Jak ściągnąć protector?

• 45 Odpowiedzi
  • 6102 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
  • Sprzęt: i780
Odp: Jak ściągnąć protector?
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 24, 2010, 00:00:15 »
nikt w końcu nie postarał się pomóc konkretnie
A jak można pomóc bardziej ? W mojej odpowiedzi powyżej jest informacja która powinna częściowo pomóc. Z czystej ciekawości i chęci pomocy pytałem i trułem 4 litery gościowi z allegro.
Jak widzisz upłynął prawie miesiąc i jak trafnie zauważyłeś temat sobie wisi.

Już to proponowałem aby wprowadzać na forum zasadę OPIEKUJ SIĘ SWOIM POSTEM. Szerszy temat.

Wracając do tematu

nikt inny z userów nie miał problemu z rysami czy wymianą szybki?
Sam szukałem długo egzemplarza który nie miałby tego problemu i dlatego mam nadzieje że nie będę musiał szukać i wymieniać tej części. Dlatego pomóc nie mogę :) Części tylko chyba z rozbiórki martwego egzemplarza lub z wyprzedaży jakiegoś serwisu ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 00:05:07 wysłana przez OlafRagnarson »

*

Offline Havoc

• *
  • 73
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 25, 2010, 10:08:08 »
Masz rację, i dzięki Ci za zaangażowanie. Sam się w końcu też przyłożyłem i z service manuala idzie wywnioskować wszystko co nam potrzebne.
Szybka dotykowa: "unit touch panel" czyt. panel dotykowy.
Pod szybką znajduje się LCD Module, czyli wyświetlacz.

Tak więc to co nam się rysuje to panel dotykowy, jednak jego koszt nie jest jakiś wielki, linki do allegro na poprzedniej stronie. To co chyba jest problemem tego topiku to to że nie odróżniliśmy na początku panelu dotykowego od wyświetlacza, co fizycznie jest dwoma innymi modułami. A najbardziej mnie wypowiedź na innym forum nakierowała. Dotyki pojemnościowe mają szybkę, panele rezystancyjne/oporowe nie. Omnia dla przykładu podobno ma pojemnościówkę, nasz jednak jest rezystancyjny, co oznacza że nie jest osłonięty żadną szybką.

Ja po wypłacie zamawiam na próbę front panel z dotykiem za te 30-40zł. Zmienię sam, w service manualu jest cała instrukcja co i jak.

Jakby ktoś nie miał: Service MANUAL
http://rs408.rapidshare.com/files/285420887/SGH-i780_Service_Manual.rar
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 10:17:23 wysłana przez Havoc »

*

Offline OlafRagnarson

• **
  • 120
  • Oddaje Tobie co kryje w sobie
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:11:59 »
Co tu dużo pisać wzorowe podejście do tematu. Szczegółów wymieniać nie będę.

Gdyby tak było chociaż w 50% przypadków.

Z ciekawości czekam na wynik całej operacji i życzę powodzenia.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 07, 2010, 11:18:11 »
w razie podobnych problemow radze odwolac sie do zródla
Kluczowe slowa to GOOGLE i SERVICE MANUAL oraz model urzadzenia  :P
http://www.mediafire.com/?sharekey=0fd590ce169123cc0c814df2efeadc50e04e75f6e8ebb871
lub
http://deblocage77.free.fr/sam/root/Samsung%20SGH-i780%20service%20manual.pdf

Połączone: [time]Lipiec 07, 2010, 11:22:05[/time]
ooo ktos wpadl na to? ups przeoczylem  :E
Cekam na opis przeprowadzenia tej wymiany :ok:
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 11:26:07 wysłana przez m-bee »
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline Havoc

• *
  • 73
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 20, 2010, 12:39:23 »
No wyobraź sobie że ktoś wpadł na to :)
Było najpierw przeczytać potem pisać :P
U mnie praca stoi na razie, brak funduszy, a raczej pilniejsze wydatki.

*

Offline tomo78

• 24
  • Sprzęt: SGH-I780 + Heineken 2.2 Repack 96 dpi
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 01, 2010, 12:59:41 »
Znalazłem ten post i może się podzielę tym co ja robilem. Wymieniłem obudowę ostatnio na nową i kupiłem przy okazji nowy ekranik. Ponad dwa lata miała poprzednia więc stwierdziłem, że telefon pora odświeżyć.
Jeśli chodzi o samą szybkę-digitizer to na ebayu jest tego bardzo dużo i w sumie za grosze - wyszło jakoś dwadzieścia parę pln z przesyłką:
http://cgi.ebay.com/NEW-Touch-Screen-Digitizer-Samsung-i780-i788-/320582692634?pt=PDA_Accessories&hash=item4aa437af1a.
Obudowa nowa z klawiaturą i przesyłką coś kolo 100 PLN. Kupiłem na dodatek bordo - nigdy nie widziałem tego telefonu w takim kolorze. Musze powiedzieć ze jest śliczna.
W zasadzie nie znalazłem innego źródła tych elementów - w Polsce , przynajmniej nowe, na allegro są niedostępne, a jeśli już są to z rozbiórek i w kiepskim stanie.
Oczywiście wcześniej przejrzałem serwisówkę i generalnie bardzo to pomaga.
Trzeba pamiętać przy rozkręcaniu o warstwowym rozbieraniu telefonu (jak bym robił serwisówkę to bym tam dodał jeszcze jeden screen ze zdejmowaniem LCD), niestety LCD a potem digitizer są przyklejone odpowiednio do korpusu i do panelu przedniego - trzeba bardzo uważać.
I to też powoduje konieczność przyklejenia obu podczas montażu. Przyznam, że do klejenia najbardziej mi pasował zwykły butapren w tubce z końcówką dozującą i to się sprawdziło.
Cała operacja wymiany obudowy, digitizera zajęła jakieś 2h - dla mnie amatora, włącznie z klejeniem.
Potrzeba mieć tylko zestaw małych precyzyjnych śrubokrętów za kilka złotych z marketu, ten klej i z jedną poręczną pensetę - ja miałem plastikową.
Operacja nie jest skomplikowana, wydaje mi się że przy odrobinie cierpliwości i minimalnych zdolnościach manualnych każdy może to zrobić. Trzeba tylko na taśmy uważać, których jest kilka.
W każdym razie ja się cieszę z nowej obudowy, nowego ekranu - w sumie nowego telefonu:)
Polecam wszystkim, którzy chcą sobie telefonik odświeżyć. Jakby ktoś chciał dowiedzieć się wiecej albo np chciał zdjęcie mojego telefonu po zmianie - dajcie cynk.
pzdrw

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 01, 2010, 14:16:40 »
Możesz wrzucić kilka fotek - szczególnie przód i tył. Ja też muszę niedługo wymienić, bo przy mocnym tapnięciu już się zlewa to coś z ekranu.
PS: Jakie narzędzia są potrzebne do wymiany obudowy całej z klawiaturą?
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 01, 2010, 16:04:08 »
w service manualu powinieneś mieć wypisane narzędzia do składania i rozkładania, ale po doświadczeniu z i600 wydaje mi się, że wystarczy mały precyzyjny krzyżak
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:01:20 »
Zdjęcia może nie rewelacyjne ale światło kiepskie.
Na co dzień telefon jest w przezroczystej plastikowej obudowie (też z ebay) i wygląda teraz tak jak na zdjęciu nr 1
Po zdjęciu tego czegoś tak po zdjęciu nr 2
Oczywiście na nową szybkę nałożona jest nowy protektor.
No i tak z tyłu jak na zdjęciu trzecim
Nawet jeszcze nie zdjąłem naklejki jak widać.
Do rozkręcenia i skręcenia mnie wystarczył mały krzyżak 1,5 mm i takiż płaski (komplet z 5 pln w markecie), mała penseta plastikowa (akurat miałem) + butapren (2,30 tubka).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 20:03:07 wysłana przez tomo78 »

*

Offline Havoc

• *
  • 73
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 03, 2010, 22:33:46 »
Hej, dzięki wielkie za krok milowy w tej sprawie.
Opisz tylko jeszcze swoje wrażenia. Czy dotyk działa tak samo jak wcześniej? Czy nie wydaje się "chińską" podróbką?

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 04, 2010, 04:37:54 »
Wszystko działa jak wcześniej, obudowa, klawiatura i dotyk to oryginalne produkty OEM Samsunga, ze wszystkimi klawiszami, antenkami, naklejkami ochronnymi, nr seryjnymi itd. Widziałem też na ebay dotyki z brandem Orange.
No i że to nie podróba świadczy też cena, która mimo wszystko jak na tego typu części była w sumie słuszna bo wystarczy popatrzeć ile kosztują podróbki obudów...
Jakby ktoś był z Warszawy, mogę pokazać całość na żywo :), kontakt przez priv.
Osobno kupowałem obudowę z klawiaturą i osobno szybkę, bo nikt tam nie miał tego na raz. Teraz to żałuję, że nie kupiłem na wszelki wypadek jeszcze z jednego takiego dotyku i dodatkowej klawiaturki ale może to jeszcze zrobię ;)
I jeszcze jedno, taka paczka z Hong Kongu czy Singapuru, bo to tam gdzieś kupowałem, idzie między 15 a 25 dni więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
pzdrwn
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 04:43:44 wysłana przez tomo78 »

*

Offline Havoc

• *
  • 73
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 04, 2010, 08:17:54 »
Obudowa to tam pal licho. Mi najbardziej o ten dotyk chodzi. Ten z twojego linku kosztuje niecałe 5 dolcy, a inne chodzą w okolicach 10$. Stąd moje podejrzenie że coś mogło być nie tak. I btw, podziw że kupiłeś ten najtańszy, ja bym się bał ;)

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 05, 2010, 10:23:36 »
Ja bym się bał na odwrót.
Chyba lepiej zaryzykować 5 niż 10$, bo szczerze powiedziawszy, to ja na ten przykład traktowałem to wszystko jako eksperyment, zupełnie nie licząc, że mi cokolwiek przyjdzie z drugiego końca świata :)
Podałem pierwszy z brzegu link żeby mnie nikt o reklamę nie posądzał. Wydawało mi się, że dałem coś koło siedmiu, ale to było jakiś czas już temu a moja pamięć jest dobra ale krótka, a wywaliłem już te aukcje z historii z ebaya i nie chce mi się grzebać żeby to sprawdzać
One są wszystkie takie same te szybki, byle znaczku oranga nie miał jak dla mnie.
Aaale Ty możesz oczywiście kupić sobie i za 50$ :P
pzdrwn

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 05, 2010, 14:18:15 »
A wogóle ile kosztowała przesyłka? Bo mi wychodzi bez przesyłki (obudowa sama bez dotyku) tylko 60zł bo tam na ebay'u pisze, że wysyłka jest za free (chyba ze shipment to tylko dostarczenie do kraju, bez kosztów kuriera czy czegoś tam podobnego).
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 14:58:36 wysłana przez mikkuss »

*

Offline tomo78

• 24
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 05, 2010, 15:53:40 »
Jak masz free to free, w worku nad  Polską nie zrzucą, nie bój się :)
Ja za przesyłkę nie płaciłem nic - byla w cenie i z tego co piszesz, to masz to samo.
Jak masz free shipment - to oznacza ze już koszty przesyłki są w cenie.
Paczka Ci przyjdzie normalnie Pocztą Polską, pan listonosz doniesie ;).
A teraz warto kupować bo złotówka bardzo mocna, stąd mogło 60 pln Ci wyliczyć.
Btw musisz mieć jeszcze konto na paypal i najwygodniej jest kartą kredytową płacić.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 05, 2010, 17:08:41 »
Kurde 80zł za całą obudowe i dotyk... Czemu ja nie mam kasy...