PocketDOS na i780 (320x320)

• 6 Odpowiedzi
  • 2332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wlosek

• 6
  • Sprzęt: Samsung i780
PocketDOS na i780 (320x320)
« dnia: Listopad 15, 2008, 23:48:31 »
Cześć
Zamierzam kupić tematowy telefon, ale chciałbym mieć pewność, że będzie na nim działało to co chcę. Czytałem, że bywają problemy z 320x320 :(
Pytam o emulatory DOSa, np PocketDOS. Jak to wygląda na i780? Chciałbym obsługiwać go z klawiaturą ekranową, by mieć także numeryczną część.
Dla przykładu zamieszczę znalezione w sieci zdjęcie odpalonej Civilization na emulatorze: http://img413.imageshack.us/img413/2481/civ1pn8.jpg
jednak w powyższym rozdzielczość 320x240...

Odp: PocketDOS na i780 (320x320)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2008, 11:42:55 »
eye of beholder i another world dziala az milo :-) jesli chodzi o inne gry, to wyslij mi na priva jakies linki do nich, posprawdzam Ci, i zrobie zdjecia, lub nakrece filmy w dowod ze dzialaja. jedyne problemy mam czasem z szybkoscia dzialania gier, a inna kwestia jest tez czasochlonne dostosowanie klawiatury w grach (bo touch pad "o dziwo" np. w another world nie dziala hehe).

jesli chodzi o nowsze gry na dosa... typu red alert to z pewnoscia nie pojda...:

Before installing DOS applications to your device, you should check that
they do not exceed the following requirements:

Intel 8088/8086/80188/80186 compatible processor (CPU)
700Kb of Conventional RAM
176Kb of UMB RAM
L.I.M. XMS 2.0 Extended Memory
L.I.M. EMS 4.0 Expanded Memory
CGA or VGA compatible display adapter (includes support for HP INT5F gfx modes)
2x 16550 compatible UART communication ports
1x parallel printer port
Standard (INT 33) DOS Mouse driver

dla przykladu red alert:

Pentium
8 MB RAM (16 MB recommended)
30 MB hard disk space
2x or faster CD-ROM drive
Keyboard
100 percent Microsoft compatible mouse
1 MB local bus video

W male dowodziki (zrobione za pomoca spb screenshot):

Zeby wszystko dobrze dzialalo, trzeba troszke pogrzebac w ustawieniach (ext memory itp)
Np. w eye of beholder trzeba przytrzymac enter podczas intra;-) inaczej kolejne klatki intra pokazuja sie co kilka sekund.

polecam ta strone: http://www.stare-gry.klawo.pl/

a Twojego Civ. nie znalazlem w wersji na dosa, w dowod:

jesli chodzi o klawiatury. mozesz miec normalna dotykowa na ekranie (proste rozwiazanie, jednak zajmuje Ci caly ekran). klawiature fizyczna qwerty musisz jednak dokladnie zbindowac (zajmuje to troche czasu, ale pozniej wszystko smiga bajecznie, tak jak sobie to wymarzyles;-)) mozna grac nawet w wolfensteina na WSADzie.... ;-)
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 12:11:33 wysłana przez szatras »

*

Offline Wlosek

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2008, 16:14:48 »
To niech będzie ta Civilization http://www.bestoldgames.net/stare-hry/civilization.php licencji nie trzeba, więc link umieszczam tutaj.
Chętnie widziałbym tę grę razem z klawiaturą ekranową. Ciekawi mnie jak to jest z nią na ekranie i typową rozdzielczością dosa 720x400, chyba nie zasłania nic?
Cywilizacja jest sterowana również myszką, czy pad działa jak mysz? Rozumiem, że szybciej i wygodniej będzie używać rysika, ale pytam z czystej ciekawości. W Eye of beholder też jest musz i jak to tam działa?
szatras: bardzo dziękuję za rozbudowaną odpowiedź na mój temat, będę wdzięczny za dalsze odpowiedzi.
Coraz bardziej mam smaczek na i780 z Playa... :)

Edit: realVGA czy tego typu gier jest potrzebna? Jest u ciebie włączona?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2008, 16:55:16 »
Civilizacja mi nie dziala, pojawia sie nastepujacy komunikat:

Aczkolwiek znalazlem prawdopodobne rozwiaznia dla tego problemu:

""Runtime error 6003" - wskazuje na starszą wersję kompilatora zastosowaną do tego programu.
Można załatać program używając poprawki : http://www.harbour.pl.eu.org/clipper/div0pl.zip lub edytora heksadecymalnego. Trzeba znależć w pliku exe sekwencję B8 52 17 8B CA 33 D2 F7 F1 i zamienić końcowe F7 F1 na 90 90." Tyle ze mi, nie chce sie z tym bawic.

Jesli chodzi o gry to osobiscie polecam raczej emulator GameBoy Advanced :-) Gry bez problemu na nim dzialaja:-) (jedynym mankamentem jest krzaczacy sie dzwiek, ale to chyba nie jest zbyt istotne:-). Kilka screenow zrobionych na moim i780:

Need For Speed Underground 2:

Baldur's Gate - Dark Alliance:

Wszystko dziala zgrabnie na emulatorze MorphGear (konieczne sa wtyczki).

ps. w pocketdosie Mysz dziala bez problemu:-) Mozna uzywac touchpada lub rysika jak komu wygodniej:-) Wlasnie tak sytuacja wyglada w eye of beholder. Osobiscie gram jedna reka wykorzystujac tylko touchpada:-) jesli chodzi o klawiature ekranowa, to w pocketdosie mozna ja wlaczac lub wylaczac. nie ma z tym problemu.

Telefon polecam, osobiscie kupilem go 8 dni temu w playu:-) abo 95zl, i telefon 299zl.

A jesli chodzi o realvga, to nie uzywam. Do pocketdosa, i do morphgear zupelnie jest to nie potrzebne.

Jesli chodzi jeszcze o morphgear, to koniecznie trzeba wylaczyc raportowanie bledow. Ciagle wyskakuje to windowsowe okienko, mimo ze aplikacja dziala swietnie heh.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 16:58:02 wysłana przez szatras »

*

Offline Wlosek

• 6
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2008, 20:35:56 »
szatras: Proszę cię sprawdź poniższe rozwiązanie. Znalazłem to w archiwum xda-developers forum
Setup:
- Install Pocketdos
- Extract the contents of Civilization.zip to your storage card, for example storage card/CIV/
- Start Pocketdos
- Click on Tools -> Settings -> Display -> Advanced
- Enable 'Simulate display retrace'
- Click on Tools -> Shutdown

- Restart Pocketdos
- Type in: cd CIV (directory I extracted the Civilization files to)
- Type in: civ
- Choose: 1. VGA
- Choose: 1. No sounds please (still trying to get this to work properly)
- Choose: 1. Mouse and Keyboard

And there you go, fully playable civilization on your mobile device ;)

Tips:
- Set your display orientation to 'Landscape (rotated CCW)' for best view
- Set your display performance to 'Write -through'' and 'Write directly to display memory'' for best performance

Wspaniale, że pad działa normalnie jak myszka. Jutro kupuję jak ci civ zadziała, oczywiście w Playu, bo jest to najkorzystniejsza oferta z tym telefonem (abo 50 netto na firmę i 399 za tel).

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2008, 21:23:33 »
no fakt, teraz dziala:-) ale jak dla mnie civilizacja to nie powod zeby telefon kupowac;-) jest tysiac innych argumentow przemawiajacych za kupnem wlasnie jego:-)

pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem w wyborze;-)

*

Offline Wlosek

• 6
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2008, 22:15:21 »
hehe nie żebym kupował dla gierki ;) ale tak, to bym się jeszcze pewnie pozastanawiał. Wszystko inne mi w nim odpowiada i spełnia moje oczekiwania, więc nie mam co czekać.
Dziękuję za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi. Na pewno odwdzięcze się pomocą jeśli tylko będę potrafił. Pozdrawiam