Problem z połączeniem z ActiveSync- szlag może trafić

• 15 Odpowiedzi
  • 2719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tak jak w tytule wątku: szlak mnie juz jasny trafia bo nie mogę połączyć się z ActiveSync, program zainstalowany na komputerze poprostu nie reaguje. W PDA mam ustawione oczywiscie zeby się łączyło jako synchro i dalej nic.

Czy jest na tym forum jakiś techniczny kozak któryby mnie jakoś naprowadził co mogę zrobić?

Próbowałem grzebać w opcjach na ślepo o których nie mam pojęcia i nic, kolegi i780 tez się nie zsynchronizował u mnie, przeinstalowałem ActiveSync i to samo, już nie wiem co robić...

Ogromny respekt i podzękowania za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 09:17:15 wysłana przez blayer »
Regulamin polecam - za to otrzymujesz warn !

*

Offline yanes

• **
  • 132
  • Sprzęt: Asus A636 +Nokia E51+Samsung S8
Odp: Problem z połączeniem z ActiveSync- szlak może trafić
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2010, 19:46:43 »
Jeśli w ustawieniach--->połączenia masz ikone z "USB do komputera PC" spróbuj odhaczyć -Włącz zaawansowane funkcje sieci.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2010, 21:22:36 »
Niestety to nie to, dalej nie działa. Jakieś inne pomysły?

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2010, 23:23:26 »
możesz spróbować włączyć i _wyłączyć_ udostępnianie internetu, w ogóle to czy tworzy Ci się karta sieciowa w windowsie? jeśli tak to jaką ma nazwę i typ urządzenia.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2010, 11:09:22 »
Nie bardzo wiem, gdzie mam tego udostępniania w windzie szukać, mowiąc o karcie sieciowej masdz na myśli to czy coś pojawia się w panel sterowania-> połączenie sieciowe? Jeśli tak to tam się nic nie tworzy.

Jakiegoś skana uruchomiłem i wyskoczyło mi coś takiego: jednak ja nie bardzo ich te angielskie pomysły i instrukcje rozumiem.

Nie można uzyskać adresu IP urządzenia. Aby uzyskać aktualne rozwiązania najczęstszych problemów związanych z adresami IP, kliknij poniższe łącze:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=65461
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Nie można ustanowić połączenia między komputerem i urządzeniem. Aby uzyskać aktualne rozwiązania najczęstszych problemów związanych z połączeniami, kliknij poniższe łącze:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=65257

B.

Edit: Jakoś przebrnąłem te instrukcję, i już jakims cudem udało mi się uzyskać status "połączono", jednak mam problem z synchronizacją. PC ma jakiś problem z tym, że telefon był już kiedyś synchronizowany (nie rozpoznaje, że sam go synchronizował, tylko pisze o innym PC).

Moje pytanie: Czy da się jakoś w PDA usunąć oznaki poprzednich synchronizacji bez takich skrajnych rozwiązań jak HR?
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 11:37:36 wysłana przez blayer »

*

koldasz

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2010, 11:35:12 »
kolega ma xp,

a tam w activesync nie ma czasem gdzies opcji zeby calkowicie usunac urzadzenie i po podlaczeniu wyszkuje je jako nowe ?

ew. moze sprobowac zmienic nazwe 'ownera' i inny port usb?
i780 win 6.1 @ 96dpi -> Xperia NEO V

"Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie."

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2010, 14:40:21 »
Miałem ostatnio coś podobnego.

Ogólnie zauważyć muszę, że czasami z nie znanych powodów gdy za pierwszym razem podłączam swojego i780 pod komputer nie łączy się. Dopiero wyjęcie i ponowne wpięcie pod kabel powoduje poprawne połączenie.

Wracając do problemu kolegi blayer na początek zrobiłbym coś takiego u mnie pomogło w 5 minut.

Wejście w Panel sterowania w swoim PCecie następnie System Sprzęt Menadżer urządzeń i tam szukaj wszystkiego co jest związane z USB i pousuwaj to.

Szukaj głównie pod Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej usuń wszystko a potem sprawdź jeszcze  Urządzenia interfejsu HID i jeżeli coś takiego jest też usuń.

Potem zresetuj komputer. Po uruchomieniu system instaluje wszystko od nowa i być może zadziała.

U mnie pomogło.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 23, 2010, 23:32:23 »
Jeśli już zakładamy temat, to zróbmy to chociaż tak, że ortograficznie nie raził po oczach.
Szlag, nie szlak
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
  • Sprzęt: i780
Odp: Problem z połączeniem z ActiveSync- szlag może trafić
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2010, 00:41:09 »
Mnie z kolei szlag trafia jak koleś pisze posty tego typu, a potem wcale już tam nie zagląda. Kolega jak widać zagląda, ale jakoś milczy. Ciekawe czy rozwiązał problem i nas olał czy co ?

Wprowadziłbym zasade - INTERESUJ SIĘ SWOIM POSTEM - inaczej ban ! Bo tak to wychodzi tylko zaśmiecanie forów !
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2010, 20:01:56 wysłana przez OlafRagnarson »

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2010, 17:25:47 »
Nie martw się, zaglądam tu i interesuję się swoim postem.

Co do tematu to żadna z odpowiedzi nie pomogła jeszcze w pełni, połączenie i synchronizacja "jak chce" to działa, a "jak nie chce" to nie działa i nie mam pojęcia dlaczego.

A nie pisałem bo nic do tematu nie miałem do wnisienia ponieważ nie miałem za bardzo czasu żeby "bawić" się z tym podłączaniem. Nie rozumiem za bardzo postów które chca coś komuś wytknąć. Jak następnym razem coś sie komuś niespodoba poproszę o wiadomość a nie nic nie wnoszący post do tematu.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 30, 2010, 22:06:22 »
Hmm. A ja myślałem, że zasady języka polskiego po prostu nie będą kłuć w oczy, pozwolą łatwiej i szybciej zrozumieć co autor miał na myśli i dopiero wtedy przekierujemy własne myśli na rozwiązanie problemu?

Kilka pytań:

Jaki Windows? ActiveSync jaka wersja?
Jakiego masz firewalla? Odblokowałeś port w zaporze systemu Windows?
Jaki Windows na telefonie ?
HTC ONE S
Alhambra TDI

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 31, 2010, 13:45:29 »
Win xp sp3
AS 4.5.0
Firewalla mam windowsowego: ale jest wyłączony, w związku z tym chyba nie potrzebuję odblokowywania portów zapory (?)
Na pda win mobile 6, cbhe1

*

notosiup

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 31, 2010, 14:04:15 »
Próbowałeś używać innego kabla? Może to w nim jest wina. Poza tym nie można dopuścić do wyłączenia się urządzenia tak jak przez wciśnięcie power, bo wtedy rozłącza połączenie. Podłączać trzeba także z podświetlonym ekranem.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 31, 2010, 18:17:57 »
Pamiętam o tym by nie naciskać power podczas połączenia i by telefon sie nie wyłączał.
Co do próby użycia innego kabla to o tym nie pomyślałem, jak zdobędę zastępczy dam znać czy to on szwankował.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 31, 2010, 21:28:25 »
Ok.. Włącz activesync, przejdź do jego opcji połączeń, znajdź listę rozwijaną i wybierz USB oraz zaznacz że może się też łączyć przez bluetooth (jeśli chcesz też przez BT), w ustawieniach połączeń na telefonie znajdź tryb pamięci i sprawdź czy nie masz przestawionej na "Pamięć masowa". Po podłączeniu telefonu może zaskoczy, jeśli nie, to proszę Cię abyś też podał jak wykrywa Ci windows telefon (i czy w ogóle wykrywa), czyli poproszę o nazwę z menadżera urządzeń.
HTC ONE S
Alhambra TDI