Downloading EBOOT... i stoi , pomóżcie

• 8 Odpowiedzi
  • 1463 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline j.m.

• 46
Downloading EBOOT... i stoi , pomóżcie
« dnia: Marzec 06, 2009, 12:09:02 »
Mój samsung wrócił wczoraj z serwisu , był wymieniany głośnik od dźwięków. Przed oddaniem do serwisu wgrałem brandowany , oryginalny rom playa. Dziś chciałem na powrót wgrać na niebrandowany . Mirage wykryło urządzenie prawidłowo i wszystko ok. Zaczałem wgrywać ale stanęło na downloading EBOOT i stoi.
Na wyświetlaczu telefonu nic się nie pokazało , żaden pasek postępu , nic. Odłączyć czy jak? czekam już z pół godziny i nic. Boję sie uwalic bootloadera .
Z góry dziekuję za szybką pomoc.

Ok. Nie było rady więc odłączyłem telefon od kabla. Na szczęści nić się nie wykasowało i telefon po resecie uruchomił się normalnie.
Ale dlaczego tak się stało to zachodzę w głowę.
Na drugim komputerze na którym tydzień wcześniej wgrywałem rom , telefon w ogóle nie chciał się skomunikować z mirage.
Na razie olewam sprawę.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 13:35:41 wysłana przez j.m. »

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
  • Sprzęt: HTC DIAMOND + IPHONE 2G + HTC G1   ... tyle podobieństw ile róznic :)
Odp: Downloading EBOOT... i stoi , pomóżcie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2009, 22:34:53 »
genelranie wychodzi na to zę muszi poszukac nowszych sterów do  usb samsunga, nie wiedzac czemu  Twoj przypadek to drugi z kolei  z jakim sie spotkalem po tym jak  tel. wrocil z serwisu.
MAsz kilka opcji ktore sprobuj  , bez wielkiego ryzyka myysle ale nie zaszkodzi:   wez saciagnij tutja z rorum pliki do sicagniecia simlocka  z i780
 przerowadz porcedure zgodnie z instrukcja zwróc uwage czy wszystko masz "odptaszkowane " potem HR i sprawdz z mirage czy ok.
Jeżeli nie to : gdzies po sieci widzialem  rom zagraniczny co prawda ale  w pacczce exe i tak spreparowany by sie nie pytal o kompatybilnoaś wersji. Jak ci to nie zrobi roznicy to sflaszuj tym i jak pojdzie to wtedy nie ma  mozliwosci by inny ci nie poszedl czy polski przez mirage czy inny

poszkuma tego  romu to wrzuce link jakby co , bo to nie pirat wiec mozna  ( chyba?:)

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2009, 11:08:21 »
czyżby serwisik wpakował nowego bootloadera?

*

Offline j.m.

• 46
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2009, 15:12:39 »
Simlocka nie mam już dawno , zdjąłem go chwilę po tym jak _TB_TB_ opublikował sposób na zdjęcie go. I simlocka nie ma bo przed chwilą sprawdziłem. Rom jest ten sam który wgrałem przed oddaniem do serwisu , czyli playowy HE1 i raczej wątpię w to , że wgrywali nowy rom bo po co.
W końcu telefon oddałem do naprawy z powodu popsutego głośnika.
Chociaż z drugiej strony łatwiej jest wgrać nowy rom niż rozebrać telefon i wymienić głośnik.
Jutro jestem w robocie i spróbuję na służbowym , na nim też wgrywałem romy. Jak nie pójdzie to znaczy że coś w serwisie jednak namieszali.

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2009, 06:54:24 »
Przepraszam, że odświeżam wątek, ale u mnie wystąpił ten problem...

Calculating file parameters(DISKIMAGE)....
Calculating file parameters(DISKIMAGE) Done!!
-------------------------------------------------------------------------------------
PDA Device 1 ready to download!
-------------------------------------------------------------------------------------
PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!
EBOOT will be written.
Total 1 PDA region(s) will be written .
PHONE will be written.
Downloading EBOOT...

i tak od ponad pół godziny...

Rozwiązał ktoś ten problem?

Po 40 minutach odłączyłem telefon od kabla.... nie chce się uruchomić... Można tylko włączyć Emergency Mode....  Ktoś pomoże?

Próbowałem jeszcze dwa razy wgrywać soft przez Mirage v.1.8 ciągle to samo...
Telefonu nie można włączyć, ale Emergency Mode jeszcze działa
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 08:21:11 wysłana przez Pawel83 »

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2009, 11:54:05 »
a jaki rom wgrywasz? wgrywasz całosc z jednego pliku czy rom w kawałkach?
ustaw wszystko tak jak trzeba w tym mirage, kliknij detect i podłącz telefon w emergency mode
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2009, 08:02:56 »
Probowalem wgrywac zarowno z pliku 'wszystko w jednym' jak i z rodzielonych (nie pomylilem plikow). Wgrywalem tylko softy ktore byly zamieszczone na tym forum... (najpierw Win 6.1.) probowalem tez wgrac oryginalny soft (win 6.0)  ktory mialem wczesniej w telefonie. Telefon uruchamia sie jeszcze  w trybie emergency mode, Mirage wykrywa telefon po wlaczeniu przycisku "detect". Probowałem na Windows XP, na dwoch roznych sterownikach do samsunga. (efekt jest ten sam).

instrukcje czytalem kilka razy i wydaje sie ze robie wszystko dokladnie z instrukcja. Po uruchomieniu wgrywania softu na telefonie pojawia sie tylko jeden napis (nie pamietam dokladnie ale cos tam bootloader) pod infomracja, aby najpier wcisnac detect zanim podlaczy sie urzadzenie, ale nie idzie na dole zaden pasek postepu przez 40 minut (tyle czasu dawalem mu za kazda proba), jak widzialem to na zalaczonych do instrukcji screenow

bede wdzieczny, jezeli ktos podrzuci mi link jakiegos 100% pewnego romu lub poda jakas sztuczke aby przywrocic do dzialania ten telefon (jestem od niego uzalezniony :/)

moze pomoglo by z pod visty? co o tym myslicie? nie chce cos jeszcze bardziej uszkodzic, bo czytalem, ze dopoki dziala emergency mode, a mirage wykrywa telefon, to da sie cos jeszcze zrobic..

Napisane: Listopad 08, 2009, 13:26:58
Ruszyło!
Wgrałem soft który składa się z plików:
i780_PDXHL2_eboot
i780_PDXHL2_pda
i780_PDXHL2_phone

Pomogło przełączenie kabla do innego portu USB i ponowne przeprowadzenie procedury...
Ten soft wybrałem przez przypadek (po prostu przy nie działającym telefonie było mi wszystko jedno)

Jak myślicie? czy jak "pierwsze koty za płoty" to już teraz pójdzie mi każdy soft? nie wiem czy ten jest dobry, a boje się już cokolwiek kombinować...

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2009, 16:00:25 »
wydaje mi się że problem tkwił w porcie, teraz już wszystko powinno iść ok
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2009, 16:10:09 »
Istotnie, poszło :) Mam już teraz PDXIB1 - wgrał się bez problemu przy użyciu updater'a samsunga :)
Dziękuje Wam bardzo za pomoc :) i pozdrawiam :)