I780 rozkręcanie

• 10 Odpowiedzi
  • 2863 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

I780 rozkręcanie
« dnia: Sierpień 16, 2009, 10:20:17 »
Witam.

Trzymałem telefon w kieszeni razem z kluczami i na ekranie dotykowym pojawiła się ciemna plama. Ekran dotykowy przestał działać prawidłowo, a czasami w ogóle. Przeglądałem google i piszą że niby ekran się wylał czy coś takiego... Nie mam zielonego pojęcia. Jeżeli nawalił faktycznie ekran lcd lub panel dotykowy (słabo się orientuję w tym temacie i nie wiem czy jest to osobno panel dotykowy i ekran lcd) to chciałbym sobie go wymienić albo przynajmniej zobaczyć jak wygląda - tyle że nie wiem jak rozkręcić telefonik... Jest 6 śrub (pod klapką 4, jedna pod rysikiem, jedna poz zaślepką. Odkręcone śrubki a telefon dalej trzyma, pewnie są jeszcze jakieś zatrzaski które trzeba by podważyć. Nie chcę telefonu zniszczyć. Czy może ktoś już wie jak rozkręcić ten telefon? Szukałem też na Youtube i nic... Pozdrawiam.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
Odp: I780 rozkręcanie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 16, 2009, 10:48:26 »
O jakim telefonie mowisz?  :-?
A tu masz instrukcje serwisowa: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122601.0
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 16, 2009, 12:42:45 »
Samsung I780  :ok: (tak jak w temacie). Pobrałem instrukcje (szkoda że nie po polsku) i jest tam jak go rozebrać. Krótko mówiąc nie wiedziałem że to takie skomplikowane. Daruje sobie chyba wymianę uszkodzonego panelu dotykowego lub lcd i chyba udam się z moim i780 do serwisu... Ciekawe ile mnie skasują... Pozdrawiam i dziękuję!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 12:58:48 wysłana przez BONOBEST »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2009, 13:18:10 »
Samsung i780 to nie telefon..
A w serwisie duzo Cie skasuja. Zobacz ttuaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=70.0
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline waldemarz

• 33
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2009, 16:37:45 »
Samsung i780 to nie telefon..
Czego ciagle akcentujecie ze i780 to nie telefon, a co to jest - pralka, odkurzacz, samochód ?
Jaką by to nie miało nazwę to i tak wszędzie figuruje jako telefon komórkowy.

A co do rozkręcenia go to nie jest to takie skomplikowane. Czytając każdą instrukcję serwisową nawet auta to nigdy nie opiszą czy to łatwe czy trudne, bo tak to każdy by mógł go sobie rozebrać i złożyć i co wtedy miałyby do roboty serwisy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 16:41:35 wysłana przez waldemarz »
"Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami".

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2009, 16:39:59 »
To jest palmtop.. A to ze wszedzie figuruje jako telefon - w gazetach i telewizji czesto jest mowa o mordercach, zaczniesz zabijac? i780 to palmtop z funkcja telefonu.. :-|

*

Offline waldemarz

• 33
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2009, 16:46:33 »
To jest palmtop.. A to ze wszedzie figuruje jako telefon - w gazetach i telewizji czesto jest mowa o mordercach, zaczniesz zabijac? i780 to palmtop z funkcja telefonu.. :-|
Jeżeli już kolego to  napewno nie nazwałbym go Palmtopem a raczej "smartphone" :)
Więc wybacz ale dla mnie jednak jakby go nie zwał nie ma żadnego znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 16:57:08 wysłana przez waldemarz »
"Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami".

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 16, 2009, 17:16:05 »
Po wielu trudach udało się!!! Posłużył stary dobry paznokieć :P.
Odkręciłem wszystkie 6 śrubek, podważyłem śrubokrętem płaskim od wewnątrz tam gdzie bateria i puściły dolne zatrzaski. Potem na zewnątrz paznokciem pomiędzy przednim panelem a tylna obudową pojechałem aż wyczułem zatrzask, który puścił z lewej i z prawe strony. I tyle otwarłem go... Tylko że przy otwieraniu za troszkę szarpnąłem i taśma od panelu dotykowego się odczepiła... Teraz jak ją włożyć to już nie wiem. Wkurzyłem się i położyłem taśmę luzem. Skręciłem telefonik i działa no ale bez panelu dotykowego. Nawiasem mówiąc jest lepiej bo ten panel był uszkodzony i niekiedy telefon szalał...

Teraz pozostaje mi kupienie nowego panelu. Widziałem taki na ebay z chin za ok 50 zł razem z przesyłką :P Wiem że nie poradzę sobie sam wymienić, ale jak pójdę do serwisu to może za samą wymianę nie zapłacę dużo.

PS. a tu cytat ze strony samsunga na temat i780: "Smartphone dla prawdziwego biznesmena
Wystarczy rzut oka, by stwierdzić, że najnowszy model Samsung to smartphone dla prawdziwego biznesmana..."

Pozdrawiam

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 16, 2009, 19:22:43 »
Dyskusja czy to telefon czy pralka byla zbedna w tym temacie. Apeluje o zachowanie porzadku, inaczej poleca posty.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline pati

• *
  • 64
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2009, 19:33:33 »
BONOBEST, dlaczego po prostu nie napiszesz e-maila do serwisu z prośbą o podanie przedziału cenowego naprawy? Jak ci odpowiedzą, to rozwiejesz, bądź potwierdzisz swoje wątpliwości.

pzdr i życzę Twojemu telefonikowi :grin: (dla mnie nazwa również nie ma znaczenia, przecież wiadomo o co chodzi   B)) i780 powrotu do sprawności

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2009, 20:51:48 »
Właśnie tak zrobiłem pati  :ok: - wysłałem maila do pobliskiego serwisu i czekam na odpowiedź :)
Jak co napiszę o kosztach  :worried: