Cześć,
dzięki za odpowiedzi. Może od początku, wybrałem i780 ze względu na to że przy rozsądnej cenie oferuje ogromne możliwości, nie sądziłem tylko że tak zachwalany WM6.5 to niestety fatalna imitacja funkcji telefonu. Potrzebowałem terminarza i przypominacza którego będę miał zawsze przy sobie, a więc integracja z telefonem była wysoce wskazana. I tak synchronizacja z Googlem sporo mi ułatwia życie, ale samo używanie funkcji telefonu jest tu kiepsko dopracowane, choć jest lepiej niż w starszych wersjach.... Powoli się przyzwyczajam, ale drugiego już z WM nie kupię raczej....
Co do dzwonka i wibracji, znalazłem opis jak stworzyć skrypt który mniej więcej zapewni to czego chcę, niestety nie da się tak jak to jest w większości telefonów rozwiązane że gra muzyczka i wibra sobie "pyka", albo wibra albo melodia, toteż trzeba wybierać krótkie dzwonki, kombinować z głośnością i czasem włączania wibry. Skrypcik który stworzyłem w miarę odpowiada temu czego oczekuję, ale... nie da się ustawić dłuższego dzwonka bo jak pisałem wyżej, albo wibra, albo dzwonek, chyba że przez czas trwania dzwonka wibra będzie się kręcić cały czas...
A co do sugestii powrotu do nokii - bardzo chętnie, problem tylko mam z tym że tańsze modele mają ogromne problemy z synchronizacją z np terminarzem innym niż wymyślony przez nokię a który jest dosyć ubogi w porównaniu np z tym z googla, drogich zabawek znowu nie kupuję bo przynajmniej nie będzie mi żal jak zniszczę czy zgubię....
Sent notification udało mi się wyłączyć przez edycję rejestru, odptaszkowując opcję w menu ta wciąż wracała.
Serdecznie dziękuję za linki do aplikacji, część z nich już znałem, ale kilku nie a wyglądają ciekawie....
I jeszcze dwa pytania
1. Czy da się wyłączyć ekran dotykowy podczas przychodzącego połączenia/sms-a/etc? Często mam tak że zanim telefon wyciągnę z futerału czy kieszeni powłącza się już mnóstwo opcji dostępnych z LCD. A chciałbym aby w tym momencie działała jedynie klawiatura sprzętowa abym mógł normalnie telefon palcami chwycić inaczej niż tylko chwytając go za boki. Czyli inaczej, aby dotyk uaktywniał się dopiero gdy nacisnę klawisz z zieloną słuchawką, lub jeszcze lepiej - gdy całkowicie uaktywni się po zakończeniu połączenia a w trakcie rozmowy dotyk można było włączyć jakimś klawiszem gdy zajdzie taka potrzeba np przejrzenia książki tel. (są sytuacje gdy telefon jest używany w trudnych warunkach i nie kontrolujemy jak mocno dociskamy telefon do twarzy i w tym momencie również możemy jakieś opcje uaktywnić)
2. Jak wyłączyć przyciemnianie ekranu podczas inicjowania połączenia? W dzień na zewnątrz na takim przyciemnionym ekranie zupełnie nic nie widać i nie wiadomo co się dzieje np z zasięgiem...