Czysty system, co instalowac po kolei?

• 11 Odpowiedzi
  • 4094 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Upgreydd

• *
  • 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Czysty system, co instalowac po kolei?
« dnia: Listopad 12, 2009, 12:45:46 »
Pierwsze zetkniecie z telefonem i780 przede mna, prosil bym o podpowiedz co po kolei instalowac by doprowadzic telefon do uzywalnosci.

1. Jaki ROM?
2. Jakie aplikacje sa wymagane? (RealVGA z tego co wyczytalem powinno sie zainstalowac na poczatku, co jeszcze warto wgrac?)
3. Dodatkowy shell jakis wgrywac? Prosze o odpowiedzi, jak na dniach dostane mojego i780 to mam zamiar opisac po kolei co warto wgrywac i w jakiej kolejnosci dla potomnych.

*

notosiup

Odp: Czysty system, co instalowac po kolei?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2009, 12:59:28 »
miałem na swoim dwa romy - cbhe1, teraz pdxib1 i to ten polecam. Jest szybszy, czulość ekranu dotykowego lepsza. Nieoficjalnych romów nie próbowałem. Instaluj realvga, na forum jest też do znalezienia plik ułatwiający wklepywanie polskich liter z klawiatury. Zajrzyj też do wątku tips and tricks. Reszta to już wg potrzeb.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2009, 16:05:16 »
3 na to pytanie to każdy ma inną odpowiedź

*

Offline hubert

• **
  • 134
  • Sprzęt: Leo/Desire Z/Droid3/S3/Xperia Z/Z1/Z1 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2009, 22:10:21 »
ad 3
RealVGA
780Cursor
Total Commander
MorphGear
Pocket Atari  :wink:
A na poważnie to poczytaj wątki, bo każdy ma inne preferencje :)

*

Offline pioterek

• 30
  • Sprzęt: samsung galaxy s2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2009, 23:21:00 »
w tips & tricks masz "przyśpieszacz i780" ;) ja zainstalowałem później, ale skoro autor pisze, że najlepiej od razu po HR...?
pozdrawiam!!!
nokia 3330 -> SE t630i -> nokia 7610 -> samsung i780 -> nokia e51 -> nokia e7-> galaxy s2

*

Offline hubert

• **
  • 134
  • Sprzęt: Leo/Desire Z/Droid3/S3/Xperia Z/Z1/Z1 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2009, 07:24:50 »
w tips & tricks masz "przyśpieszacz i780" ;) ja zainstalowałem później, ale skoro autor pisze, że najlepiej od razu po HR...?
pozdrawiam!!!
O właśnie, o tym zapomniałem. Też go wrzuciłem na samym początku.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2009, 20:17:28 »
To i ja wpisze co warto zainstalować.
na oryginalnym oprogramowaniu HE1 ładnie chodzą np.

- s2u2 w wersji 1,62, blokowanie telefonu, nowsze wersje coś psuły mi windowsa

- Adobe Acrobat 2.5 , program do PDFa, jakaś wersja wyciągnięta z HTC Diamnond

- Advanced config, konfigurcja telefonu

- Auto Call record, nagrywanie rozmów

- Automapa, nawigacja

- batti, pasek stanu baterii

- Core Player 1.3.2, odtwarzacz filmów i mp3

- G Alarm, budzik

- No data, blokowanie polaczen z internetem

- Palringo, komunikator m. innymi GG

- Persian Blue, obsługa  bluetooth

- Pocket RAR,

- SKTools, program narzędziowy

- tMan !!!! podstawa, program do zamykania programów, dzieki temu programowi zamykamy aplikacje a nie je zwijamy

- Youtube

- samsung Today, wtyczka today znana z wersji win 6.1, ładniejsza od tej co jst w win 6.0

- Esmertec Jbed 20081113, emulator Javy, nowsze wesje u mnie działały niestabilnie

- Opera Mini

- WinMobile Torrent, program do pobierania z torentów przez wi fi

- mskip 2 Way recording, dodatek do windowsa który umożliwia programom do nagrywania rozmów nagrywanie rozmówcy z systemu a nie glośniczka
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 20:19:10 wysłana przez Ramirez78 »

*

Offline Upgreydd

• *
  • 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2009, 11:00:09 »
No oki, dzieki za odpowiedzi, a jaki rom wrzucac? 96dpi czy 128dpi? Moze mi ktos wytlumaczyc roznice? pewnie chodzi o wyswietlanie elementow, ale ktore jest wieksze/mniejsze a ktore lepsze/gorsze. Do obydwu warto instalowac realVGA?

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2009, 11:31:49 »
Tak, chodzi o wyświetlanie elementów to zdjęcie
http://media.photobucket.com/image/i780%2096%20dpi/jordanlah/i780/i780Today.jpg (Źródło: google)
pokazuje z lewej strony wersje 128 dpi, z prawej 96 dpi.

z tego co pamiętam przy rozdzielczości 96 dpi w menu w jednym widoku wyświetlane są ikonki w siatce 4x4, natomiast wersji 128 dpi 3x3

Na 96 dpi teoretycznie chodzi więcej programów niż na 128 dpi... Ja jednak zmieniłem nie dawno na 128 dpi - gdyż program  SPB Mobile Shell 3.5 który bardzo przypadł mi do gustu nie chce pracować przy 96 dpi..

Co ciekawe - wszystkie programy które miałem przez prawie cały rok na rozdzielczości 96dpi - doskonale działają też przy rozdzielczości fabrycznej - czyli 128 dpi.

Podsumowując:

96 dpi
- mniejsze elementy ekranu - dzięki czemu więcej się ich mieści
- teoretycznie większa kompatybilność z programami nie przystosowanymi do rozdzielczości i780

128 dpi
- większe elementy - dzięki czemu prostsza obsługa palcem
- teoretycznie nie wszystkie programy chcą się uruchamiać - ale ja tego nie doświadczyłem - wręcz odwrotnie (przykład: SPB Mobile Shell)

Moja rada - jeżeli chcesz używać MobileShell - zostań przy 128dpi, jeżeli nie wrzuć na 96 dpi..

Jeżeli chodzi o temat tego wątku - co instalować po kolei - to moja rada jest taka:
1. poprawki i aktualizację
2. to, co najbardziej ingeruje w system
3. programy z których korzystasz najczęściej w kolejności od największych do najmniejszych
 (czyli tak jak przy każdym komputerze)

Moja propozycja:
1. NETCFSetupv35 (czyli mobilny DotNET 3.5. od Microsoftu - wymagany przy dość sporej ilości nowych programów)
2. epix_performance v0.04
3. EFN i780 Loud Volume Mod
4. Jakiś duży mod ingerujący w system - czyli np. SPB Mobile Shell, Manilla czy inne.
5. Reszta programów (od największych do najmniejszych - często używanych)

Reszta programów - to już zależy czego potrzebujesz od telefonu... Myślę że przerzucanie się dalej listą "potrzebnych programów" jest mało sensowne - gdyż każdy ma inne wymagania i preferencje... Lepiej zastanowić się co by Ci się przydało i potem tego poszukać (w zasadzie na ten telefon można znaleźć prawie wszystko)

« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 11:47:19 wysłana przez Pawel83 »

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2009, 15:48:11 »
a jaki rom najlepiej wgrac, teraz mam pmhe 1 . a moze zostac przy tym.

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2009, 16:13:24 »
a jaki rom najlepiej wgrac, teraz mam pmhe 1 . a moze zostac przy tym.

Nie istnieje jedna odpowiedź na to pytanie. Jeżeli zależy Ci na stabilności to chyba najlepszy będzie najnowszy - oficjalny - czyli PDXIB1 szczegóły masz tutaj "http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130433.0" (Jest tylko wersja angielska i nie będzie Polskiej)

Jeżeli lubisz "fajerwerki" - poszukaj sobie czegoś na http://www.xda-developers.com/ - jak coś znajdziesz - przed instalacją warto wrzucić nazwę romu lub autora do "YouTube" - często są tam prezentacje różnych Romów, część z nich opisanych jest na tym forum.

A jak chcesz coś najnowszego to wrzuć sobie WM6.5 - tylko najpierw przeczytaj o błędach - np. o kursorze i zastanów się, czy je akceptujesz... Szczegóły http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148034.0

Nie znalazłem w sieci żadnego porządnego porównania popularnych ROM'ów - może ktoś kiedyś takie zrobi...

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2009, 22:55:36 »
dziekuje za odpowiedz czyli rozumiem ze przy tym co mam to nie ma co zostawac. Chociaz mam na nim wgrana mainile mogoby byc szybszy, mam nadzieje ze ktorys z tych bedzie zaczne od oficjalnego. 6.1