Pasmo 3g i bateria

• 13 Odpowiedzi
  • 4282 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcio

• 42
  • Sprzęt: Qtek s100 + 2gb / Psp S&L + 4gb / I780 + 2Gb / Nokis n95 / Acer aspire One 80Gb
Pasmo 3g i bateria
« dnia: Lipiec 26, 2009, 12:07:33 »
WItam niedawno przez przypadek w jakims watku na tym forum wyczytalem ze opcja 3G ktorej jako tako nie uzywam to raz a dwa nie zawsze mam do niej zasieg zrzera wiecej baterii niz gdy ta opcja jest wylaczona czy to jest prawda?

Aha i rozumiem ze GSM 1900 to wlasnie 3G?

A co to jest te WCDMA?
Qtek s100 + 2gb / Psp S&L + 4gb / I780 + 2Gb / Nokis n95 / Acer aspire One 80Gb

*

koldasz

Odp: Pasmo 3g i bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2009, 13:32:27 »
Wcdma jest to alternatywny system do GSM uzywany glownie wewnatrz USA i na dalekim wschodzie. Co do 3G gdybys byl wylacznie w zasiegu 3G to o dziwo bateria dziala dluzej niz na zwyklym GSM ale poniewaz w polsce to  b.rzadka sytuacja to ciagle przelaczanie pasma i nadajnikow pomiedzy 2G a 3G powoduje wieksze zuzycie baterii.

*

Offline zigrin

• 42
  • Sprzęt: Samsung i9000
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2009, 19:17:54 »
Wcdma jest to alternatywny system do GSM uzywany glownie wewnatrz USA i na dalekim wschodzie. Co do 3G gdybys byl wylacznie w zasiegu 3G to o dziwo bateria dziala dluzej niz na zwyklym GSM ale poniewaz w polsce to  b.rzadka sytuacja to ciagle przelaczanie pasma i nadajnikow pomiedzy 2G a 3G powoduje wieksze zuzycie baterii.
Eeee, WCDMA to właśnie technologia pozwalająca na dostęp do sieci UMTS. I o ile się nie mylę używana jest właśnie w Polsce :)

*

koldasz

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2009, 21:24:55 »
fakt to co napisalem wczesniej byloby prawda ale bez literki W na poczatku czyli o CDMA. Sry za zamieszanie. Wniosek nie pic przed przegladaniem/odpowiadaniem na forum bo potem michalki sie zadazaja. :D

*

Offline Whistler_QD

• 15
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2009, 22:56:42 »
CDMA takze caly czas dziala w Polsce. Jest to siec na pasmie 450MHz. Obecnie Orange oferuje internet dzialajacy na CDMA.

*

Offline waldemarz

• 33
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2009, 23:42:36 »
A co to jest te WCDMA?
A czy problem jest wpisać w google. Przecież mamy 21 wiek. :)

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) - technologia związana z dostępem do sieci radiowej stosowana w sieciach komórkowych budowanych w standardzie UMTS. Jej specyfikacja opublikowana w 1999 roku stała się podstawą do budowy wielu sieci, które umożliwiały osiągniecie przepływności danych na poziomie 384 kbit/s (uwzględniona w tej specyfikacji opcja 2 Mb/s nigdy nie została zaimplementowana). Obecnie w wielu sieciach UMTS, na bazie interfejsu WCDMA wprowadza się technologię High Speed Packet Access (HSPA), która oferuje użytkownikom transfer danych z maksymalną teoretyczną przepływnością 21.6 Mb/s w stronę terminala i 5.6Mb/s w stronę stacji bazowej (obecnie, tylko niektóre sieci oferuą taki transfer).

Główna idea technologii WCDMA związana jest z użyciem wspólnego kanału transmisyjnego o szerokości 5 MHz dla wielu jednoczesnych transmisji (które są rozpraszane w całym, około 5 MHzowym paśmie). Dla potrzeb komunikacji operator musi zdefiniować dwa takie zakresy częstotliwości - jedno do transmisji z terminali do stacji bazowej (uplink), drugie dla transmisji ze stacji bazowej w kierunku terminali (downlink) (oczywiście jeśli operator jest w posiadaniu odpowiednio dużego zakresu częstotliwości, może zdefiniować więcej takich par).

Dostęp do sieci radiowej na bazie technologii WCDMA został w roku 1998 zgłoszony przez Europejski Instytut Norm Telekomunikacyjnych (ETSI) jako propozycja do rodziny systemów 3G (IMT-2000) definiowanej przez Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny (ITU). Od roku 1999 specyfikacje rozwijane są przez 3rd Generation Partnership Project (3GPP). Pierwsza sieć komórkowa (FOMA) używająca technologii WCDMA została zbudowana w roku 2001 przez operatora NTT DoCoMo. W drugim kwartale 2008 roku technologia ta była wdrożona w 228 sieciach w 94 krajach[1], dzięki czemu jest to najpopularniejsze rozwiązanie stosowane w sieciach trzeciej generacji.

Pojęcie WCDMA stosuje się także w kontekście sieci komórkowych (sieci WCDMA), które umożliwiają transmisję dzięki użyciu tej technologii.
"Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami".

*

Offline zigrin

• 42
  • Sprzęt: Samsung i9000
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:56:23 »
A co to jest te WCDMA?
A czy problem jest wpisać w google. Przecież mamy 21 wiek. :)

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) [...]
Jeszcze źródełko: http://pl.wikipedia.org/wiki/WCDMA

*

Offline hards

• 36
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2009, 08:51:19 »
jak nie uzywazs to wylaczaj 3g! po 1. jest wiecj nadajnikow 2g, po 2. 3g żre duzo wiecej baterii [30% a nawet czasami 40% wiecej]

*

Offline hebaneck

• 45
  • Sprzęt: Milestone,i780,X500
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:26:43 »
hmm faktycznie trzebaby to przetestowac, gdzie sie to przelacza? w ustawieniach tel /siec ...?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:33:53 »
w romie Playa jest w settings - connections ikonka HSDPA gdzie można to wyłączyć
w innych romach może być inna ale na pewno jest możliwość zmiany na "tylko GSM"

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:40:01 »
jak nie uzywazs to wylaczaj 3g! po 1. jest wiecj nadajnikow 2g, po 2. 3g żre duzo wiecej baterii [30% a nawet czasami 40% wiecej]

założenie tezy "bateria a 3G" powinno byc takie: czy znajdujesz się w dobrym zasięgu 3G czy niedostatecznym, zmuszającym PDA do wydatkowania energii na wzmocnienie lichego sygnału. Jeśli sygnał będzie wzmacniany dodatkowo to urządzenie rzeczywiście będzie szybciej konsumować baterię... W warszawie użytkując i780 nie zauważyłem różnicy między 3G a EDGE. No chyba że chodzi o prędkość :P
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

koldasz

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2009, 08:30:12 »
w romie Playa jest w settings - connections ikonka HSDPA gdzie można to wyłączyć
w innych romach może być inna ale na pewno jest możliwość zmiany na "tylko GSM"
                                                                     no nie,nie tylko to trzeba zrobic . Kliknac na ikone zasiegu-menu bezprzewodowe-wejsc w " telefon-ustawienia"- ostatnia zakladka "wiecej". pierwsza opcja to wybor pasma. Podswietlic. kliknac na dole pobierz ustawienia. wybrac GSM900/1800. Dopiero wtedy calkowicie modul 3G jest wylaczony. Wlaczenie ikonki HSDPA nie ma juz nic do gadania.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 19, 2009, 08:36:51 »
u mnie wystarczy tylko to
pomimo, że jestem prawie zawsze w zasięgu 3G mam GSM ;)

*

Offline czn

• 25
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2009, 22:57:35 »
cytuję z mojej wypowiedzi w innym wątku:
"w Admin.exe ustaw Power On Attach na wartość Detatch, oraz Network mode na wartość GSM."

dodatkowo można wyłączyć HSDPA ale nie wiem czy to faktycznie da jakieś efekty po zmianach napisanych powyżej.

Jak się używa telefonu (smartphonu, palmtopa z funkcją telefonu) jak telefon (rozmowy głosowe, SMS) to nie ma najmniejszego sensu korzystania z sieci 3G i wyżej. Przy ustawieniach standardowych i780 potrafi się połączyć z 3G i trzymać połączenie pomimo minimalnego zasięgu co skutecznie obniża jakość rozmowy i skraca żywotność baterii.