no schemat rewelacja

. BTW oryginalna ładowarka ma 5V 0,7A, zatem moje obawy o za duże napięcie ładowania są nieuzasadnione.
I wiadomo czemu się dioda pali. Na 18 jest podane 5V z USB a telefon z tego pinu się zapewne nie ładuje bo musi mieć zasilanie na 19,20 żeby to robić, natomiast dioda sygnalizuje podłączenie napięcia z USB na 18.
Kabel musiałby mieć zwarte 18,19,20 żeby działać zgodnie naszymi potrzebami. Nie mam jak teraz sprawdzić tego mojego kabla choć bardzo ciekawy jestem.
Z naszych postów wynika, że są na pewno dwa rodzaje kabli. U niektórych w pudełku był kabel który umiał naładować ładowarkę zewnętrzną, a u innych taki, który tego zrobić nie potrafił - typy rozszyfrowałem wcześniej.
Podejrzewam, że APCBS10
UBE piny 18,19,20 ma zwarte (sprawdzę przy pierwszej możliwości), natomiast i tak prąd ładowania z USB nie wystarcza do jednoczesnego ładowania i pracy np. jako modem, jak potrzebuje M-bee, tym bardziej, ze telefon spokojnie się naładuje na tym kablu jeśli AS jest rozłączony i telefon nie jest w żaden sposób obciążony.
APCBS10
BBE nie nadaje się do niczego poza synchronizacją.
HTC może nie być tak prądożerny i te 0,5A może mu wystarczać, a nasz i780 potrzebuje więcej.
Podsumowując ten za długi wywód, M-bee, TY kabel masz dobry, z tego co pisałeś, ale bez dodatkowego zasilacza i opisanego wcześniej urządzenia nic nie zrobisz...