Dioda informująca

• 17 Odpowiedzi
  • 3958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
Dioda informująca
« dnia: Maj 25, 2009, 20:19:27 »
Witam,
- czy i780 posiada jakąś diodę informującą o nieodebranych sms czy połączeniach?
- czy w anglojęzycznym romie można wyświetlać i wprowadzać polskie literki?

*

Offline Slig

• 33
Odp: Dioda informująca
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2009, 20:58:18 »
1. posiada - tyle że nie działa ona w trybie uśpienia (nie wiem jak w nieoficjalnych romach, ale w oficjalnym nie działa)
2. wyświetlać - out of the box, wprowadzać - trzeba 2 pliczki dograć które są do znalezienia na tym forum

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2009, 18:59:00 »
to mam jeszcze pytanie:
- czy można wejsc do skrzynki sms za pomocą jednego kliknięcia, bezpośrednio z ekranu głównego?
- czy w skrzynce sms, można odpowiedzieć na sms przez jedno kliknięcie (np. jakąś literę na klawiaturze) czy trzeba w jakieś menu wchodzić?

*

notosiup

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2009, 08:15:27 »
1. jest dedykowany klawisz z kopertą, wtedy wchodzisz w menu wiadomości - wybierasz skrzynkę sms albo e-mail.
2. Da się, jak dostajesz wiadomość i pokazuje się na ekranie głównym, to lewy softkey jest od odpowiadania, tak samo jak masz otwartą wiadomość, możesz jednym przyciskiem na nią odpowiedzieć

*

Offline artnat

• 36
  • Sprzęt: i780, i9000
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2009, 21:37:41 »
Program dodający obsługę diody w trybie uśpienia nazywa się notif blinker - wpisz w googlach, znajdziesz łatwo stronkę.
Jest możliwość ustawienia sposobu mrugania i koloru.

*

Offline jotwer

• 6
  • Sprzęt: Xperia X1
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2009, 13:31:14 »
Zainstalowałem NotifBlinkera v.0.3.0809a ale po wygaszeniu ekranu dioda sygnalizacyjna przestaje mrugać. W ustawieniach zaznaczone są wszystkie opcje. Zainstalowany mam jeszcze SPB Mobile Shell 3 i S2U2,  WM6 ROM CBHE1. Nie mam pojęcia gdzie tkwi problem, co trzeba poustawiać, żeby wygaszenie ekranu nie powodowało zaniku mrugania diody?

Edit: Przyczyną blokowania NotifBlinkera była opcja wyłączania ekranu przez S2U2. Wystarczyło wyłączanie ekranu  przestawić na OFF i dioda mruga po wygaszeniu ekranu.  :wink:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2009, 15:06:46 wysłana przez jotwer »

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2009, 16:04:20 »
Program dodający obsługę diody w trybie uśpienia nazywa się notif blinker - wpisz w googlach, znajdziesz łatwo stronkę.
Jest możliwość ustawienia sposobu mrugania i koloru.

Ten program nie obsługuje diody w trybie uśpienia. On zapobiega czasowo wejściu PDA w tryb uśpienia (a jedynie gasi ekran) - co za tym idzie może skracać czas pracy bez ładowania.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2009, 18:47:14 »
Czy komuś zawiesza się dioda przy odbieraniu maila?
Ściąga mi pocztę, miga że są nowe wiadomości, ale po przeglądnięciu maili, zarówno przeczytaniu, jak i skasowaniu, dioda dalej miga i sygnalizuje nowe maile. Nawet wyczyszczenie elementów usuniętych i zamknięcie skrzynki nie pomaga.

Z sms'em nie mam takich problemów. Również z nieodebranymi połączeniami. Tylko z mailem.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2009, 10:38:21 »
Jak instalować ten program? Odpalam na telefonie, wyświetla się jakaś lista jakby coś instalował i na tym koniec.

*

Offline artnat

• 36
  • Sprzęt: i780, i9000
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2009, 11:37:47 »
@bbrabuss
Poszukaj pliku konfiguracji i programu w katalogu, do którego instalowałeś. On działa w tle po uruchomieniu - odpalenie go jeszcze raz powinno pokazać powiadomienie, że program już działa. Czy zainstalowałeś najnowszą wersję - 3.0809?

@Slig
Racja, ale jest to, jak na razie, jedyne rozwiązanie, na szczęście można ustalić dowolny czas migania. Z standardowymi ustawieniami nie jest źle, ale z reguły nie mam nic uruchomionego w tle. Gorzej jak ktoś ma wiele programów, które wprowadził w tryb uśpienia.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 25, 2009, 23:53:35 »
sorry za "odgrzewanie" starego wątku...

Ale chciałem się dowiedzieć czy komukolwiek, w jakimkolwiek ROMie działa "dioda powiadamiająca" gdy telefon jest uśpiony ??? Ewentualnie czy jest rozwiązanie tego problemu, inne niż instalacja oprogramowania zapobiegająca przejściu teleonu w stan uśpienia ???

*

koldasz

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 27, 2009, 12:30:34 »
u mnie na cbhe dziala i to b.dobrze nawet w xfire mobile/gamepe/iblaze :)
Napisane: Grudzień 27, 2009, 12:27:55
jak masz bol z tym to instaluj MissedCallRemaider chyba bylo nawet w tym watku.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 27, 2009, 22:44:05 »
U mnie też dioda działa dobrze... gdy telefon nie jest "uśpiony".

Mam taką pracę, że telefon leży na biurku nawet 2-3h, a ja nie mam go przy sobie tylko się kręcę gdzieś wokół od czasu do czasu na niego spoglądając. Poprzednimi moimi telefonami były HTC posiadające po dwie diody DZIAŁAJĄCE W STANIE UŚPIENIA. W związku z tym mogłem tylko rzucić okiem na telefon, a już wiedziałem czy coś jest ( nieodebrane połączenie / nieodebrany SMS / słaba bateria / wszystko OK itd. itp.).
Wszelkie znalezione przeze mnie "rozwiązania zastępcze" blokują możliwość wejścia w stan "uśpienia" - co jest dobrym rozwiązaniem na kilka - kilkanaście minut, a nie na kilka godzin (...bateria ma ograniczoną pojemność).

*

koldasz

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2009, 00:38:08 »
??? ??? a testowal kolega tego appsa co podałem?

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 28, 2009, 11:09:21 »
Tak. Ale mi nie to chodzi.

Od kilku dni szukam informacji na stronach i forach poświęconych i780 oraz bliźniaczemu Epix'owi i wychodzi na to, że dioda informująca po prostu, najzwyczajniej w świecie, nie działa. Można nawet powiedzieć, że jest "atrapą" bo po co komu "dioda informacyjna" działająca tylko przy "wybudzonym" telefonie (gwarantuję, że jej przeznaczeniem było stale informować o stanie połączeń przy "uśpionym" telefonie, jak to jest w wielu modelach telefonów - co jest może drobną, ale naprawdę niezwykle przydatną funkcjonalnością).
Chyba, że coś przegapiłem - i jest możliwość uruchomienia tej diody w stanie "uśpienia".

Nie ukrywam, że posiadanie diody było jednym z kilku kryteriów nabycia i780 - nie spodziewałem się tylko, że będzie to "atrapa diody" (już bym wolał, żeby dali funkcjonującą diodę, a atrapę np. kamerki VGA). Niemniej nie tego, że będzie miał "atrapy" spodziewałem się po profesjonalnym telefonie, profesjonalnej firmy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2009, 12:06:14 wysłana przez adamferenc »

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2009, 10:07:19 »
"Trochę" się dziwię, że tego nie znalazłeś, ale jest rozwiązanie: Zenyee Notif Blinker.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2009, 11:03:56 »
"Trochę" się dziwię, że tego nie znalazłeś, ale jest rozwiązanie: Zenyee Notif Blinker.

Znalazłem (jako pierwszy testowany) i nawet na chwile zainstalowałem. Ale z tego co wyczytałem w dokumentacji programiku to Notif Blinker (jak wszystkie dotychczasowe rozwiązania) jest programem blokującym możliwość przejścia telefonu w stan "uśpienia". A co za tym idzie: sugerowany czas powiadamiania to 15 min, osoby które mają trochę programów uruchomionych nie mogą przekraczać 60 min, a osoby z "czystym" systemem 120 min, bo drastycznie spada czas pracy na baterii. A mnie powiadamiane przez 15min nie interesuje.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 11:11:47 wysłana przez adamferenc »

*

koldasz

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2009, 12:39:01 »
ale co za problem z brakiem stanu uspienia nowe gg albo palringo robi to sam i i780 trzyma przy włączonych tych app. min 1 dzien , no tylko nie mów ze jak uzywasz telefonu do pracy to go dziennie nie ładujesz?! Tak dla pewności.