Bluetooth i ActiveSync

• 15 Odpowiedzi
  • 2815 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezmierny

• *
  • 76
  • Sprzęt: SGH-I780 [PDXIB1]
Bluetooth i ActiveSync
« dnia: Październik 26, 2008, 02:17:33 »
Mam problem.

W poprzednim PDA synchronizowałem urządzenie z komputerem przez bluetooth. Nie było potrzeby przypinania kabla - moim zdaniem wygodne rozwiązanie.

Kiedy próbuję wyszukać listę usług udostępnianych przez I780, komputer znajduje tylko "Punkt dostępu do sieci" (Network Access Point), który na marginesie też nie daje rady się połączyć.

Nie mam możliwości sparowania urządzeń w trybie portu COM, który jest konieczny (przynajmniej ja tak uważam) do połączenia z ActiveSync.

Szukałem już różnych nowych sterowników do komputera i nic nie pomaga. A może w telefonie trzeba coś doinstalować? Mam wersję softu C1.

Macie jakieś pomysły? Chętnie przeczytam :)

Odp: Bluetooth i ActiveSync
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2008, 02:14:42 »
W activesync wybierasz w ustawieniach zezwalaj na bolaczenie bt a potem w activesync na i780 menu/polacz via bt

*

Offline niezmierny

• *
  • 76
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2008, 10:30:14 »
W activesync wybierasz w ustawieniach zezwalaj na polaczenie bt a potem w activesync na i780 menu/polacz via bt

W ActiveSync nie mam takiej opcji. Jest tylko zezwalaj na połączenia USB i niżej zezwalaj na połączenia z: (i tu rozwijana lista na której mam port COM3, ale jak go zaznaczam, to AS krzyczy, że port nie jest podłączony do komputera).

Przez AS w i780 też próbowałem. Jak kliknę w Połącz przez Bluetooth, to dostaję komunikat:

"Nie można odnaleźć istniejącego powiązania Bluetooth z komputerem PC, który obsługuje program ActiveSync. Czy chcesz teraz utworzyć takie powiązanie?".

Jak zaznaczę TAK, to przenosi mnie do managera bluetooth i tam wyszukuję notebooka, wybieram dla niego usługę portu szerego, wracam do AS i znów dostaję komunikat jak powyższy. Po dodaniu do telefonu notebooka, w notebooku nie powstało żadne nowe powiązanie bluetooth.

Może brakuje mi na komputerze jakichś sterowników do samsunga? A może bluetooth w moim notebooku nie współpracuje z tym w i780 i nigdy się nie sparują prawidłowo?

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2008, 11:35:37 »
Nie wiem powiem ci tak ja w ustawienia bt w telefonie przy polaczeniu z komputerem mam
-bezprzewodowe urzadzenie stereo
-activesync
-sluchawki
wiec z gory sie rozumie ze dziala

*

Offline niezmierny

• *
  • 76
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2008, 12:56:04 »
Nie wiem powiem ci tak ja w ustawienia bt w telefonie przy polaczeniu z komputerem mam
-bezprzewodowe urzadzenie stereo
-activesync
-sluchawki
wiec z gory sie rozumie ze dziala

No właśnie - ja mam w takim przypadku dwie opcje:
- bezprzewodowe urządzenie stereo
- port szeregowy

Co zrobić żeby rozpoznawało go jako activesync?

A w AS na karcie ustawienia połączeń w rozwijanej liście opcje Bluetooth? ja mam jakieś porty COM, które w menedżerze urządzeń są oznaczone jako porty BT - Meksyk normalnie :(

*

Offline niezmierny

• *
  • 76
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2008, 22:52:14 »
No i w końcu udało mi się  :ok:

Napiszę w czym tkwił problem dla potomnych (a może i kiedyś sam będę tego szukał).

1. W ActiveSync na komputerze trzeba zaznaczyć w menu "Ustawienia połączeń": zezwalaj na połączenia z COM7 (gdzieś wyczytałem, że jest to domyślny port dla AS). Wtedy I780 widzi komputer jako ActiveSync w menedżerze BT.
2. W menedżerze Bluetooth na komputerze nie trzeba robić nic - żadnego wyszukiwania portów na PDA
3. Uruchomić ActiveSync na I780 i w menu wybrać opcję Połącz przez Bluetooht. AS napisze, że nie ma powiązania z komputerem i zapyta czy chcemy je utworzyć. Klikamy "Tak". W menerżerze Bluetooth na I780 trzeba wyszukać komputer i zaznaczyć usługę ActiveSync.
4. Następnym razem jak w AS na i780 klikniemy "Połącz przez Bluetooth", powinno już się zsynchronizować.

Mam nadzieję, że będzie działało stabilnie, bo spędziłem nad tym wiele godzin :)

Pozdrawiam wszystkich czytających.

PS. przypuszczam, że problem jest z kompatybilnością mojego komputera (Asus A8H) z I780, bo wcześniej chyba nikt nie miał takiego problemu.

*

Offline Randall_Memphis

• 15
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 21, 2009, 02:26:46 »
1. W ActiveSync na komputerze trzeba zaznaczyć w menu "Ustawienia połączeń": zezwalaj na połączenia z COM7 (gdzieś wyczytałem, że jest to domyślny port dla AS). Wtedy I780 widzi komputer jako ActiveSync w menedżerze BT.
com7 moze jest domyslny, ale raczej nie. Trzeba sprawdzic na komputerze w menagerze urzadzen w kluczu Porty (COM i LPT) ktory port jest opisany jako "Port komunikacyjny Bluetooth". U mnie to np. com5 ;)

a wpadl ktos na pomysl jak zrobic autosynchronizacje via BT po wlaczeniu BT na pda? zeby dzialalo jak po kabelku - podlaczam kabel i od razu synchronizuje; wlaczam BT i od razu synchronizuje. Wchodze do domu, od razu synchronizuje. SE wiem ze ma taka opcje, a samsung?

*

Offline niezmierny

• *
  • 76
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2009, 23:46:26 »
No właśnie - odświeżam temat.

Czy komuś się udało zrobić automatyczną synchronizację przez Bluetooth?

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2009, 00:20:18 »
Od którejś z kolei wersji AS nasz ukochany M$ zrezygnował ze względów bezpieczeństwa z BT łatwego w użyciu :/
Nie wiem czy Samsung nie oferuje jakiegoś swojego softu do tego? Np. nokia ma bardzo ładny soft, który sam wszystko robi gdy tylko komórka znajduje się w zasięgu BT.
Myślę, że rozwiązaniem była by aplikacja firm trzecich. Tylko trzeba by taką znaleźć.
Może aplikacja MyPhoneExplorer jest specjalna dla SE lecz może da radę synchronizować?
Sprawdzić nie zawadzi :)
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 01, 2009, 17:59:39 »
mi się udało. skontaktuj się na priva albo zarzuć hasło to może jakiś poradnik zrobię. nie działa za każdym razem, ale w 80% udaje mi się połączyć poprzez bt do AS.
walczyłem z tym tydzień. każdego dnia..... muszę przyznać że MS po raz kolejny mnie zawiódł
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Randall_Memphis

• 15
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2009, 16:57:24 »
polaczenie i780 z AS przez BT to zadna sztuczka, pytanie czy udało  Ci sie uruchomic autosynchronizacje ;]

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 02, 2009, 19:40:34 »
hmmm czasem warto przeczytać przyklejony wątek zbierający linki kolego edmun.
dowiedziałbyś się że są już dwa poradniki o synchronizacji przez BT :)

iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 10, 2009, 17:26:44 »
fakt. może coś przeoczyłem. choć nawet po przeczytaniu poradników które już są, jestem pewien że nie u każdego będzie działać :)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline hebaneck

• 45
  • Sprzęt: Milestone,i780,X500
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2010, 22:18:40 »
siakos nie moge znalezc tych poradnikow o synchro via bt mozecie zapodac linki?
thx

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2010, 22:53:08 »
@hebaneck
klik
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline hebaneck

• 45
  • Sprzęt: Milestone,i780,X500
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 18, 2010, 09:13:53 »
thx na  swoja obrone moge powiedziec tylko ze szukalem w przeszukaj forum a nie przez google
no i wszystko bylo by pieknie gdyby nie to ze mam win7
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 09:16:30 wysłana przez hebaneck »