[Rozwiązanie] Długie naciśniecie klawisza uruchamia prog. / LongPress-start app

• 1 Odpowiedzi
  • 989 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

Wiele czasu poświecono temu, zeby uruchamiać programu przez naciskanie , czessto wielokrotne, klawiszy hardwarowych na PDA. Na Pda które mają 4 klawisze....
NAsze i780 mają pełną klawiature, która leży odłogiem. Nie dawało mi to spokoju, i z pomoca A. Eltsyn-a (dziekuje) udało mi sie znaleść rozwiazanie, nie łatwe, ale możłliwe. Potrzebne będą:
1. AE Button Plus: http://ae.inc.ru/aebplus.php płatny niestety
2. Total commander

Instalujemy totala i AE button. Obydwa po polsku, wiec chyba nie będzie problemu. AE oczywoście jest programem który pozwala naciśnieciem ( lub dwoma, lub długim) uruchamiaić jakies programy.
Tak wiec pod klawisze głośności mozemy bez problemu podpiąć pageUP /pageDOWN, i pod inne hardwarowe, co tam chcemy. (zróbcie chociaż jedno przykładowe uruchomienie, zeby zobaczyć jak to działa) Schody zaczynają sie z klawiszami na których są literki. Da sie to zrobic tak:

1 w AE... dodajemy klawisz z literką, (nie "k" i cyfry) na kartke notujemy kod klawisza np 0043
2 w AE... Podłączamy klawisz do AE..
3 w AE... definiujemy jednokrotne naciśniecie jako - żadna akcja,
4 w AE.. definiujemy długie naciśniecie - uruchom - co tam chcemy.exe
5 w AE... zapisujemy konfiguracje i opuszczmy

6 w TC znajdujemy plik konfiguracyjny AEBPlus.cfg. edytujjemy go.
7 wewnątrz pliku znajdujemy podobne ciągi zanków:

Key 0043 a0000 a0000 a0000 e0006
to linia która odpowiada za naciśniecie klawisza 0043 - widać?
pierwsze a0000 to jedno naciśniecie i jest ono nie przypisane, drugie a0000 to drugie naciśniecie... itd
dopiero e0006 wiąże długie naciśniecie z programem 06 ( jest on wyżej w Waszym konfigu)

8 w tej drugiej sekcji, aby działała literka, musimy zmienić :
a0000 na  k0043
k - jak "key", 0043- kod klawisza

To wszystko. Zapisujemy plik, otwieramy AE... konfiguracje, zapisujemy bez zmian (przeładowanie)

Po co to wszystko? Ja w siemensie jednym kalwiszem uruchamiałem "pisanie" Smsa albo wpis do terminarza. W WM6 trzeba sie przebijać przez menu zeby do tego dotrzec. Bywa ze niemam na to czasu. Tak wiec na "LongPress-ach mam:
Napisz SMS
new appointment (nowy wpis do terminarza)
Jaśniej
Ciemniej
Latarka
Kalkulator
Automapa
klawisze góra/dół/prawo/lewo - HUKN
Co jeszcze? To zależy od Waszej inwencji

Powodzenia

*

Offline Io

• *
  • 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
Zainteresowanie coś niewielkie widzę..

A przecież rozwiązanie doskonałe, choćby z powodu możliwości przypisania funkcji wytnij/kopiuj/wklej do klawiszy x,c,v (czyli tych "właściwych").
Krótka dygresja:

Ogólnie uważam i780 za jedyny obecnie PDA z WM.6.1 z możliwością wykorzystywania bez dotykania ekranu i za razem za najwygodniejszy w użyciu jako zwykły telefon/komunikator. Można nawet esemesa wystukać jedną ręką.

A dzięki rozwiązaniu proponowanemu przez kolegę szybkość, wygoda i łatwość używania wzrastają ponad oczekiwania:)

Windows Mobile w tym wydaniu (i780) uwidacznia wszystkie swoje najlepsze strony.

Odniośnie samego rozwiązania - jest tylko jeden mały problem: opóźnienie w działaniu klawiszy, co przy szybkim pisaniu objawia się przestawianiem liter (litera przypisana w programie wciśnięta wcześniej pojawia się z opóźnieniem po literze wciśniętej tuż po niej) i jest dosyć uciążliwa przy wpisywaniu dłuższego tekstu.

I raczej nie da się na to nic zaradzić niestety, gdyż program musi jakoś odróżnić krótkie wciśnięcie od długiego.

Twórca aplikacji musiałby w jakiś sposób "nauczyć" ją, żeby w momencie szybkiego naciśnięcia kolejnego klawisza interpretowała poprzedni jako jedno krótkie wciśnięcie... Trochę analogicznie jak w zwykłych telefonach bez używania t9.

Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)