Podczas połączenia z komputerem telefon nie ładuje się a czasem rozładowuje!

• 22 Odpowiedzi
  • 8935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kola.kolski

• 39
  • Sprzęt: Samsung Galaxy-S <Froyo>
Witam, zauważyłem ze moj samsung nie ładuje sie podczas połączenia. Telefon łączy sie, działa Active Sync i koniec. jak mam 60% tak mam cały dzień. Na ekranie pojawia sie oczywiście informacja ze trwa ładowanie!!
Natomiast w trybie Dysku USB po kilku godzinach rzoładowuje się.
Czy kto świe o co chodzi??

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
To raczej normalne. USB daje mniejszy prąd ładowania (max 500mA) niż ładowarka sieciowa lub samochodowa.
Myślę, że wyłączenie ekranu może pomóc doładować baterię przez USB.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
nie wydaje mi sie to normalne bo moj wczesniejszy touch dual nigdy nie mial takiego problemu a 780'tka nigdy sie nie laduje przez usb.
zadawalem podobne pytania na forum ale bez odpowiedzi.
Wydaje mi sie ze problem tkwi w zuzyciu energii albo w trybie dzialania tzn zarzadzania energia z usb ktore rozni sie w tych telefonach.
Nie wiem czy jest jakis sposob by to zmiwenic...
pozdrawiam
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline tomo78

• 24
  • Sprzęt: SGH-I780 + Heineken 2.2 Repack 96 dpi
Posiadam dwa samsungi, tj. i780 i L700. Do i780 dostałem kabel USB typu APCBS10BBE i na tym kablu telefon się nie ładuje i na dodatek rozładowuje. Natomiast na kablu z L700 (w tej chwili nie mam modelu ale sprawdzę i napiszę) telefon ładuje się bez problemu. I co najlepsze dotyczy to tez ładowarki tej pudełkowej, dołączonej do i780 - ładuje się tylko na kablu z L700 - sprawdźcie czy możecie ją ładować przez USB to Wam powie jakie macie kable i jak będzie wyglądało ładowanie przez USB.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
chyba nic nie zrozumialem z tego posta  :E chyba nikt by nie zrozumial... :-|
Ktory telefon na jakim kalbu sie laduje i co maja do tego ladowarki? :-?

*

Offline Kozak

• 517
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Chyba chodzi o to, że na kablu z i780 przez USB nie ładuje się zewn. ładowarka, a na kablu od L700 już tak.
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Aaaa :) Czyli chodzi o ładowarkę tą osobną ? Kieszonkę ? :D

Może to kwestia uszkodzonego przewodu USB?
Kurcze nie znajdę teraz przewodu USB do i780 żeby sprawdzić
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline tomo78

• 24
wydawało mi się, że piszę zrozumiale i po polsku, ale życie weryfikuje, będę zatem pisał powoli żeby wszyscy zrozumieli ;)
Tak, na kablu od L700, który btw na pierwszy rzut oka jest identyczny, wszystko się ładuje, tj. zarówno telefon i780 jak i bateria w ładowarce do niego. Mam go w rękach więc informacja jest taka: ten kabel, z którym u mnie wszystko działa, to APCBS10UBE, jedna literka różnicy a funkcjonalność jak widać inna. Czemu tak jest - nie mam zielonego pojęcia.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 22:02:20 wysłana przez tomo78 »

*

Offline m-bee

• **
  • 231
gdzies czytyalem ze to moze byc wina kabla (ale to raczej nie byla potwierdzona informacja) Twoje obzerwacje moga byc potwierdzeniem.
sprawdz uklad pinow. to musi byc klucz do zrozumienia tej zagadki.
Ja pobierznie ogladajac moje kable stwierdzam ze ten od ladowarki ma 4 piny i wszystkie maja swoje odpowiedniki w kablu usb (choc ten ma wiecej pinow) wiec wydaje mi sie ze powinien ladowac.  :sleepy:

Naładuję Baterie w kieszonce przez kabel USB. sie zobaczy :O~

Co do Twojego tekstu. Po przeczytaniu go gdy juz wiem co chciales napisac i co to jest ladowarka pudelkowa (choc to pudelko to nie ladowarka a jedynie kieszen/rodzaj gniazda baterii) rozumiem co chciales napisac  :proud:
Pozdrawiam

Połączone: [time]Lipiec 08, 2010, 23:35:36[/time]
Wyglada na to ze bateria w kieszonce sie naladowala bo po kilku minutach palenia sie czerwonej Diody zapalila sie zielona.
Wyglada na to ze spadek rozladowanie sie I780 na kablu usb jest spowodowane ujemnym bilansem energii  :mysli:
ZUŻYCIE PRĄDU > ŁADOWANIE PRZEZ USB  :S
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 21:29:29 wysłana przez m-bee »

*

Offline tomo78

• 24
Jeśli podłączasz telefon do komputera z windowsem, bedzie on periodycznie odpalał Active Synca oraz załączał wyświetlacz, wtedy nigdy telefon się nie naładuje, te operacje z moich obserwacji są prądożerne jakoś. Zrób test na zdisablowanym ActiveSync lub podłącz do kompa z innym systemem operacyjnym jak windows, ale oczywiście na kablu który potrafi ładować też tę ładowarkę - telefon naładuje się bez problemu.

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
  • Sprzęt: i780
Zaciekawił mnie ten temat więc się wypowiem.

Po pierwsze ludziska róbcie odstępy między watkami w całym poście będzie czytelniej i szybciej. ENTER nie działa ??

Jeżeli dobrze zrozumiałem to próbujecie naładować telefon przez USB lub drugą baterie używając do tego ładowarki do baterii.
Zrobiłem próbę i po podłączeniu ładowarki do baterii kablem przez USB nic się nie wydarzyło. Kabel oczywiście oryginalny.

Co do samego kabla. Wcześniej w jednym z telefonów, aby zmienić soft trzeba było kupić specjalny kabel. Na kablu tym można było też ładować telefon, jak się okazało później wystarczyło zamienić w oryginalnym kablu między sobą miejscami dwa piny i mieliśmy ten sam specjalny serwisowy kabelek.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
Olafie niewiele to wnioslo bo juz udowodnilem ze seryjny kabel laduje baterie w kieszeni. A Ty piszesz o "jakims"  innym telefonie.
Zamiana pinow w kablu do ladowania mogloby sie wiazac ze zmiana biegunow a tego nie chcemmy  :P

Tomo78 aby przeprowadzic taki eksperyment wystarczy wylaczyc polaczenia przez usb a AS

Milo by bylo gdyby wypowiedzial sie ktos kompetentny bo na razie to same domysly.

w moim przypadku sprawa wyglada tak. uzywam telefonu jako modemu i tu zaczyna sie problem z rozladowywaniem poniewaz nawet na wylaczonym wyswietlaczu rozladowywuje sie dosc szybko.
Irytujace jest to ze mialem wczesniej HTC touch dual oraz SPV C600 i nigdy nie mialem takiego problemu!  :-|

Niestety z samsungiem jest problem dlatego miloby bylo gdyby ktos znalazl wyjscie moze ktos kto ma inne kabelki itp.

*

Offline tomo78

• 24
Drogi m-bee, chciałbym Cię prosić o dokładne czytanie postów, bo napisałem w swoim poprzednim o zdisablowaniu AS.
Drugą uwagę pozostawię bez komentarza. Kompetentny to byłby chyba przedstawiciel producenta, albo ktoś kto ma dostęp do dokumentacji technicznej telefonu...

Nie ma szans na naładowanie telefonu w sposób taki jak go używasz, tj jako modemu. To by mogło działać gdyby telefon się ładował jednocześnie oraz pobierał prąd do zasilania bezpośrednio z kabla, który nie ma ograniczeń prądowych.
Bateria przy funkcjonowaniu jako modem, szczególnie kiedy korzysta z UMTS bardzo się nagrzewa, co oznacza, że telefon pobiera niezły prąd.
Niestety nie możemy go zmierzyć, a to by dało odpowiedź czy jest to prąd większy niż 0,5A, zapewne jednak jest i to powoduje u Ciebie rozładowywanie baterii podczas pracy. Tak jak napisałem, bez aktywności telefonu, telefon się naładuje na kablu który potrafi też obsłużyć ładowarkę.

Jeśli bardzo zależy Ci na korzystaniu z i780 jako modemu, poproś jakiegoś znajomego elektronika o proste urządzenie, z wtyczką i gniazdkiem USB, gdzie kable danych data+ i data- będą szły bezpośrednio, natomiast zasilanie telefonu zostanie podane z zasilacza 5V 1A albo więcej. Nie wiem czy nie trzeba robić separacji galwanicznej, ale pewnie ewentualna różnica napięć 5V między komputerem a zasilaczem nie gra roli. Takie rozwiązanie czasem maja dyski USB 2,5 cala z dodatkowym zasilaczem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 07:40:53 wysłana przez tomo78 »

*

Offline m-bee

• **
  • 231
Tomo78 nie gniewaj sie nie podwazam Twoich kompetencji steiwrdzam jedynie ze nie mamy tu zadnych pewnych informacji tylko takie o wysokim stopniu prawdopodobienstwa (czyli domysly :P)

Tak myslalem ze "zdisablowanie" to odznaczenie polaczenia przez USB a AS ale nie kazdy moze byc tak domyslny  :mrgreen:

Wiem ze niemozliwe jest utrzymanie napiecia baterii w i780 podczas korzystania z UMTS przy podlaczeniu pod USB
TYLE ZE w telefonach HTC NIE MA TAKIEGO PROBLEMU  :P i wlasnie to mnie denerwuje  :mysli: (bo to oznacza ze jednak sie da ! :sleepy:)
Cuda z kablami sa moze nawet jakims rozwiazaniem tyle ze nie mam znajomego elektronika  :S (moze wiecej szczegolow jakies konkrety jak radzic to radzic :sleepy:)

Ja znalazlem rozwiazanie nazywa sie ono WM WiFi Router dzieki temu mam wolne gniazdo i moge podlaczyc ladowarke ale to powoduje wlasnie spopre nagzrwanie sie urzadzenia (dzialaja 2 anteny i ladowarka  :-?)
Idealnym rozwiazaniem byloby np zasilanie z USB bez ladowania baterii (podlaczony telefon korzysta z proadu USB ale sie nie laduje).
Niestety coraz bardziej jestem przekonany ze Samsung nie przewiduje rozwiazania takiego jak mialy urzadzenia HTC  :(
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 12:37:42 wysłana przez m-bee »

*

Offline kamikadzol15

• *
  • 53
  • Sprzęt: i900
tomo 78, chcesz dać 1A na ładowanie ? Zapraszam na naprawę toru ładowania ;], to 2 razy tyle co powinno być, bo ładowarka ma 550mA.
Panowie, cały problem polega na tym że do ładowania używane są piny 1,2 oraz 19,20 (zobaczcie w wtyczce ładowarki) a w kablu piny 1,2 nawet nie są wyciągnięte we wtyczce (również możecie sobie to zobaczyć i porównać z wtyczka ładowarki).

Żeby nie być gołosłownym zrobiłem następujący zabieg: rozebrałem ładowarkę (i tak nadaje się na dawce organów)i podłączyłem pod wtyk USB (minus do minusa, plus do plusa, zero filozofii). Oczywiście telefon pięknie się ładuje :) Jedyny problem jaki może tu wystąpić to wyskoczenie komunikatu o nieoczekiwanym spadku napięcia na porcie USB komputera. Myślę że wlutowanie nie wielkiego kondensatora w szereg na kablu rozwiąże sprawe :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 13:43:08 wysłana przez kamikadzol15 »
i900  Plus GSM

*

Offline tomo78

• 24
Może mnie źle tej elektrotechniki na studiach uczyli, ale z tego co wiem, wydajność prądowa zasilacza nie ma nic wspólnego z ewentualnym spaleniem toru zasilania. To jest maksymalny prąd jaki zasilacz może z siebie dać.
Wydajność możesz mieć i 10A i to nic nie zmieni.
No nie mów, że ten telefonik samsunga nie ma w środku jakiegoś sterowania ładowania i ograniczania prądu ładowania, bo jeśli tak jest to strach się bać ;).
Co innego, drogi kolego, jakbyś zwiększył napięcie ładowania, tam jest 3,7V i to 5V to wydaje mi się ciut za dużo.

Ale tak czy siak, super obserwacja z tymi pinami, ja nie bylem aż tak pracowity i nie sprawdziłem. Tylko czemu zawsze dioda ładowania w telefonie się świeci?
To by oznaczało że trzeba kabel w zasadzie zrobić sobie samemu albo szukać takiego który ma piny ładowania podłączone.
Mnie się wydawało, że posiadam właśnie taki kabel co umie ładować, odpalę jutro miernik i powiem jak jest u mnie, spróbuje też coś polutować jak znajdę taką wtyczkę samsungową gdzieś do kupienia.
pzdrwn

*

Offline kamikadzol15

• *
  • 53
tomo, 3,75 ma bateria a ładowarka daje 4,95V... przynajmniej ta moja, chodź uczciwie przyznam ze posiadam nie oryginalną ładowarkę  :)) Co do  wydajności mea culpa i sorry winnetou  :) Co do diody to faktycznie, świeci się... nie zwróciłem na to uwagi  :shock: chodź fakt faktem, telefon nie ładuje się  >:)
Swoją teorię co do tego że do ładowania potrzebne są piny 1,2 i 19,20 poprę dodatkowo rozpiską pinów ze strony :http://pinouts.ru/CellularPhones-P-W/samsung_d800_pinout.shtml
i900  Plus GSM

*

Offline tomo78

• 24
no schemat rewelacja :). BTW oryginalna ładowarka ma 5V 0,7A, zatem moje obawy o za duże napięcie ładowania są nieuzasadnione.
I wiadomo czemu się dioda pali. Na 18 jest podane 5V z USB a telefon z tego pinu się zapewne nie ładuje bo musi mieć zasilanie na 19,20 żeby to robić, natomiast dioda sygnalizuje podłączenie napięcia z USB na 18.
Kabel musiałby mieć zwarte 18,19,20 żeby działać zgodnie naszymi potrzebami. Nie mam jak teraz sprawdzić tego mojego kabla choć bardzo ciekawy jestem.

Z naszych postów wynika, że są na pewno dwa rodzaje kabli. U niektórych w pudełku był kabel który umiał naładować ładowarkę zewnętrzną, a u innych taki, który tego zrobić nie potrafił - typy rozszyfrowałem wcześniej.

Podejrzewam, że APCBS10UBE piny 18,19,20 ma zwarte (sprawdzę przy pierwszej możliwości), natomiast i tak prąd ładowania z USB nie wystarcza do jednoczesnego ładowania i pracy np. jako modem, jak potrzebuje M-bee, tym bardziej, ze telefon spokojnie się naładuje na tym kablu jeśli AS jest rozłączony i telefon nie jest w żaden sposób obciążony.
APCBS10BBE nie nadaje się do niczego poza synchronizacją.

HTC może nie być tak prądożerny i te 0,5A może mu wystarczać, a nasz i780 potrzebuje więcej.
Podsumowując ten za długi wywód, M-bee, TY kabel masz dobry, z tego co pisałeś, ale bez dodatkowego zasilacza i opisanego wcześniej urządzenia nic nie zrobisz...

*

Offline kamikadzol15

• *
  • 53
Właśnie skończyłem ładować telefon za pomocą mojej super przejściówki podłączanej pod USB. Telefon naładował się ale zajęło to 3,5 godziny  :O Z ciekawości szybko zbudowałem mały układ pomiarowy poboru prądu i okazuje się że w momencie gdy telefon jest  w stanie spoczynku z włączonym wyświetlaczem pobór waha się w granicy 150-170mA ale już gdy włączę wifi to wzrasta ono do 400mA.
Tak więc fakt faktem telefon ładowany przez USB w stanie spoczynku owszem naładuje się lecz zajmie mu to sporo czasu (w moim przypadku 3,5 godziny) natomiast gdy włączone jest wifi to ładowanie, jak nie trudno wyliczyć (500mA z USB - 400mA poboru telefonu to daje 100 dla baterii która ma 1200mAh więc 1200mAh/100mA daje 12 h) zajmie 12 godzin. Tak więc podsumowując wywody moje i tomo78 oraz "badania" :] przez USB telefonu działającego jako modem nie da się naładować  :(
Chyba że... zwiększy się wydajność prądową USB  :evil: :evil: :evil: :evil: ale o tym w innej bajce  :P
i900  Plus GSM

*

Offline m-bee

• **
  • 231
Dzieki chlopaki.  :ok:
Ni w ząb nie znam sie na elektronice ale na moj tęgi chlopski rozum z tego co napisaliście wynika ze majac wlasciwy kabel "UBE" (taki mam) podlaczenia pod USB powinno wystarczyc chciaz do tego by telefon w trakcie używania  nie rozladowywal sie albo robil to bardzo powoli (a nic wiecej mi do szczescie nie potrzeba :E)
Tyle ze nawet przy wylaczonym wyswietlaczu i bez wi fi a jedynie z aktywnym polaczeniem przez 3G tel wytrzymuje zaledwie 3h (oczywiscie gdy wisi na kablu USB)

Pytanie w takim razie:
Ile pradu pozera poloczenie z GPRS przez 3G?  :mysli: bo to chyba kluczowe dla tej sprawy
Pozdrawiam

*

Offline tomo78

• 24
Zmierzyć jak nie mam, może kamikadzol15 miałby jak to zrobić :S.
Natomiast można wyliczyć. Bateria ma świeża 1200 mAh a pracuje Ci przez 3h, czyli ze przez ten czas może dać 400mA przy maksymalnym obciążeniu przez ten czas.
Do tego dochodzi to co zżera z USB czyli 500 mA. W sumie to jest zatem na max 900mA z grubsza licząc, bo tu by trzeba raczej na mocach operować niż na prądach. To jest w sumie nie dużo bo razem koło 4,5W mocy.

Dzisiejszym modemom UMTS wystarcza zasilanie z jednego gniazda USB, ale jeszcze dwa lata temu miałem modem, który musiał być podłączony do dwóch na raz. Nasz telefon ma już 3 lata więc dlatego może być tak prądożerny. Technologia przestarzała:).

Ale mi tu właśnie myśl zaświtała:). Można by przecież brać zasilanie z dwóch USB i mieć spokojnie ładowanie.
Kupujesz 2 wtyczki i jedno gniazdo USB na kabel i kawałek linki czterożyłowej takiej z 0,5 mm przekroju.
Łączysz normalnie wtyczkę i gniazdo pin-pin czterema żyłami, a do tego na dwóch żyłach łączysz dodatkowo zasilanie drugiej wtyczki i gniazdka równolegle. 10 min roboty - to załatwi Ci temat raz na zawsze ;)
pzdrwn

*

Offline kamikadzol15

• *
  • 53
m-bee połączenie 3G czy zwykłe telefoniczne (rozmowa) lub cokolwiek innego związanego z uruchomieniem modułu radiowego pobiera najwięcej prądu ze wszystkich funkcji telefonu. Tak że śmiało możesz przyjąć ze ssie kolo 500mA.
i900  Plus GSM

*

Offline m-bee

• **
  • 231
Widac z i780 musi tak byc. to niedociagniecie projentantow i tyle :mysli:
trzeba sie posilac dodatkowymi rozwiazaniami.
Dzieki chkopaki :ok: