Jak to ustawić (dzwonek WM6.5 wwe)

• 5 Odpowiedzi
  • 1960 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak to ustawić (dzwonek WM6.5 wwe)
« dnia: Luty 19, 2011, 10:45:49 »
Witam,

Posiadam i780 z WM6.5 final WWE ang. Soft jest "znośny" choć wygoda użytkowania nadal zostawia sporo do życzenia (porównanie z Nokiami które miałem do tej pory). Przeszedłem przez wszystkie chyba ROM-y do tego modelu i we wszystkich jest niewygodna obsługą książki tel. (dla przykładu dodawanie kontaktu: najpierw trzeba dodać na sim bo nie ma opcji zachowania w kontaktach telefonu, później dopiero skopiować do kontaktów w telefonie i dopiero wtedy można dodawać szczegóły) czy wiadomościami (np. gdy dostaniemy kilka wiadomości to Titanum "głpieje" trzeba się solidnie naklepać aby poznikały wszelkie "Notification", czy niemożność wyłączenia raportów doręczeń gdy raz zostały włączone, etc....)

O ile z tym można jakoś żyć (poza tym do czego się sam MS nie przyłożył dodatkowy sofcik jest już na poziomie) bardzo irytuje mnie brak możliwości ustawienia dzwonka narastającego + wibracja. Czy da się to jakimś "hackiem" uruchomić? No i jak zmienić tą wibrację aby ta nie kręciła się jak głupia przez cały okres trwania dzwonka tylko w rytm muzyki (jak to jest rozwiązane w nokiach). Ja wyczuwam nie samą wibrację tylko moment jej włączenia/wyłączenia i choćby takie cykliczne jej uruchamianie będzie już dużo lepszym rozwiązaniem....

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: Jak to ustawić (dzwonek WM6.5 wwe)
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2011, 23:03:51 »
od 3 lat używam i780 z różnymi wersjami WM i pierwszy raz słyszę o kontaktach tworzonych na karcie SIM żeby potem można było je przenieść do katalogu telefonu.
Raporty doręczeń też zawsze działały, chyba była tylko jedna wersja 6.5 w której jeszcze nie działała myszka, gdzie coś takiego się działo sporadycznie.
Mam wrażenie, że rozmawiam z osobą która po prostu nie potrafi tego systemu obsługiwać....
(to nie była obelga, pamiętam jak sam zaczynałem z telefonami z systemem od Microsoft to za nic nie potrafiłem zrozumieć tych nieintuicyjnych rzeczy)

Co do wibracji to kwestia uczuć, wibracja + narastający jako tako działają, tyle że najpierw jest wibracja, a potem dzwonek cichy i dopiero później głośny.

A jeśli wszystko się nie podoba - to zawsze można sprzedać i780 i kupić sobie tanią nokię? co nie ?
W końcu przecież nikt nikomu nie każe wybierać tak "złego" i "dziwnego" telefonu jakim jest i780 z WindowsemMobile na pokładzie
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2011, 11:08:06 »
Witam nowego niezadowolonego z przesiadki, każdy system ma swoje + i -.

Co do kontaktów zainstaluj iContact, dość palcolubny, ma jedną wadę, po dodaniu kontaktu trzeba nacisnąć strzałkę w lewo na głównym ekranie programu i wybrać z Kategorii Wszystkie. Dodanie kontaktu, górna prawa strona ikonka ludzika z+.

SMS a raczej notyfikacja sprawdź czy ten programik ci pomoże.

Wibracja, tu fakt Microsoft się nie postarał, pomocne są programiki np. vAlert, Vibro

Inne przydatne programiki znajdziesz tu

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2011, 11:08:46 »
Cześć,

dzięki za odpowiedzi. Może od początku, wybrałem i780 ze względu na to że przy rozsądnej cenie oferuje ogromne możliwości, nie sądziłem tylko że tak zachwalany WM6.5 to niestety fatalna imitacja funkcji telefonu. Potrzebowałem terminarza i przypominacza którego będę miał zawsze przy sobie, a więc integracja z telefonem była wysoce wskazana. I tak synchronizacja z Googlem sporo mi ułatwia życie, ale samo używanie funkcji telefonu jest tu kiepsko dopracowane, choć jest lepiej niż w starszych wersjach.... Powoli się przyzwyczajam, ale drugiego już z WM nie kupię raczej....

Co do dzwonka i wibracji, znalazłem opis jak stworzyć skrypt który mniej więcej zapewni to czego chcę, niestety nie da się tak jak to jest w większości telefonów rozwiązane że gra muzyczka i wibra sobie "pyka", albo wibra albo melodia, toteż trzeba wybierać krótkie dzwonki, kombinować z głośnością i czasem włączania wibry. Skrypcik który stworzyłem w miarę odpowiada temu czego oczekuję, ale... nie da się ustawić dłuższego dzwonka bo jak pisałem wyżej, albo wibra, albo dzwonek, chyba że przez czas trwania dzwonka wibra będzie się kręcić cały czas...

A co do sugestii powrotu do nokii - bardzo chętnie, problem tylko mam z tym że tańsze modele mają ogromne problemy z synchronizacją z np terminarzem innym niż wymyślony przez nokię a który jest dosyć ubogi w porównaniu np z tym z googla, drogich zabawek znowu nie kupuję bo przynajmniej nie będzie mi żal jak zniszczę czy zgubię....

Sent notification udało mi się wyłączyć przez edycję rejestru, odptaszkowując opcję w menu ta wciąż wracała.

Serdecznie dziękuję za linki do aplikacji, część z nich już znałem, ale kilku nie a wyglądają ciekawie....

I jeszcze dwa pytania
1.  Czy da się wyłączyć ekran dotykowy podczas przychodzącego połączenia/sms-a/etc? Często mam tak że zanim telefon wyciągnę z futerału czy kieszeni powłącza się już mnóstwo opcji dostępnych z LCD. A chciałbym aby w tym momencie działała jedynie klawiatura sprzętowa abym mógł normalnie telefon palcami chwycić inaczej niż tylko chwytając go za boki. Czyli inaczej, aby dotyk uaktywniał się dopiero gdy nacisnę klawisz z zieloną słuchawką, lub jeszcze lepiej - gdy całkowicie uaktywni się po zakończeniu połączenia a w trakcie rozmowy dotyk można było włączyć jakimś klawiszem gdy zajdzie taka potrzeba np przejrzenia książki tel. (są sytuacje gdy telefon jest używany w trudnych warunkach i nie kontrolujemy jak mocno dociskamy telefon do twarzy i w tym momencie również możemy jakieś opcje uaktywnić)
2. Jak wyłączyć przyciemnianie ekranu podczas inicjowania połączenia? W dzień na zewnątrz na takim przyciemnionym ekranie zupełnie nic nie widać i nie wiadomo co się dzieje np z zasięgiem...
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 15:01:02 wysłana przez bynio00 »

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2011, 02:16:46 »
Jeżeli plugin TITANUM Ci nie pasi, możesz go wyłączyć i zamienić innymi programami.

Co do dzwonka i wibracji, nie wiem czemu kombinujesz ze skryptami skoro podałem ci programiki, które podczas odtwarzania muzyczki(długość nie ma znaczenia) przerywają wibracje o określony czas podany przez użytkownika. Sam tego używam więc wiem co piszę, podaje jeszcze raz, do wersji którą mam i z moimi ustawieniami Vibro.cab

Ekranu wyłączyć nie da się, ale można go zablokować, wbudowanym programikiem albo S2U2, i podobnymi.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 02:31:52 wysłana przez jr »

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 27, 2011, 15:02:53 »
TAk, titanum już od dawna wyłączony, już nawet standardowy od samsunga jest wiele przyjemniejszy i bardziej "touch friendly"...

A co do wibry, napisałem tak bo zanim Ty napisałeś odpowiedź natrafiłem na opis funkcji które zaimplementował MS i odpowiednio to wykorzystałem. Program podany przez Ciebie na pewno zda egzamin, ale w zasadzie skrypcik który utworzyłem całkiem nieźle się sprawuje. Może dla potomnych go podam (w plusie dzwoni max 6 sygnałów czyli ok 25s)

av1w1v1c80pv1w1v1c150pv1w1v1 dzwonek Gutta Tone. Skrypt wpisać w HKCU\ControlPanel\Sounds\RingTone0 wartość Script.

A co do pytania o wyłączenie dotyku - nie używam blokady telefonu bo np przy S2U2 nie zawsze jestem w stanie ten suwak w miarę szybko przesunąć, zawsze mi jakoś ucieka, raz za silno cisnę, raz za słabo, a jeszcze kiedy indziej mam problemy z wcelowaniem w suwak na ekranie gdy np próbuję odebrać telefon na zewnątrz gdy wyświetlacza praktycznie nie widać, chętniej widziałbym możliwość zastąpienia tego suwaka klawiszami - odpowiednio zieloną i czerwoną słuchawką. Reszta klawiszy może być nieaktywna przy przechodzącym połączeniu....
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 15:08:38 wysłana przez bynio00 »