i780 net po wifi z laptopa z vista i proxy - problem z lacznoscia

• 1 Odpowiedzi
  • 1539 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gorbas

• 3
Jest to mój pierwszy watek i post na tym forum zatem witam wszystkich!

A oto mój problem: mam laptopa z vista home, w nim net po kablu i chciałem udostepnic net dla telefonu poprzez kartę wifi. Szperałem po forum dosc długo, znalazłem wiele poradników "krok po kroku", zrobiłem wszystko jak kazano (udostępnianie na karcie lan, siec ad-hoc, stale ip w obu kartach wifi), laptop z telefonem sie widza ale ciągle cos jest nie tak bo w telefonie netu nadal brak. I jedyna rzecz jak mi przychodzi do głowy to ustawienia proxy. Żeby chodził net w lapku (ip automatycznie) w opcjach internetowych musialem wpisać nazwę i port serwera proxy i podejrzewam, ze to samo musze zrobić w telefonie. Ale przebrnalem przez wszystkie ustawienia kilka razy i takiej opcji nie znalazłem. Cos ktoś może podpowiedzieć, bo tracę juz nadzieje... A może takie udostępnianie nie wymaga juz proxy? To w takim razie dlaczego netu nie ma....

Gorbas

Odp: i780 net po wifi z laptopa z vista i proxy - problem z lacznoscia
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2008, 11:38:01 »
Przede wszystkim chciałem się przywitać.
Jestem w posiadaniu SGH od paru dni i jestem bardzo z tego powodu szczęśliwy. :)

Co do wątku:

Nie wiem jak to jest z Vistą bo nie próbowałem, ale na XP poszło bez problemu.
Robiłem według instrukcji znalezionej na http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=325889&mode=threaded&pid=4997613.
Jedynie w połąceniu WIFI w kompie trzeba ustawić aby łączył się automatycznie po znalezieniu skonfigurowanej sieci WIFi. Czyli musi nastąpić połączenie z telefonu na kompa i z kompa na telefon. Wiem że to troche bez sensu brzmi ale tak to działa (przynajmniej u mnie).

Dodatkowo jeżeli twój laptop łączy się z netem przez jakieś proxy to trzeba ustawić w telefonie. Ustawienia ->Połączenia->Siec w firmie->Edytuj mój serwer proxy. U mnie dopiero zadziałało gdy serwer proxy wpisałem w postaci IP a nie DNS-owej.

>> Samsung i780 <<
SOFT:
- PDA: DXHE1
- PHONE: DXHH1
- WM 6.1