Instalacja Windows Mobile 6,5 PL na Samsung i780 – poradnik

• 65 Odpowiedzi
  • 31002 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BartoszP

• *
  • 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
Instalacja Windows Mobile 6,5 PL na Samsung i780 – poradnik
« dnia: Październik 31, 2009, 10:07:44 »
Jakiś czas temu na fotum xda użytkownik ironeagle przygotował ROM z najnowszym Windows Mobile 6,5 i to w naszym rodzimym języku. Pomimo że jest to soft w wersji beta działa naprawdę stabilnie a sama instalacja jest banalnie prosta i szybka. Jedyny zauważalny błąd to kursor który poprawnie działa tylko w wersji 4-kierunkowej ale o tym to w oddzielnym wpisie [link].

Na początek musimy pobrać potrzebny ROM, do wyboru mamy w wersji 96dpi [link] i 128dpi [link]. Ja osobiście polecam pierwszą wersję – dużo lepiej prezentuje się na ekranie. Przed przystąpieniem do instalacji należy wykonać kopie zapasową swoich plików i kontaktów.

Kolejny krok to pobranie i zainstalowanie sterowników do modemu [link] oraz programu Mirage [link].

Teraz krok po kroku przedstawię proces instalacji nowego softu:

1. W ustawieniach połączeń Active Synca wyłączamy opcję „zezwalaj na połączenia USB”

2. Uruchamiamy program Mirage i wybieramy profil „Mirage LV image”

3. W programie Mirage klikamy opcje „PDA” i wybieramy obraz z pobranym wcześniej softem. Następnie odznaczamy opcje „Start downloading immediately” oraz „Phone Bootloader Updater”.

4. Kolejna rzecz to wykonanie hard resetu telefonu. Wciskamy jednocześnie Zieloną, Czerwoną słuchawkę oraz przycisk włączania telefonu. Pojawi nam się taki oto monit:

Wciskamy spacje i czekamy aż proces formatowania się zakończy.

5. Następnie włączamy telefon w tryb Emergency Mode – wciskamy naraz: klawisz enter + klawisz funkcyjny (biało czarny) oraz włącznik telefonu. Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis „Emergency Mode….”.

6. W programie Mirage klikamy opcje „Detect” i podłączamy telefon.

Pojawi się napis „PDA Device 1 ready to download!„. Wciskamy „Start Downloading” i cierpliwie czekamy aż nowy obraz zostanie wgrany.
NIE WOLNO TERAZ ODŁĄCZAĆ TELEFONU ANI WYŁĄCZAĆ KOMPUTERA.
Cały proces wymiany softu trwa mniej więcej 15 minut.
8. Po wgraniu nowego softu w programie Mirage pojawi się komunikat „Job Done…”. Wciskamy „reset” i odłączamy telefon (czasem po prostu telefon się wyłączy i trzeba go normalnie włączyć przyciskiem Power).
9. Po włączeniu telefonu jeśli nie pojawi się kreator konfiguracji telefonu.
I skończone mamy już nowy soft w naszym telefonie, który prezentuje się naprawdę okazale:

Ewentualne problemy:
– PDA Device not found – czyli Mirage nie wykrywa telefonu – wtedy albo wyłączamy telefon na ustawionym wcześniej Mirage i po kliknięciu „Detect” (z punktu 6.) po prostu włączamy telefon przyciskiem Power, albo też wykonujemy Hard Reset (z punktu 9.) i proces wymiany softu zaczynamy jeszcze raz.(z punktu 2.)
– program Mirage sam się wyłącza w trakcie wyboru ROMu do wgrania – we właściwościach programu (PPM) ustawiamy ręcznie tryb zgodności z naszym systemem operacyjnym.

Rom ten jest w wersji beta a więc jego instalacja jest na własne ryzyko !!

Jeżeli zainteresował Cię ten poradnik zapraszam na mojego bloga znajdziesz w nim więcej poradników i tekstów na temat Samsunga i780
Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

Odp: Instalacja Windows Mobile 6,5 PL na Samsung i780 – poradnik
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2009, 12:43:40 »
jestem bardzo początkującym w takich rzeczach więc mam pytanie czy po instalacji 6.5 będe mógł później bez broblemu do 6.1 HL??

I czy jest to możliwe oficjalnym update'm ze strony samsunga no bo 6.5->6.1 to raczej nie update :-)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2009, 12:46:06 »
tak możesz wrócic do 6.1
nie ma i nie będzie oficjalnego 6.5 do i780

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2009, 14:32:48 »
fajny tutorial.

mozna by go przypiac.

sam sie zastanawiam czy nie sprobowac wm 6.5. szkoda mi troche ustawien z 6.1 ale moze jakos przeboleje.

pozdrawiam
r.
i780 win 6.1 @ 96dpi -> Xperia NEO V

"Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie."

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2009, 15:54:14 »
chodzilo mi czy z 6.5 wroce oficjalnym updatem do 6.1

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2009, 15:54:53 »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 31, 2009, 16:17:24 »
dodałem twój poradnik oraz dyskusję o 6.5 do zbioru linków. Dobra robota :ok:
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline dick

• 36
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2009, 17:29:41 »
A jak na Viście, bo nie chce mi się co tydzień zmieniać na "liczydle" systemu. Próbowałem przez Sun xVM VirtualBox, ale nie wykrywa mi telefonu.

*

speede

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2009, 20:05:37 »
Witam
Proponuję dodać jeszcze do wątku następujące punkty:
- trwałe przełączenie z "myszki" na 4-way bez kratki na ekranie przez podwójne skopiowanie do \windows\autostart skrótu do chgfingermouse (2 pliki np. "chgfingermouse.lnk" i "kopia chgfingermouse.lnk".
- zlikwidowanie kaszanienia się listy kontaktów (po naciśnięciu zielonej słuchawki) w trakcie jej przewijania - programem "advanced config" w sekcji "phone" należy zmienić parametr "phone skin" na "disabled" - uwaga wyłącza to dialer 3G.

Jeśli ktoś zebrał jeszcze jakieś triki-poprawki do tej wersji WM6.5, to proszę o dopisanie.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2009, 23:54:28 »
Jak myślicie koledzy, doczekamy się pełnosprawnego 6.5 na Sama czy nie?  :mrgreen:

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2009, 00:37:59 »
Jak myślicie koledzy, doczekamy się pełnosprawnego 6.5 na Sama czy nie?  :mrgreen:

Podobno ma być oficjalny rom WM6.5 na Omnię, jeśli faktycznie wyjdzie, to owszem  :ok:. A jeśli nie, to na pewno pozostanie przynajmniej problem z myszką.

A sam poradnik jest bardzo dobrze napisany, na pewno ułatwi początkującym userom i780 wgranie WM6.5, tylko mam jedno drobne pytanie - hard reset nie powinien czasem być robiony po flashu? Nawet w temacie ironeagle'a na xda jest napisane, żeby po flashu robić ;).
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I

*

Offline BartoszP

• *
  • 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2009, 13:08:32 »
U mnie bez HR przed instalacją nie łykał tego softu.
Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2009, 16:51:35 »
Ah, to zmienia postać rzeczy. Ja bawiłem się softem dt39 w wersji 2.7 (build 23069) i łyknął bez problemów, myślałem, że w tym przypadku jest tak samo.
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 05, 2009, 17:12:58 »
ale z tym HR masz racje Zer01, ironeagle w swoim temacie na xda-dev zaleca taki zabieg tuż po zainstalowaniu ROMu, i to nie ważne pl nie pl, ale każdego jego wytworu WM6.5
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline tomsdb

• 349
  • Sprzęt: BB Bold 9700
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 14, 2009, 22:00:17 »
Udało się komuś pobrać dziś pliki romu i narzędzi z Rapida? Są gdzieś w sieci inne serwery, z których mógłbym je pobrać? Dzięki za pomoc.
Lepiej nic nie robić, niż robić "nic".

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 21, 2009, 12:33:08 »
witajcie. czy link do romu w 1 poscie ( W PORADNIKU) jest do wersji 23071? czy raczej do 21609? ktory lepiej wgrac? domyslam sie ze procedura jest ta sama tylko plik jest inny... czy ktos moze podrzucic rom najbardzije stabilny.. i na koncie innym niz rapidshit  :kill:
z gory dzieki i pozdrawiam.
aaa p.s na jakiej konfiguracji lepiej dokonac wgrania 6.5-> XP+activesync  czy 7 + centrum obslugi urzadzen mobilnych...
pozdr

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 27, 2009, 21:25:37 »
Pytanie dla tych ktorzy zainstalowali w swoich i780 polska wersje ROM WM6.5 na 98dpi.
Dziala jak nalezy u Was blutut?
U mnie wszystko smiga jak ta lala procz tego. Owszem, moge wysylac co chce ale w droga strone juz nie idzie. Probowalem na wielu telefonach i ciagle jest ten sam problem.

Pomozcie bo chyba bede zmuszony powrocic do tej 6.0, a szczerze mowiac nie chcialbym

A dla tych ktorzy maja problem z pobieraniem z rapida podpowiem ze jest taki magiczny program o nazwie JDownloader ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2009, 22:19:48 wysłana przez Manieko2 »

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 27, 2009, 22:59:37 »
juz o to pytalem w innym watku.u mnie tez nie dziala odbieranie przez bluetooth.
i780 win 6.1 @ 96dpi -> Xperia NEO V

"Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie."

*

Offline zuk30

• 20
  • Sprzęt: i780 WM6.5
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 20, 2009, 13:00:19 »
Kurde chyba cos robie nie tak

jak dusze jednoczesnie zielona słuchawke, czerwona i przycisk power, to zamiast mi telefon   zrobić HR - po prostu sie wyłącza

*

Offline Io

• *
  • 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 20, 2009, 14:33:37 »
I tutaj pewnie tkwi problem, bo nie może się wyłączyć, skoro ma już być wyłączony:)
Spróbuj tego samego na wyłączonym, mnie działa za każdym razem.
Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

*

Offline zuk30

• 20
  • Sprzęt: i780 WM6.5
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 20, 2009, 14:49:25 »
No i wszystko jasne, dzięki :)

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:53:13 »
no dobra zainstalowalem bo napisales ze nie bedzie ustawien poczatkowych i sa
potrzebuje ominac ekran kalibracji co mam zrobic w wm6.5 ?

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 29, 2010, 13:42:13 »
dobra juz wiem jakby ktos potrzebowal to trzeba wkleic pusty plik welcome.not na karte pamieci glowny folder

*

Offline adiksw

• **
  • 116
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 09, 2010, 20:03:29 »
A instalował ktoś najnowszą wersję?
http://rapidshare.com/files/329589624/i780_Flame_MSM_WM6.5.3_CE_OS_5.2.28205_OEM_PDXIB1_96DPI_Polish.7z
W sumie ciekawe, chyba się skuszę, niby ang luzik ale jednak co polski to polski ;p

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 09, 2010, 20:39:27 »
ja instalowałem chyba własnie tą wersję. info co mi się podoba a co nie:
http://pdaclub.pl/forum/sgh-i780/wm-6-5-pl/120/
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline adiksw

• **
  • 116
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 09, 2010, 20:45:12 »
Hm, dzięki, no to chyba zmienię bo teraz to mam w moim romie masakrę z GPS, w ogóle nie łapie fixa. A skoro w tym napisałeś że jest "normalnie" to rozumiem że do 5 min fix jest ;] A powiedz mi jeszcze jak jest z tym "wieszaniem"?

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 10, 2010, 09:22:01 »
Łapanie fix'a.. z tego co obserwuje jest naprawdę coraz lepiej. Nawet zimny start nie trwa za długo, a pomimo posiadania dobrego pakietu GPRS u operatora, to nie mam włączonego A-GPS. co do wieszania się... powiem tak, coraz bardziej chcę przejść na jakiś inny ROM, bo w szczególności drażni mnie zawieszanie się smsów (kiedy odbieram wiadomość od narzeczonej, a tych wiadomości od niej mam bardzo dużo z ostatnich 2-3 lat, to po zamknięciu okna "chata", telefon wisi i trzeba robić soft-reset. Zauważyłem że po przywróceniu z kopii PIMBackup wszystkich wiadomości, okno to nie zawiesza się przez kilka godzin, potem wraca do normy i muszę robić soft-reset, nie wiem czemu akurat na tym jednym kontakcie. szukam rozwiązania problemu). Denerwuje mnie również, że nie zawsze działa przypisanie dzwonka do kontaktu, oczywiście brak myszy ale już zdążyłem się przyzwyczaić, frustruje mnie nakładka Titanium, która na innych romach dała się spokojnie skonfigurować, a na tym niestety sprawia dużo problemów (weather nie działa, dodanie dodatkowych paneli nie zawsze się udaje, a CHOME Editor nic nie daje)

Będę coś wgrywał od nowa głównie też z faktu, że nie każdy program potrafi mi się połączyć z internetem, pomimo poprawnie wprowadzonych ustawień od operatora. Mam na razie 2-3 programy które po prostu jak nie mają już żywego i nawiązanego połączenia z netem, to będą wyrzucać twardo, że jest brak połączenia z internetem. Co śmieszne, starsze romy WM 6.5 po angielsku, takiego problemu nie miały, a programy automatycznie załączały próbę nawiązania połączenia z netem.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 09:23:45 wysłana przez edmun »
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline adiksw

• **
  • 116
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 10, 2010, 09:31:14 »
Ja zainstalowałem, było trochę kombinowania na początku, bo takie drobnostki konfiguracyjne niedopracoawne ale już wszystko ładnie śmiga. Mi Titanium nie przeszkadza, tylko Home Screen Customizer powyłaczałem niektóre elementy a nie które powłączałem i mi to wystarczy.
Więc narazie jestem zadowolony ze zmiany.
A i mam nadzieje że z GPS będzie tak jak mówisz, na poprzednim ROM'ie to ani rusz, mogłem se czekać godzinę a mimo że widział satelity to fixa nie łapał. Na szczęście mam zewnętrzny moduł GPS który pozostał mi po HTC Wizard ;p Fajnie by było jakby mi teraz już nie był potrzebny, wypróbuje dziś.

PS: Co do tego problemu z zawieszającą się skrzynką to miałem go już na 2 ROM'ach angielskich. Mi się zawieszała czasem przy otwieraniu nowego esa który przyszedł. Ale wtedy reseta fona nie trzeba było robić tylko skrzynka się zamykała, trochę uciążliwe to było bo potem jak się odbudowywał czat to trochę trwało. Na tym jeszcze nie pisałem za dużo esów ;p

*

Offline wingerman

• *
  • 72
  • !@#$%^&*(
  • Sprzęt: Eten M800 i Xperia X10
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 18, 2010, 22:20:47 »
I jak wygląda sprawa problemu z FIX'em satelit?
(*&^%$#@!

*

Offline adiksw

• **
  • 116
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 19, 2010, 06:36:38 »
No według mnie rewelka, jeszcze na żadnym romie nie łapał go tak szybko. Z danymi xtra od razu praktycznie łapie, a bez to hmm, nie pamiętam ale tez jakoś w normie, kilka min chyba.