niedokładny gps w nieco gorszą pogodę

• 29 Odpowiedzi
  • 5202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tdbru

• 16
niedokładny gps w nieco gorszą pogodę
« dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:12:07 »
Witam.

Od jakiegoś czasu korzystam z nawigacji w i780 (soft CBHE1) i automapy. Mieszkam w bloku znajdującym się w podwórku typu studnia tj. otoczonego ze wszystkich stron budynkami, a dodatkowo rosną jeszcze wysokie drzewa. Wszystko to sprawia, że telefon łapie fixa dopiero, jak wyjadę na ulicę. Nie przeszkadza mi to, bo przed wyjazdem konfiguruję trasę, a fixa mam już na pierwszych światłach.

Niestety kiedy pogoda jest nieco gorsza, czyli niebo jest chociażby lekko zachmurzone, gps pokazuje pozycję oddaloną nawet o 1km. Często, kiedy jadę, powiedzmy, godzinną trasę, nawigacja ani razu nie umieszcza mnie na właściwej ulicy.

Wrazając dziś zza miasta - pogoda była średnia - włączyłem funkcję xtra, ale nie wiele dała. Teraz przeczytałem, że potrzebny jest również soft-reset, a tego nie zrobiłem, więc nie wiem, czy zmiana zadziałała.

Powiedzcie mi, czy gps w i780 jest aż tak niedokładny? Ponoć dostępny jest nowszy soft angielski - czy coś w nim zmieniono odnośnie gpsu?

Pozdrawiam.

*

koldasz

Odp: niedokładny gps w nieco gorszą pogodę
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2009, 11:27:46 »
jezz ludzie stac was na pda za 900 zł a nie stać was na 10kb danych sciągniętych  po GPRS/3G.
Ręce odpadają.

ps.rozgrzeszenie w moich oczach mają tylko użyszkodnicy Tik-Taka którzy nie wykupili pakietu Omnix Max,
mi także zadrżała by ręka jak bym miał zapłacić za 10 kb 1.42 zł czyli jak za 1Mb . Tak, tak w Tik-taku taktowanie jest  co 500kb/0.72 zł osobno za we/wyj.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2009, 13:53:54 »
jezz ludzie stac was na pda za 900 zł a nie stać was na 10kb danych sciągniętych  po GPRS/3G.
Ręce odpadają.

Napisał że włączył xtra.

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2009, 15:09:29 »
Ręce odpadają.

ps.rozgrzeszenie w moich oczach mają tylko użyszkodnicy Tik-Taka którzy nie wykupili pakietu Omnix Max,
mi także zadrżała by ręka jak bym miał zapłacić za 10 kb 1.42 zł czyli jak za 1Mb . Tak, tak w Tik-taku taktowanie jest  co 500kb/0.72 zł osobno za we/wyj.

Czytasz chyba to, co chcesz przeczytać. O ile wiem, xtra służy jedynie do szybszego znajdowania satelit, a na tym mi nie zależy. Dziś włączyłem xtra, zrobiłem reset telefonu, fix został złapany w ciągu paru sekund (jeszcze będąc w podwórku). Sama nawigacja dobrze się sprawowała, ale pogoda jest dziś zdecydowanie lepsza. Czekam, żeby sprawdzić w bardziej pochmurny dzień.

*

koldasz

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2009, 16:44:23 »
masz włączoną funkcję xtra to w pamięci telefonu są
zapisane informację o położeniu satelitów na jakiś czas
do przodu w związku z tym wystarczy mniejsza ilość danych
np. z 2 satelit a nie co najmniej 3 zeby  program obliczył prawidłowo  aktualną pozycję.
i często sie zdarza ze w pochmurny dzien nasze pda widzi tylko 2 satelity albo 1 dobrze a resztę słabo
i wtedy to xtra może znacznie pomóc.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2009, 16:47:10 wysłana przez koldasz »

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2009, 16:54:32 »
Ok, teraz to rozumiem.  :ok: Jak pisałem, będę testował w pochmurny dzień.

edit ----------

Włączyłem wszystkie profile w nodata, włączyłem xtra i ok. Ale czemu telefon sam się łaczy z netem i pobiera jakieś dane kilka godzin po wyłączeniu gps-u?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2009, 22:49:35 wysłana przez tdbru »

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 14, 2009, 15:10:49 »
Witam.

Od jakiegoś czasu korzystam z nawigacji w i780 (soft CBHE1) i automapy. Mieszkam w bloku znajdującym się w podwórku typu studnia tj. otoczonego ze wszystkich stron budynkami, a dodatkowo rosną jeszcze wysokie drzewa. Wszystko to sprawia, że telefon łapie fixa dopiero, jak wyjadę na ulicę. Nie przeszkadza mi to, bo przed wyjazdem konfiguruję trasę, a fixa mam już na pierwszych światłach.

Niestety kiedy pogoda jest nieco gorsza, czyli niebo jest chociażby lekko zachmurzone, gps pokazuje pozycję oddaloną nawet o 1km. Często, kiedy jadę, powiedzmy, godzinną trasę, nawigacja ani razu nie umieszcza mnie na właściwej ulicy.

Wrazając dziś zza miasta - pogoda była średnia - włączyłem funkcję xtra, ale nie wiele dała. Teraz przeczytałem, że potrzebny jest również soft-reset, a tego nie zrobiłem, więc nie wiem, czy zmiana zadziałała.

Powiedzcie mi, czy gps w i780 jest aż tak niedokładny? Ponoć dostępny jest nowszy soft angielski - czy coś w nim zmieniono odnośnie gpsu?

Pozdrawiam.

A tak dla ścisłości w jakim programie ci pokazuje niedokładnie :)
w AM
Jeśli tak to xtra nie wiele ci pomoże
Trzeba w AM pogrzebać
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 14, 2009, 15:25:46 »
Od jakiegoś czasu korzystam z nawigacji w i780 (soft CBHE1) i automapy.

Zmieniałem opcję "ignoruj odchylenia" (czy coś takiego) ze średnie na małe i duże - bez rezultatu.

*

koldasz

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 14, 2009, 19:36:16 »

Włączyłem wszystkie profile w nodata, włączyłem xtra i ok. Ale czemu telefon sam się łaczy z netem i pobiera jakieś dane kilka godzin po wyłączeniu gps-u?

nie wiem czy dobrze pamiętam ale xtra sie chyba aktualizuje co jakiś czas samoczynnie.
Mi to nie przeszkadza i tak gprs mam włączony już, niech spojrzę,150h 43min a pakiet z gaduair darmowy po doładowaniu i tak nigdy nie wykorzystuję w pełni :) :) :)

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 14, 2009, 19:52:36 »
nie wiem czy dobrze pamiętam ale xtra sie chyba aktualizuje co jakiś czas samoczynnie.
Wydawało mi się, że robi to tylko w czasie pracy urządzenia gps, np. podczas używania automapy.

*

Offline piotrkovski

• 694
  • Sprzęt: nokia n łosiem
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 15, 2009, 08:46:45 »
Fakt GPS w samsungu jest średnio dobry, ostatnio ja z Bukowiny Tatrzańskiej wracałem fakt we mgle, aż głupio mi się patrzyło czasem pokazywał że po lesie jadę, fix'a łapał kilkanaście minut ale to już akurat detal, obok leżał hd i ten na szczęście dużo lepiej się sprawował, innym razem już po nawigowaniu ok 30km w Nowym Sączu przy wylotówce już wariował konkretnie, na szczęście to były tylko testy bo w obcym mieście byłoby mniej ciekawie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 13:07:36 wysłana przez piotrkovski »
Racja jest jak d**a, każdy ma swoją.

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 15, 2009, 12:58:50 »
Rozumiem. Jak się z xtra nie poprawi, rozważę zakup gps-a na bluetoothie.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2009, 10:06:38 »
GPS w i780 jest praktycznie nieużyteczny.
Jeżeli wogóle działa to tylko stojąc w miejscu pod gołym niebem.
Nawet jak już fixa złapie to podczas jazdy się pogubi.
W tych samych warunkach stary Sirf Star III na BT działa bez problemu.

*

Offline satyr

• 27
    • gmt
  • Sprzęt: I780, LEO
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2009, 10:50:59 »
Dziwne Panowie... Moduł GPS w moim i780 działa bez zarzutu. Testowany był w pogodę i niepogodę, w samochodzie, na rowerze, pieszo i nawet w pociągach. Zawsze wskazywał prawidłową pozycję na mapie (wyjątkiem jest pociąg, automapa nie chciała uwierzyć, że jadę po torowisku więc rzucała wskazaniem po najbliższych drogach i torach  :wink:). Używam AutoMapy w wersji 5.3.0 (676)

*

Offline gal01

• 31
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 17, 2009, 11:39:51 »
U mnie też działa bardzo dobrze. Fixa potrafi złapać szybciutko nawet w pomieszczeniach, czy w autobusie (w środku nie przy szybie)

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 17, 2009, 12:32:34 »
Dziwne. Czytam Wasze opinie i mam wrażenie, jakbyśmy rozmawiali o kompletnie różnych telefonach. Jedna osoba pisze, że nigdy nie miała problemów, inna, że gps działa tylko stojąc w miejscu. U mnie jest coś pośrodku - działa bardzo dobrze, ale tylko podczas dobrej pogody.

@satyr, gal01
A korzystacie z xtra?

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 17, 2009, 21:30:33 »
Witam
Dużo też zależy od wersji programu do nawigacji. Ja osobiście używam AM. W starszych wersjach można powiedzieć, że była tragedia. W co nowszych wersjach były dodatki do 780 poprawiające działanie GPS-u. W obecnej wersji 5.5.2. 780 działa bez zarzutów. Złapanie fixa zajmuje góra 2 minuty. Można też zawsze kupić zewnętrzny moduł GPS. Ja mam Holuxa i śmiało go polecam, nawet w pomieszczeniach niema problemów ze złapaniem satelit.

*

Offline gal01

• 31
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 18, 2009, 11:04:34 »

A korzystacie z xtra?

Ja korzystam

*

Offline satyr

• 27
    • gmt
  • Sprzęt: I780, LEO
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 18, 2009, 22:45:43 »

Rzadko korzystam z xtra. Fixa bez tego potrafi złapać w przeciągu kilkudziesięciu sekund (bez względu na pogodę).
Wersja, że dodatek do AM ma ręce i nogi   :idea:

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 26, 2009, 18:30:15 »
Mam i780 od niedawna i zachłyśnięty nim bawię się wszystkim, automapą i gps'em także.
Do tej pory nie miałem najmniejszego zastrzeżenia aż do dziś. Zaryzykuję stwierdzenie, że stane się rekordzistą w złym obliczeniu mojego położenia. Złapało mi fixa bardzo szybko tylko pokazywało, ze jestem w...   ...Szwecji :D
Dodam, że mieszkam w południowo-wchodniej Polsce czyli plus minus 2500 km pomyłki :)
Regulamin polecam - za to otrzymujesz warn !

*

Offline pietras1507

• **
  • 140
  • Sprzęt: Nokia E52
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 26, 2009, 18:35:19 »
może powinienes ściągnać fixa?? poszukaj;P
pietras1507;D

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 26, 2009, 18:36:52 »
Mam i780 od niedawna i zachłyśnięty nim bawię się wszystkim, automapą i gps'em także.
Do tej pory nie miałem najmniejszego zastrzeżenia aż do dziś. Zaryzykuję stwierdzenie, że stane się rekordzistą w złym obliczeniu mojego położenia. Złapało mi fixa bardzo szybko tylko pokazywało, ze jestem w...   ...Szwecji :D
Dodam, że mieszkam w południowo-wchodniej Polsce czyli plus minus 2500 km pomyłki :)

Zauważyłem, że często sama automapa, niezależnie od fixa, wariuje. Pomaga restart telefonu.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 26, 2009, 18:38:39 »
Jak lapie sie fixa w ruchu to czasem poczatkowa pozycja jest niedokladna. Wedlug mnie lepiej lapac fixa stojac w miejscu i poczekac az zlapie odpowiednia ilosc satelit - nawet troskze poczekac, ale zeby wskaznik sie ustabilizowal i pobieral dane z odpowiedniej ilosci satelit.  Soft reset też czasem pomaga - mialem tak w odbiornniku Blutetooth - zaczal swirowac, wiec go wlaczylem ponownie i przestal.

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 26, 2009, 19:03:44 »
SR powrócił mnie do Polski :)
Regulamin polecam - za to otrzymujesz warn !

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 04, 2010, 15:16:52 »

Zauważyłem, że często sama automapa, niezależnie od fixa, wariuje. Pomaga restart telefonu.

Ja z małym wyjaśnieniem, gdyż przed kilkoma dniami opuściłem szanowne grono posiadaczy i780 na poczet Omnii II.
Wszystkie te zwiechy, problemy ze złapaniem fixa na zimno, problemy z gps w gorszą pogodę i wszystkie problemy jakich doświadczyłem w i780 jest wyłącznie winą kiepskiego chipsetu GPS w tym modelu. W Omnii II (którą gorąco polecam) gps jest fenomenalny. Ta sama karta przełożona z i780 a AutoMapa nie do poznania - fix na zimno w max 10sekund, przy kompletnym zachmurzeniu i śnieżycy widocznych 8-9 satelit, żadnych zwiech i uciekania wskażnika po pobliskich dachach i polach na co pomagał jedynie reset...
Przekonałem się , że Samsung potrafi jednak zrobić dobry PDA z wyśmienitą nawigacją.

*

Offline tekbbar

• 13
  • Sprzęt: i780 Navi
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 04, 2010, 20:03:34 »
u mnie jedyny problem z gps to długie łapanie fixa - 1-2 min, jeśli użyje xtra to czas skraca się do kilkudziesięciu sekund - a gdy już złapie wołami go z drogi nie ściągne - jeżdżę już 1.5 roku tak z automapą jak i igo8 i żadnych problemów w czasie drogi!

*

Offline garekpl

• *
  • 93
  • Sprzęt: XDA IIi, i780
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 05, 2010, 07:58:43 »
Ja również jak kolega wyżej nie mam z nawigacją żadnych problemów. Zawsze dobrze pokazuje gdzie jestem. Po prostu co niektórzy trafili na wadliwe modele może z początku produkcji.

*

Offline pietras1507

• **
  • 140
  • Sprzęt: Nokia E52
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:09:33 »
wadliwe modele albo wadliwe stery do GPS ... sa one wgrywane przy produkcji i nie da sie ich zmienić;p czyli tak jak powiedział kolega wadliwy egzemplarz:P
pietras1507;D

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:38:53 »
Ciekawe czy ktoś reklamował złe działanie modułu GPS? Niestety serwis ma wtedy duże pole do popisu, by odrzucić reklamację - winne oprogramowanie nawigacyjne itp. Mój egzemplarz też niestety czasem lubi sobie powydziwiać. Jakiś czas temu odmówił współpracy przed dużym skrzyżowaniem w Warszawie :). Trochę trudno w takiej sytuacji zresetować telefon i czekać aż wszystko ruszy. Wczoraj Automapa - wersja 6.1 twierdziła, że jestem poza mapą. Przez 25 kilometrów nie udało się poprawnie złapać fixa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 23:45:30 wysłana przez Multiaplikator »

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 06, 2010, 17:10:20 »
Witam wszystkich.
Używam Tomtoma, w czasie wakacji dużo jeździłem po nieznanym mi terenie, nigdy nic nie szwankowało. Fixa łapał bardzo szybko, jeśli czasem były z tym jakieś problemy to restart niezawodnie pomagał.

Pozdrawiam.