dziala jak trzeba. Poza jednym szczegolem ze ekran nie zawsze wylacza podswietlenie ekranu w telefonie, a wszystkie programy sa wylaczone i w zadanich tez nic nie ma. ogolnie nic na ten temat nie wymyslili ;p

pozdrawiam,
rafal

*

Offline adiksw

• **
  • 116
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2010, 21:10:53 »
No właśnie ja wyłączyłem XTRA i o dziwno łapie lepiej bez danych XTRA niż z nimi - trochę dziwne. No i teraz łapie tak do 5 minut, no już nie ma źle, chyba lepiej nie będzie.
Ale dziwi mnie sprawa z XTRA, a może te dane są różne dla różnych krajów, a ja wgrywając angielski ROM ściągam te dane dla jakiejś odległej lokalizacji? No nie mam pojęcia jak to jest, tylko to mi się nasuwa.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2010, 07:12:02 »
przestałem używać A-GPS i danych XTRA odkąd czekałem czasami dłużej niż powinienem :D
Teraz... po soft-resecie jakieś 3 minuty, z danymi XTRA 1 minuta (ale czasami zdarza się że 6 minut)
Jak już złapię fixa, to kolejnego łapię w 20 sekund lub czasem i mniej
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2010, 13:54:55 »
Mi na playowym romie gps wogóle nie działał.
Po wgraniu CBHE1 ożył i ma się bardzo dobrze.  :ok:
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline ujm

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung Spica. Wcześniej: i780, Hermes, BA
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2010, 19:41:18 »
Witam,
Miałem różne Romy ale dla mnie najlepiej radzi sobie z fixem Rom CBHE1. Na WM6.1 miałem fixa po ok. 7-9 minutach. W WM6.0 CBHE1 może po 3-5 minutach. Nie sprawdzałem ale wyraźnie jest szybciej i nie wkurzam się jak muszę znaleźć na mieście konkretny numer budynku. Jeździłem ostatnio sporo po obcym mieście. Zmieniłem Rom na 6.0 właśnie z powodu długiego czasu fixa. Pozdrawiam.

*

Offline adiksw

• **
  • 116
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2010, 19:57:01 »
No mi teraz też już tak łapie około 5 min po tym jak wyłączyłem XTRA, ale wie ktoś może czemu tak jest? Przecież powinno być odwrotnie.

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2010, 20:38:10 »
Widows Mobile 6 Professional // CE 5.2.1944 (Wersja 18547.0.0.3) // CBHE1

Tak kupiłem od poprzedniego właściciela, a telefon był kupiony w sklepie internetowym ze świętokrzyskiego :) Może nie ma znaczenia kto sprzedawał/dystrybuował i gdzie, ale kiedy był wypuszczony z fabryki ?

Od kiedy jako tako pojąłem działanie AM myślę że nie jest źle. AM wersja 6.2

Sygnał łapie po może średnio licząc 2 minutach na zimno jak to zauważyłem określa się na forum. Czyli po kilkugodzinnym nie używaniu.
Na ciepło :mysli: sygnał łapie w kilkanaście sekund.

Rekord na działce wokół minimalnych zabudowań to chyba 9 satelit na zielono normalnie jest 5-6.

XTRA nigdy nie użyłem

Jako darmowa w sumie nawigacja w urządzeniu nie będącym do tego głównie stworzone myślę że jest OK. Nie testowałem jeszcze w dłuższej trasie dopiero za miesiąc do Warszawy jadę więc będzie okazja. Do lipca mam abonament na AM ale nie wiem czy przedłużać licencje.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2010, 22:07:54 »
No mi teraz też już tak łapie około 5 min po tym jak wyłączyłem XTRA, ale wie ktoś może czemu tak jest? Przecież powinno być odwrotnie.

Wystarczy że idą bardzo powoli dane od BTS'ów do Ciebie i czekasz... złapie się jakiś lag na połączeniu, możesz mieć słaby zasięg, teorii mam sporo, ale dlatego też wyłączyłem XTRA, gdyż dużo się przemieszczam. Jeśli łapałbym fixa GPS zawsze w podobnym miejscu (np. w rodzinnym mieście) i działa to tam szybko, to pewnie używałbym XTRA na stałe, a ponieważ czasami zdarzają się takie "lagi", to preferuję mieć czysty sygnał od satelit.

Wkurza mnie najbardziej fakt, kiedy AM złapie już 5-6 satelit na żółto (czyli już prawie), włącza się XTRA i nagle AM wszystko gubi (tak samo GPS Tuner jak i NoniGPSlot) i czekam na sygnał od XTRA aby złapać fixa :/
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline adiksw

• **
  • 116
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2010, 22:11:43 »
Ja ściągam XTRA przez WiFi. Kiedyś na samym początku jak miałem tego fona to fajnie śmigało, bez XTRA do 10 min a z nimi prawie natychmiast. Ale zmieniłem ROM a tamten nie wiem jaki był.
W sumie chyba instalne sobie ten CBHE1, zobaczę jeszcze.