Witam!
Miałem bardzo podobny problem - właśnie z platformą MetaTrader a także Skypem (być może innymi aplikacjami, ale tego nie pamiętam już). O ile Opera czy Explorer łączyły się automatycznie przez GPRS bez problemu, o tyle MetaTrader nie działał, nawet kiedy miałem aktywne łącze GPRS otworzone przez przeglądarki. Czasami zdarzało się, że jakimś cudem załapywało, jakkolwiek nigdy MetaTrader nie otworzył połączenia GPRS samodzielnie.
Rozwiązanie (niestety tylko pośrednie) znalazłem przez przypadek:
1. Włączam Operę i łączę się przez GPRS
2. włączam MetaTrader (po włączeniu na ogół ikonka łączności jest czerwona - zatem nie jest on podłączony)
3. Wchodzę w "Menadżer Bezprzewodowy". Następnie włączam a po chwili wyłączam interfejs WiFi !! (wszystko w czasie kiedy już mam aktywne połączenie GPRS)
4. W między czasie MetaTrader praktycznie błyskawicznie załapuje i zanim zdążę wrócić do okienka programu słyszę charakterystyczny dźwięk połączenia - już przez GPRS.
Sposób jest niezawodny póki co.
Przyczyna być może leży w konfiguracji, jakkolwiek ja swego czasu pobierałem plik z ustawieniami bezpośrednio od operatora (SMSem, czy jakoś tak). A telefon mam w sieci Era.
Z trochę innego punktu wiedzenia patrząc - myślę, że programy mogą mieć problemy z poprawnym rozpoznaniem podstawowego interfejsu który łączy się z Internetem. Domyślnie chyba jest WiFi i dopiero jego jawne wyłączenie w czasie działania takiego programu powoduje szukanie Internetu na innym interfejsie... Zupełnie tak samo jak było to w starym Windowsie - mając wpięty komputer do sieci i jednocześnie aktywne połączenie z neostradą system czasem głupiał...
A osobiście uważam, że każdy program powinien próbować się łączyć przez GPRS bez udziału przeglądarek! U mnie w telefonie niestety tak nie ma.
Na szczęście mój work-around problemu nie jest zbyt dokuczliwy

Pozdrawiam!
Grzegorz