Problem z wyświetlaczem i softem

• 9 Odpowiedzi
  • 1443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
  • Sprzęt: .... ->n70->n80->i780
Problem z wyświetlaczem i softem
« dnia: Lipiec 26, 2010, 12:34:00 »
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem i780. Od jakiegoś czasu zaczęły się dziać z nim dziwne rzeczy, nie wyłącza się podświetlenie ekranu, muszę sam to robić a zdarza mi się zapomnieć więc bateria trzyma mi dużo słabiej, drugim objawem jest dziwne zachowanie ekranu dotykowego tj. w tej chwili nie działa, rano działał wczoraj nie działał... kolejną rzeczą jest dziwne zachowanie przeglądarki która się zawiesza, oraz to że gdy przyciskam ok lub x w celu zamknięcia książki telefonicznej czy np gry kulki nie dzieje się nic.. albo z bardzo dużym opóźnieniem. Ogólnie również często zdarza się  sytuacja że klikam kursorem np na wiadomości a on to traktuje jak bym trzymał przycisk i chciał zmienić kolejność ikon. Zaczyna robić się to uciążliwe proszę o porady co może być tego przyczyną. Soft CBHE1.

pzdr Bartek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 12:36:09 wysłana przez Barto0o »

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
Odp: Problem z wyświetlaczem i softem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2010, 13:17:06 »
zacznij od odinstalowania wszystkich programow jesli sie nie uda to hard reset
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2010, 13:30:47 »
super mi poradziłeś... zrobiłem hard reset tylko że dalej nie działa dotyk i nie mogę przejść wstępnej konfiguracji... przez co nie mogę włączyć kom. Ktoś wie jak obejść kalibracje ekranu???

Teraz jestem na etapie ze chyba dotyk działa ale klikam na ten krzyżyk, przemieszcza się po rogach ale nie dzieje się nic gdy już we wszystkich kliknę, procedura się powtarza
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 13:53:01 wysłana przez Barto0o »

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2010, 15:16:39 »
Sposób był opisany na forum - gdzieś w tematach Omni.

Utwórz pusty plik "welcome.not" (.not nie .txt) i wrzuć do katalogu głównego telefonu.
Telefon podłączony przez USB do komputera już a etapie kalibracji ekranu jest normalnie widziany przez komputer i można dostać się do plików.

http://pdaclub.pl/forum/raphael/pomijanie-wyrownywania-ekranu-(kalibracja)/

Niestety mam ten sam problem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 15:18:19 wysłana przez Pawel83 »

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2010, 17:10:57 »
zapętlona kalibracja = skopany digi, prędzej czy później czeka cię wymiana tego elementu
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2010, 23:24:28 »
jesli narozrabialem to sorry :P
z opisu wynikalo ze to spowolnienie wywolane dzialaniem jakis programow w tle bo malo kto uzywa rysika i digi w i780.
a takie przycinanie myszki jakby przylepila sie do jakiegos przycisku czasem sie zdarza.
tak czy siak z tel i tak nie dalo sie korzystac  :-?

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:59:35 »
przeszedłem w końcu kalibracje, po kilku razach klikania w rogi ekranu na te krzyżyki poszło, ale objawy są podobne, czyli digi raz działa raz nie, do tego nieraz jest opcja że naciskam przycisk kontaktów  a on podświetla się cały czas tak jak bym go cały czas trzymał wciśniętego, zastanawiam się czy to wina dotyku bo w sumie działa, może coś na płycie??  dzisiaj go rozkręciłem i w sumie mógłbym zmienić sam tą obudowe lub przeczyścić styki na taśmie tylko zastanawiam się jak odpiąć taśmę od wyświetlacza tak żeby jej nie uszkodzić, tylko ją wyciągnąć z telefonu czy jest ona jakoś przylutowana czy coś w tym stylu?

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:55:27 »
poszukaj service manuala albo na YT filmiku instruktażowego
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 28, 2010, 02:09:56 »
w manualu tego nie ma.
jak rozkrecisz to bedziesz wiedzial :) albo bedzie lutowanie albo male plastikwe gniazdko

*

Offline Barto0o

• *
  • 66
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 28, 2010, 07:53:01 »
poszukaj service manuala albo na YT filmiku instruktażowego

w servis manualu jest tylko że trzeba to rozłączyć więc to odpada, na YT też nigdzie tego nie widziałem chociaż może nie umiem szukać bo raczej nie zaglądam na ten serwis. Zastanawiam się czy to na pewno digi, telefon dalej ma problemy z tym żeby sam się wygasił a zainstalowałem tylko aebplus i wktask a te programy miałem też wcześniej i nie sprawiały kłopotów. Digi raz działa raz nie i często jak działa to jak by zawiesza się na wciśniętym przycisku, już nie wiem jaka może być tego przyczyna.

Połączone: Lipiec 30, 2010, 10:25:17
a więc zdecydowałem się sprawdzić i wyciągnąłem taśmę z wyświetlacza, troszkę przeczyściłem styki i chciałem ją włożyć z powrotem ale nie mogłem znaleźć miejsca w którym wcześniej była podłączona, zacząłem kombinować i odpiąłem blaszkę z taśmą z płyty głównej która łączy ją z wyświetlaczem delikatnie poodginałem obudowę wyświetlacza i ten wyskoczył z płyty głównej. Z tyłu wyświetlacza jest złącze taśmy dotyku na którym trzeba w bardzo łatwy sposób go do tego gniazda przypiąć, poskładałem wszystko do kupy i o dziwo wszystko chodzi pięknie:-)  Mam nadzieję że komuś się to przyda.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 10:25:17 wysłana przez Barto0o »