Znalazłem ten post i może się podzielę tym co ja robilem. Wymieniłem obudowę ostatnio na nową i kupiłem przy okazji nowy ekranik. Ponad dwa lata miała poprzednia więc stwierdziłem, że telefon pora odświeżyć.
Jeśli chodzi o samą szybkę-digitizer to na ebayu jest tego bardzo dużo i w sumie za grosze - wyszło jakoś dwadzieścia parę pln z przesyłką:
http://cgi.ebay.com/NEW-Touch-Screen-Digitizer-Samsung-i780-i788-/320582692634?pt=PDA_Accessories&hash=item4aa437af1a. Obudowa nowa z klawiaturą i przesyłką coś kolo 100 PLN. Kupiłem na dodatek bordo - nigdy nie widziałem tego telefonu w takim kolorze. Musze powiedzieć ze jest śliczna.
W zasadzie nie znalazłem innego źródła tych elementów - w Polsce , przynajmniej nowe, na allegro są niedostępne, a jeśli już są to z rozbiórek i w kiepskim stanie.
Oczywiście wcześniej przejrzałem serwisówkę i generalnie bardzo to pomaga.
Trzeba pamiętać przy rozkręcaniu o warstwowym rozbieraniu telefonu (jak bym robił serwisówkę to bym tam dodał jeszcze jeden screen ze zdejmowaniem LCD), niestety LCD a potem digitizer są przyklejone odpowiednio do korpusu i do panelu przedniego - trzeba bardzo uważać.
I to też powoduje konieczność przyklejenia obu podczas montażu. Przyznam, że do klejenia najbardziej mi pasował zwykły butapren w tubce z końcówką dozującą i to się sprawdziło.
Cała operacja wymiany obudowy, digitizera zajęła jakieś 2h - dla mnie amatora, włącznie z klejeniem.
Potrzeba mieć tylko zestaw małych precyzyjnych śrubokrętów za kilka złotych z marketu, ten klej i z jedną poręczną pensetę - ja miałem plastikową.
Operacja nie jest skomplikowana, wydaje mi się że przy odrobinie cierpliwości i minimalnych zdolnościach manualnych każdy może to zrobić. Trzeba tylko na taśmy uważać, których jest kilka.
W każdym razie ja się cieszę z nowej obudowy, nowego ekranu - w sumie nowego telefonu:)
Polecam wszystkim, którzy chcą sobie telefonik odświeżyć. Jakby ktoś chciał dowiedzieć się wiecej albo np chciał zdjęcie mojego telefonu po zmianie - dajcie cynk.
pzdrw