i780, sam przestawia mi godzine do przodu.

• 10 Odpowiedzi
  • 2384 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vesti

• 28
i780, sam przestawia mi godzine do przodu.
« dnia: Wrzesień 17, 2008, 10:51:20 »
Witam,
Moje maleństwo sukcesywnie od 5 dni przestawia mi czas w zegarku o równa godzine do przodu.
zakładka Godzina ->Mam ustawiony czas warszawski czyli GMT+1 Warszawa i uzywająć tylko opcji dom.
zakładka Więcej-> ustawiona opcja " Automatycznie ", może powinno byc "Po monicie"?
W każdym bądz razie sprawdzam co kilka godzin czas i po kilku godzinach, nawet w południe, godzinka jest do przodu o 1 godzinke.
Wtedy znowu przestawiam czas na faktyczny, a po kilku godzinach znowu jestem starszy o godzine dodatkowo.

Ktos jest w stanie mi to wytłumaczyć?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 10:54:18 wysłana przez vesti »

*

Offline legómina

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung i780, WM6
Odp: i780, sam przestawia mi godzine do przodu.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2008, 18:57:41 »
Mam DOKŁADNIE to samo. Już myślałem, że załapałem jakiegoś wirusa. Ustawienia takie same jak Twoje. Ja obszedłem problem ustawiając żeby monitował o zmianę godziny, wtedy nie wyrażam zgody i godzina jest tak jak była. Ciekawi mnie jednak dlaczego tak się dzieje i jakieś bardziej koszerne rozwiązanie.

pozdrawiam

*

Offline tjach

• *
  • 75
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2008, 20:29:51 »
Nie macie gdzieś zainstalowanego programu do automatycznej zmiany godziny/synchronizacji?

Nie synchronizujecie czasu z satelitami GPS bez ustawienia "czasu letniego" (daylight saving time)?

Strzelam, bo takiego problemu nie mam.
JID: tomasz.jach@jabster.pl

*

Offline legómina

• *
  • 51
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2008, 14:48:25 »
GPSa jeszcze nigdy nie używałem, więc odpada. Nie mam też zainstalowanego programu do automatycznej zmiany czasu. Po raz pierwszy czas mi się przesunął kiedy nastawiłem budzik.

Firmware od Play'a.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2008, 15:02:20 »
Mi też przestawiało godzinę do przodu, jeśli dobrze pamiętam to było to jakoś w nocy z poniedziałku na wtorek.
Mam Nokie 6120 z Symbianem, nie korzystam GPS, włączoną mam opcje Czas Operatora Sieci, korzystam z sieci PLAY.

Poza tym we wtorek uruchomiłem po raz pierwszy Omnie z kartą Playa. Przy konfiguracji zapytał czy ustawić/pobrać czas automatycznie, potwierdziłem TAK. No i się ustawił ale pokazywał godzinę do przody :P
ps.
dobrze, że w wtorek miałem wolne, bo tak to bym wstał niepotrzebnie godzinę wcześniej :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 14:31:32 wysłana przez tomek.jaworski »

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline rzuf69

• *
  • 90
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2008, 17:20:47 »
Mi też przestawiało godzinę do przodu, jeśli dobrze pamiętam to było to jakoś w nocy z poniedziałku na wtorek.
Mam Nokie 6120 z Symbianem, nie korzystam GPS, włączoną mam opcje Czas Operatora Sieci, korzystam z sieci PLAY.

ps.
dobrze, że w wtorek miałem wolne, bo tak to bym wstał niepotrzebnie godzinę wcześniej :P

Czy uwazasz ze to odpowiedni dzial dla problemu z godzina w Nokii z Symbianem??
PDAclub.pl > Windows Mobile - palmtopo-telefony z okienkami Pocket PC / WM Professional > Samsung > SGH-i780
Mi sie wydaje ze nie bardzo..
Mimo to powiem tak:
poszukaj na [PIRACTWO]/]http://forum.[PIRACTWO]/[/url] tam na 100% jest odpowiedz bo mialem podobne problemy na telu z symbianem.
Pozdrawiam!!

*

Offline vesti

• 28
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2008, 22:33:03 »
Nie macie gdzieś zainstalowanego programu do automatycznej zmiany godziny/synchronizacji?

Nie synchronizujecie czasu z satelitami GPS bez ustawienia "czasu letniego" (daylight saving time)?

Strzelam, bo takiego problemu nie mam.

Witam,

Uzywam AutoMapy obecnie 5.1, po aktuazliacji z 5.07.
Do czasu aktualizacji ( legalnej ) taka samoistna zmiana czasu nie miała miejsca. Zjawisko kojarze z aktualizacją. 
Tak jak i kolega właczyłem monitowanie zmiany czasu, problem zniknął ale juz raz pytał w godzinach nocnych czy Jasnie Pan życzy sobie zmiane czasu :).

Co do sychronizacji z GPS, nie mam pojęcia, nie zagłebiałem się w ustawienia po aktualizacji na 5.1,
sprawdze.

Pozdrawiam i dziekuje za sugestie.

*

Offline tjach

• *
  • 75
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2008, 09:41:24 »
Może to Automapa?
Automapa -> Menu -> Ustawienia -> GPS -> druga strona -> Synchronizuj czas z GPS.

U mnie, pomimo zaznaczenia, czas się nie przestawia. Ale może u Was coś wariuje.

Mam wersję 5.05 (553)
JID: tomasz.jach@jabster.pl

*

Offline legómina

• *
  • 51
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2008, 17:14:25 »
Tylko, że ja nie mam automapy... Ostatnio nawet nic nie instalowałem.

*

Offline vesti

• 28
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:12:07 »
Witam,
GPSa jeszcze nigdy nie używałem, więc odpada. Nie mam też zainstalowanego programu do automatycznej zmiany czasu. Po raz pierwszy czas mi się przesunął kiedy nastawiłem budzik.

Firmware od Play'a.

Po włączeniu monitu, nie mam juz tego typu zjawiska ale wydaje mi się że po aktualizacji mapy bawiłem sie alarmem ustawiając budzik i alarmy na spotkania itp..
Bedel badał maleństo dalej bo zbyt bardzo się juz z nim związałem!

Pozdrawiam.

*

Offline pal2303

• 30
  • Sprzęt: Samsungi: i780, Omnia, Omnia II; HTC Titan
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2008, 20:30:56 »
Witam, co prawda kolega wyżej wspominał o nokii i symbianie a forum o Samsungu z WM ale nic to. Ten problem dotyczył synchronizacji zegara z czasem operatora. Czyli wszędzie gdzie było włączone synchronizowanie zegara z czasem operatora nastąpiło przesuniecie czasu. Ot i wsio.