Tak, chodzi o wyświetlanie elementów to zdjęcie
http://media.photobucket.com/image/i780%2096%20dpi/jordanlah/i780/i780Today.jpg (Źródło: google)
pokazuje z lewej strony wersje 128 dpi, z prawej 96 dpi.
z tego co pamiętam przy rozdzielczości 96 dpi w menu w jednym widoku wyświetlane są ikonki w siatce 4x4, natomiast wersji 128 dpi 3x3
Na 96 dpi teoretycznie chodzi więcej programów niż na 128 dpi... Ja jednak zmieniłem nie dawno na 128 dpi - gdyż program SPB Mobile Shell 3.5 który bardzo przypadł mi do gustu nie chce pracować przy 96 dpi..
Co ciekawe - wszystkie programy które miałem przez prawie cały rok na rozdzielczości 96dpi - doskonale działają też przy rozdzielczości fabrycznej - czyli 128 dpi.
Podsumowując:96 dpi- mniejsze elementy ekranu - dzięki czemu więcej się ich mieści
- teoretycznie większa kompatybilność z programami nie przystosowanymi do rozdzielczości i780
128 dpi- większe elementy - dzięki czemu prostsza obsługa palcem
- teoretycznie nie wszystkie programy chcą się uruchamiać - ale ja tego nie doświadczyłem - wręcz odwrotnie (przykład: SPB Mobile Shell)
Moja rada - jeżeli chcesz używać MobileShell - zostań przy 128dpi, jeżeli nie wrzuć na 96 dpi..
Jeżeli chodzi o temat tego wątku - co instalować po kolei - to moja rada jest taka:
1. poprawki i aktualizację
2. to, co najbardziej ingeruje w system
3. programy z których korzystasz najczęściej w kolejności od największych do najmniejszych
(czyli tak jak przy każdym komputerze)
Moja propozycja:1. NETCFSetupv35 (czyli mobilny DotNET 3.5. od Microsoftu - wymagany przy dość sporej ilości nowych programów)
2. epix_performance v0.04
3. EFN i780 Loud Volume Mod
4. Jakiś duży mod ingerujący w system - czyli np. SPB Mobile Shell, Manilla czy inne.
5. Reszta programów (od największych do najmniejszych - często używanych)
Reszta programów - to już zależy czego potrzebujesz od telefonu... Myślę że przerzucanie się dalej listą "potrzebnych programów" jest mało sensowne - gdyż każdy ma inne wymagania i preferencje... Lepiej zastanowić się co by Ci się przydało i potem tego poszukać (w zasadzie na ten telefon można znaleźć prawie wszystko)