no i uwaliłem i780

• 42 Odpowiedzi
  • 5857 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

no i uwaliłem i780
« dnia: Kwiecień 10, 2009, 04:03:31 »
naczytałem się, że można wgrywać firmware bez problemu więc wgrywałem 1, 2, i za trzecim razem telefon się wyłączył na 50% i już nie można go włączyć.
mam pytanie czy jest jakiś sposób aby go reanimować

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
  • Sprzęt: HTC DIAMOND + IPHONE 2G + HTC G1   ... tyle podobieństw ile róznic :)
Odp: no i uwaliłem i780
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2009, 06:18:43 »
a jaki był stan baterii skoro  sie wyłaczył na 50 procentach ?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2009, 09:12:48 »
Z moich doświadczeń wynika, że ten telefon jest prawie niezniszczalny :) Kilka razy już zrobiłem z niego cegłę i zawsze udało mi się go ożywić poniższym spsobem:

- włóż naładowaną baterię
- uruchom mirage
- ustaw wszystko jak przy normalnym flashowaniu
- wciśnij detect
- podłącz kabel do telefonu
- uruchom telefon przyciskiem power

Mimo tego że telefon nie uruchamia się normalnie powinien wejść w tryb flashowania.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2009, 09:21:35 »
 niestety telefon totalnie nie żywy windows go nie widZi a baterie miałem na 60 % czyżby tak szybko się wyczerpała.

*

Offline Czesiorazdwatrzy

• 465
  • Welcome to Hakurei Reitaisai Festival!
    • J-games.pl  - Forum japońskich gier, jrpg
  • Sprzęt: XDA 2i; i780; Desire Z
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2009, 09:25:56 »
FLashowanie zużywa bardzo dużo mocy, dużo więcej niż podczas normalnego użytkowania. Więc prawdopodobnie padała bateria i to akurat chyba w najważniejszym momencie ;/
@edit
I jeszcze genialna rada. Powiedz, że sam się tak zrobił i oddaj na gwarancje ;D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 09:30:12 wysłana przez Czesiorazdwatrzy »

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2009, 09:39:13 »
Oficjalny updater nie ruszy nawet przy 80% baterii, trzeba mieć powyżej 90%. Też stawiam na baterie.
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2009, 10:03:14 »
tak napewno bateria przy wgrywaniu poleciała i  to wychodzi, że w najważniejszym momencie tylko jak go teraz uruchomić włożyłem nową pełną
ale telefon na nic nie reaguje.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2009, 10:36:07 »
Całkowicie nie reaguje? U mnie po uwaleniu podczas flashowania włączał się czarny ekran z podświetleniem i na tym koniec.

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2009, 10:50:23 »
zrób tak : wyciągnij  baterię na cały dzien
 potem jęzli nie wstanie  to  zobacz jak sie zachowuje  po podłaczeniu do władowarki czyli : czy dioda świeci,  jak świeci , i napisz   jak to wyglada . będziemy kombinowac dalej.

*

Offline Brzydki

• 11
  • Sprzęt: HTC Desire HD :F
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2009, 10:56:49 »
to skoro przekopales sie przez wszystkie fora to napewno widziales ze wszyscy przestrzegali zeby zabierac sie za flashowanie przy PELNEJ baterii...
Czy na zew zasilaniu  probowales odpalic tryb serwisowy ??
Spadaj zawsze głową w dół

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2009, 11:13:36 »
no tak wiedziałem, że bateria musi być pełna ale emocje były przy wgrywaniu kilka razy i nie pomyślałem, że bateria  tak szybko się skończy.
Trudno stało się może da rade go postawić.
teraz to telefon totalny trup nie reaguje na nic (diody, zasilanie, przycisk power).
Czy jest jakiś sposób aby MIRAGE zobaczył telefon.

*

Offline Brzydki

• 11
  • Sprzęt: HTC Desire HD :F
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2009, 11:42:34 »
mysle ze pozostaje Ci pojsc do jakis magikow i niech Ci przez boxa sflashuja, bo z tego co pamietam to chyba nie potrzeba do tego wlaczonego tel...
tylko ze oni sobie pewnie troche wezma za to. w kazdym razie pewnie mniej niz za nowy tel :p
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 11:47:14 wysłana przez Brzydki »
Spadaj zawsze głową w dół

*

Offline j.m.

• 46
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2009, 12:08:16 »
Nie tak dawno miałem podobnie , na nic nie reagował , po prostu trup.

Wyjmij i wsadź baterię i wprowadź go w "emergecy mode" jak pójdzie to jesteś w domu.
Wciśnij jednocześnie enter , ten przycisk biało-czarny (fn) i przycisk power i powinno pójść.

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2009, 13:48:04 »
mysle ze pozostaje Ci pojsc do jakis magikow i niech Ci przez boxa sflashuja, bo z tego co pamietam to chyba nie potrzeba do tego wlaczonego tel...
tylko ze oni sobie pewnie troche wezma za to. w kazdym razie pewnie mniej niz za nowy tel :p

Nie masz takiej możliwości  by bez baterii nawet czy przez bb  czy po jTAG  sflashowac tego samsunga. Mam bboxa   wiem  co mowie. z resztą wszelakie modifikacjie i tak robie za pomocą PC  bo sprawnie j przebiega i jestem przekonany ze ten telefon sie obudzi  jak wyciagnie  baterie na na kilkascie godzin a potem wrzuci servisowy

*

Offline darekpiecz

• *
  • 61
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2009, 02:52:41 »
to naprawde jedyna dobra rada, zeby wyjac na kilkanascie godzi baterje i dac mu odpoczac. Ja tez kilka dni temu myslalem, ze uwalilem  telefon. Ale za rada kolegi zostawilem go w spokoju bez baterii na dobe, po tym czasie wlozylem pelna baterie i Mirage dal sobie rade.

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 11, 2009, 14:21:12 »
witam 

Przelutowanie flash-a pomaga w tej sytuacji   sam  zlozylem sobie  i780 z odzysku  :P
jeden problem to miec uwalona plyte glowna  ( oczywiscie  flash musi byc sprawny i nie wyczyszczony )

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:14:26 »
mam pytanie czy po 18-20 godz czekania uruchamia wam się telefon w emergency-mode czy może inaczej.
Bo mój jest totalny trup nawet windows go nie widzi.

Pozdrawiam

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:31:25 »
witam 

rozumiem ze  bateria naladowana  do pelna ? , sprawdzales reakcje na podlaczenie kabla zasilajacego  (swiecenie diody ) ?
ale realnie  wydaje mi sie  ze stales sie  1-st ofiara  upgradu, wykluczam raczej  swiadome uwalenie w programie  "mirage" poprzez zaznaczenie opcji  (pda+boot+phone) a podanie pliku tylko pda  :P tak wiec raczej   wymiana plyty glownej lub tez jesli masz gwarancje  udac sie do serwisu i udac glupiego  (powiedziec ze zdechl podczas pracy )  .

pozdro 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2009, 22:33:17 wysłana przez tranzystor »

*

Offline j.m.

• 46
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:55:06 »
mam pytanie czy po 18-20 godz czekania uruchamia wam się telefon w emergency-mode czy może inaczej.
Bo mój jest totalny trup nawet windows go nie widzi.

Pozdrawiam

Aż tyle to ja nie czekałem , wyjąłem baterię i za sekundę wsadziłem i poszło.
Jeśli nie możesz uruchomić w emergency mode to znaczy , że uwaliłeś bootloader , więc dupa blada.
Oddaj do serwisu , jeśli masz gwarancję i powiedz , że zgasł. Innego sposobu nie ma.

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 12, 2009, 02:01:09 »
Czy nie dociera do niektórych że to zę sie ten telefon nie budzi to nie jest przyczynek uwalenia bootloadera? W tym samsungu nie da sie  uwalic bootloadera w taki sposob że  nagle ci ganie podczas flashowani i nic nie zorbisz  kaplica, bo takich postów tutaj by bylo dosc grubo poniewąz jest to jeden z  telefonów ktrórego upgrade nawet babcia by zrobiła.  Sprawdziłem  juz wszeslkie scenariusze w tej materi od wciagnia kabla podczas flaschu po przeryanie  prccesu na pc  czy inne przedziwne rzeczy, za kazdym razem jest to samo  że  prędzej czy poxniej  sie obudził i do emergency postawił. TRafił mi sie raz jeden model ktory   był kompletnie uwalony podczas flashowania ale  po podłaczeniu do ładowarki stacjonarnej przynajmniej mignęla dioda poniewaz układ zasilania i ładownia baterii  w tym telefonie nie jest powiązany z systemem ze jak go nie ma to on nie dziala, zreszta kazdy z was ma dodatkowa ładowarkedo baterii i jakosnie wide aby byłna tym sys.  Problem kolegi  wydaje mi sie konsekwencją albo uwalenia  samego  modolu zasilania przez przypadek  lub co gorsza  jedyny znany mi  przypadek  zalatwienia samsunga na ament to taki ze przez mirage  koles sie pomylił i zamiast bina od phone  zarzucił do  pdai i odwrotnie , finalnie   pamieć zostala nadpisana łacznie z sektorami od bootloadera i mogiła.  Jezeli ma gwarancje  to nie ma co sie zastanawiac tylko słac, jezlei nie ma gwarancji to odezwać sie cos sie wykombinuje bo jakies klamoty mam od i780

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 12, 2009, 09:49:43 »
ogólnie to wgrywałem cały komplet EBOOT+PDA+PHONE i po 50%  telefon nagle się wyłączył wcześniej sprawdzałem stan baterii miałem na 60% albo w trakcie wgrywania poleciała bateria
albo przypadkowo sam z siebie telefon siadł bo nawet nie reaguje na podłączenie zasilania.

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 12, 2009, 11:40:07 »
hehehe 

No to uwaliles  programowo   bo jesli masz naladowana baterie na 100% n to po upgradzie schodzi jej okolo 20-25% nie wiecej  poniewaz  uzyte pamieci w tym sprzecie   sa tak zwane ultra  low voltage  :P

gwarancje jest  ?  bo jak nie  to  moge sie rozejrzec za flashem

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 16, 2009, 12:54:02 »
Witam mam problem z i780... Podczas flashowania w mirage wyskoczył błąd aplikacji i program sie wyłączył a na telefonie nic sie nie działo więc odłączyłem go od kabla i dalej nic wyjołem baterie i telefon już sie nie chce uruchomić co mam zrobić??  Jest jakiś sposób aby go ożywić??

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 17, 2009, 07:33:32 »
witam 

jesli  po wyjeciu na  dluzszy okres baterii nie uruchamia sie, i jesli podlaczasz kabel to nie  jest wykrywany  ani nie swieci sie  zadna dioda to wowczas niestety pozostaje tylko serwis  ....

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 10, 2009, 15:52:30 »
koledzy...
miał ktoś taki problem że i780 robił zwis na logu samsunga podczas uruchamiania?
da się włączyc emergency mode... da się flashować każdy rom... a po resecie fon i tak robi zwis?
ktoś mi napisał że dopóki jest emergency mode to można wszystko - a tu dupa! macie jakiś pomysł?
pozdr cisu

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 11, 2009, 22:07:44 »
jesli przefleszowales urzadzenie  ponownie softem  i efekt jest ten sam  moze to swiadczyc  o uszkodzieniu  plyty glownej lub jakiegos   komponentu  .. na dobry poczatek wyjmij  sim i  karte pamieci i zobacz  czy sie uruchomi normlnaie  moze to  go blokuje  ....

*

Offline waldemarz

• 33
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 12, 2009, 00:15:10 »
koledzy...
miał ktoś taki problem że i780 robił zwis na logu samsunga podczas uruchamiania?
da się włączyc emergency mode... da się flashować każdy rom... a po resecie fon i tak robi zwis?
ktoś mi napisał że dopóki jest emergency mode to można wszystko - a tu dupa! macie jakiś pomysł?
pozdr cisu
Kolego jedno konkretne pytanie do ciebie, poniewaz wiele osób miało problemy z grywaniem softu ale nikt nie pisał o najważniejszej rzeczy.
Podam ja na swoim przykładzie.

Wgrywając soft to wszystko pieknie przechodziło oprócz tego zielonego paska w telefonie podczas wgrywania.
I dlatego wtedy sie zorientowałem ze wgrywając soft jeśli ten zielony pasek się przesuwa ale nagle stanie a nie pójdzie do końca to oznacza że soft nie wgrał sie dobrze do telefonu, nawet jeśli informacja w Mirage na koniec będzie dobra to i tak soft nie został dobrze wgrany.

Więc jeśli kolego podczas ładowania softu zielony pasek w telefonie nie przechodzi włącznie z procentami ładowania oprogramowania do samego końca ( od lewej strony do prawej) to soft w rzeczywistosci nie jest dobrze wgrany.
Musisz próbować do skutku tak aby podczas wgrywania softu ten pasek zielony też przechodził do końca to wtedy napewno będzie oki.

Przepraszam za tak długi post.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 00:16:57 wysłana przez waldemarz »
"Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami".

*

Offline ziemjak

• 16
  • Sprzęt: SGH-i780, HTC Wildfire
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 12, 2009, 10:57:58 »
Prawda też tak ostatnio miałem z tym paskiem problem, że stawał w jakimś  miejscu i dupa a mirage pokazywał dalej że ładuje rom.
w sumie dopóki eboot nie jest zepsuty to działa emergency mode i da wgra się roma, mi ostatnio rom wgrał się dopiero za 6stym razem do końca, a wcześniej łapał zwiechy ten zielony pasek

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 12, 2009, 12:19:07 »
dzieki za porady ale...
pasek przesuwal sie dolkadnie od lewej do prawej, od poczatku do konca... jak bozia przykazala
flash byl bez sima i karty pamieci na golym telefonie...
flashowalem zarowno wlaczajac fon w emergency mode i podlaczajac do usb
jak i tak jak niektorzy pisali na XDA - robilem detect w mirage i podlaczalem wylaczony fon do usb - on sie sam wlaczal i przechodzil od razu w tryb flshowania i sie flashował.
bateria na full naladowana choc ładowana poprzez telefon - nie mam innej, nie mam tez ladowarki zewnetrznej.

polubilem ten fon, nie chce innego....
może coś wymyślicie.

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 12, 2009, 18:31:04 »
Czółkiem ;)

Mialem ROM MSHE2. Zmienialem w systemie śVista na PDXIB1 bodajże z instalki exe dla Vista. Naladowana do 100% bateria i zawisl na aktualizacji modulu PHONE.
Modul GSM padl.
Kilka innych prob - bez efektow. Mirage - takze bez efektow.
Ponowny flash - na systemie W2K przy uzyciu ROMu jak wyzej ale z instalki exe dla WXP. Tutaj sie rzucala instalka (nie ten system). Zmiana nazwy pliku z exe na rar i wypakowalem zawartosc na dysk kompa. Start z pliku z nazwa ROMu z folderu do ktorego wypakowalem - poszlo :)

Powiem krotko - zmien system kompa, probuj.
SAKRAMENCKO WAZNE - ZAWSZE na MAX NALADOWANA BATERIA :)

Pozdro i powodzenia :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 18:37:24 wysłana przez MxM78 »