i780 + Win 7 = problem

• 9 Odpowiedzi
  • 4187 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

i780 + Win 7 = problem
« dnia: Kwiecień 13, 2010, 13:07:37 »
 Witajcie
Zakupilem sobie nowego laptopa wraz z systemem Win 7 64x. Aby moc sie polaczyc z telefonem nalezy zainstalowc Windows Mobile Device Center. Niestety pod koniec instalacji wyskakuje mi komunikat "Niepowodzenie instalacji oprogramowania sterownika urządzenia". Uruchamia sie WMDC, wykrywa ze telefon jest polaczony jednak nie ma z nim jakiejkolwiek komunikacji. Nie moge na telefonie uzywac internetu, ani instalowac na nim programow.
Scignalem dodatkowe sterowniki do Samsunga, w "USB do komputera" wlaczalem i wylaczalem "zaawansowane funkcje sieci", ale to tez nie pomoglo.

Czy ktos wie w jaki sposob skomunikowac telefon z Win 7 64x przez kabel USB?

Pozdrawiam

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: i780 + Win 7 = problem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2010, 21:48:26 »
nie musisz nic instalować, bo w Win7 masz Centrum Obsługi Urządzeń Mobilnych
(czyli to samo, ale po polsku)

Co do korzystania z internetu itp. Pierwsze co robisz, to włączasz Centrum Obsługi, parujesz wtedy telefon z komputerem, w telefonie w momencie parowania musi Ci wykryć usługę ActiveSync. Jeśli nie wykrywa, to w Centrum wejdź w ustawienia połączenia i włącz możliwość połączenia po Bluetooth (po czym kontynuujesz parowanie telefonu z kompem).
W tych samych ustawieniach znajdziesz możliwość udostępnienia połączenia internetowego.

Nie wiem czemu, ale u mnie aby połączenie przez BT działało, to robię inaczej.
Sparowałem telefon z kompem przy włączonym Centrum Obsługi Urządzeń.
Telefon odnalazł ActiveSync jako działająca usługa na kompie.

Później aby się połączyć, właczam Centrum Obsługi, na telefonie włączam ActiveSync (z programów) po czym daje "Połącz przez Bluetooth". W momencie jak autoryzacja przejdzie, klikam w oknie aby wykonał połączenie z telefonem bez jego ustawiania
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2010, 08:55:36 »
ja dla odmiany nie mam zadnych problemow, win 7 x64 i telefon polaczyl sie, zainstalowal sterowniki.

teraz wszystko smiga jak nalezy, internet jest .
i780 win 6.1 @ 96dpi -> Xperia NEO V

"Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie."

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2010, 19:50:18 »

Co do korzystania z internetu itp. Pierwsze co robisz, to włączasz Centrum Obsługi, parujesz wtedy telefon z komputerem, w telefonie w momencie parowania musi Ci wykryć usługę ActiveSync. Jeśli nie wykrywa, to w Centrum wejdź w ustawienia połączenia i włącz możliwość połączenia po Bluetooth (po czym kontynuujesz parowanie telefonu z kompem).
W tych samych ustawieniach znajdziesz możliwość udostępnienia połączenia internetowego.

Później aby się połączyć, właczam Centrum Obsługi, na telefonie włączam ActiveSync (z programów) po czym daje "Połącz prze z Bluetooth". W momencie jak autoryzacja przejdzie, klikam w oknie aby wykonał połączenie z telefonem bez jego ustawiania

Scigac i instalowac niestety musialem, poniewaz moj system nie posiadal WMDC. I tak jak pisalem pod koniec instalacji wyskakiwal opisany juz blad.

A co do internetu. Chodzi mi o taka sytuacje:
 - laptop jest polaczony kabelem (RJ45) do internetu
 - podpinam i780 poprzez USB do laptopa
 - w Windows XP jest wszystko ok - automatycznie uruchamia sie ActiveSync i posynchronizacji wystarczy na i780 odpalic Opere i internet dziala
 - w Windows 7 po dluuuuuzszej chwili uruchami sie WMDC, wykryje ze i780 jest polaczony z laptopem, po synchronizacji odpalam na i780 Opere i wyskakuje mi komunikat ze nie mozna otworzyc strony

I co w takiej sytuacji?
Czy Wy tez w Win 7 po podpiecie telefonu przez USB musicie czekac ok. 1min. na automatycznie uruchomienie sie WMDC?

*

Offline adiksw

• **
  • 116
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:11:56 »
Mi się wcale nie uruchamia :P No ale jak go włączę to net działa na fonie. Też mam Win7 x64

*

koldasz

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2010, 09:00:39 »

Później aby się połączyć, właczam Centrum Obsługi, na telefonie włączam ActiveSync (z programów) po czym daje "Połącz prze z Bluetooth". W momencie jak autoryzacja przejdzie, klikam w oknie aby wykonał połączenie z telefonem bez jego ustawiania

Scigac i instalowac niestety musialem, poniewaz moj system nie posiadal WMDC. I tak jak pisalem pod koniec instalacji wyskakiwal opisany juz blad.

A co do internetu. Chodzi mi o taka sytuacje:
 - laptop jest polaczony kabelem (RJ45) do internetu
 - podpinam i780 poprzez USB do laptopa
 - w Windows XP jest wszystko ok - automatycznie uruchamia sie ActiveSync i posynchronizacji wystarczy na i780 odpalic Opere i internet dziala
 - w Windows 7 po dluuuuuzszej chwili uruchami sie WMDC, wykryje ze i780 jest polaczony z laptopem, po synchronizacji odpalam na i780 Opere i wyskakuje mi komunikat ze nie mozna otworzyc strony

I co w takiej sytuacji?
Czy Wy tez w Win 7 po podpiecie telefonu przez USB musicie czekac ok. 1min. na automatycznie uruchomienie sie WMDC?

a w centrum zabezpieczeń w win7 UAC lub kontrola konta użytkownika zapewne włączona? Ja też tak miałem. UAC off i działa.

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2010, 11:34:08 »
uac to sie wylacza na starcie jak tylko zainstalujemy winde, myslalem ze to oczywiste : P

moze trzeba sie jeszcze pobawic z udostepnianiem internetu ?

*

koldasz

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2010, 14:48:54 »
moze nie dla wszystkich :E

*

Offline rajman

• **
  • 133
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 24, 2010, 14:53:27 »
myslalem ze to raczej oczywiste, zwazywszy na jego upierdliwosc.

nie napisalem tego w kontekscie ponizania kogokolwiek, bo nie myslalem ze to tez moze miec jakis zwiazek z dzialaniem pda.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2010, 18:53:50 »
Pamiętajcie o tym, że aby internet w pockecie działał należy skonfigurować urządzenie po pierwszym podłączeniu (czyli te bzdety o synchronizacji) bo w bodajże tzecim z kolei oknie, pojawia się takie fajne pole które należy "zafajczyć":
"zezwalaj na połączenia bezprzewodowe (bla bla bla)..."
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw