i780 - martwy piksel

• 8 Odpowiedzi
  • 1558 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tdbru

• 16
i780 - martwy piksel
« dnia: Sierpień 13, 2009, 13:55:09 »
Witam.

Posiadam i780 już od paru tygodni, ale dopiero wczoraj zauważyłem martwy punkt. Nie wiem, czy był od początku, czy pojawił się niedawno. Patrzę pod wszystkimi kątami, ale nie jestem do końca pewien, czy to piksel, czy jakieś zabrudzenie. W ogóle możliwe, żeby coś pod szybkę się dostało?

Jaką politykę ma Samsung odnośnie martwych pikseli? Na ich stronie napisane jest, że nie uznają ich za podstawę do reklamacji, ale szczegółowe informacje się nie wyświetlają.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

*

Offline darekpiecz

• *
  • 61
  • Sprzęt: Galaxy Note
Odp: i780 - martwy piksel
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2009, 15:52:05 »
O ile dobrze widzę, to raczej nie jest martwy piksel, tylko jakiś paproch. Ja u siebie pod szybką po ponad roku użytkowania mam ich całkiem sporo.

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2009, 16:57:09 »
Szczerze mówiąc, też mi się tak wydaje. Jakoś strasznie mi on nie przeszkadza, ale czy można samemu go usunąć? Czy to się wiąże z utratą gwarancji? A serwis zrobi to za darmo (tel. na gwarancji)?

*

Offline darekpiecz

• *
  • 61
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2009, 19:40:32 »
A tego to Ci nie powiem, bo sam nie wiem, ani nigdy nie próbowałem rozbierać telefonu ani z tym nie byłem w serwisie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2009, 19:42:40 »
jak rozbierzesz gwarancję stracisz
jeśli Ci przeszkadza to możesz oddać do serwisu ale z tym można chyba żyć?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:16:36 »

powiedziane prawie w stylu mistrza Yody :P

Ten paproch jest na digitizerze od środka czy już na samym ekranie? poznasz to ustawiając jakąś tapetę/obrazek ze wzorkami na wyświetlaczu i z racji dużej odległości między ekranem a digitizerem zmieniając kąt patrzenia powinno się zmienić położenie paprocha. Jeśli nie będzie się zmieniało oznaczać to będzie bad piksel...

Generalnie niewiem czy szkoda nerwów na serwis w przypadku jednego bad piksela, koledze slawrumia nie działał flash w aparacie w omni hd a o jego przeżyciach z serwisem możesz przeczytać tu.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:40:25 »

powiedziane prawie w stylu mistrza Yody :P

Ten paproch jest na digitizerze od środka czy już na samym ekranie? poznasz to ustawiając jakąś tapetę/obrazek ze wzorkami na wyświetlaczu i z racji dużej odległości między ekranem a digitizerem zmieniając kąt patrzenia powinno się zmienić położenie paprocha. Jeśli nie będzie się zmieniało oznaczać to będzie bad piksel...

Generalnie niewiem czy szkoda nerwów na serwis w przypadku jednego bad piksela, koledze slawrumia nie działał flash w aparacie w omni hd a o jego przeżyciach z serwisem możesz przeczytać tu.

Dzięki serdeczne. Stworzyłem prosty obrazek z czarnobiałą kratką i wyraźnie widać, że punkt zmienia położenie w zależności od kąta patrzenia. Faktycznie o serwisie Samsunga dużo złego słychać, dlatego dopiero jak nazbiera się więcej "śmieci", oddam go przed końcem gwarancji.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:51:42 »
Ponadto, nie ma niestety standardów "bad pikseli" dla urządzenia typu pda. w monitorach samsung, o ile się nie mylę może być pięć bad lub trzy hot piksele.

natomiast z sytuacji z którymi spotkałem się, wiem że usterka "bad piksel" musi być poważna (kilka obok siebie lub segment) by serwis wymieniał ekran. przykre acz prawdziwe. O tyle dobrze że u Ciebie to zwykły paproch jest :)

Pozdrawiam
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline tdbru

• 16
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2009, 15:22:22 »
Syfek sam zniknął.  :ok: