Witajcie.
Zdecydowałem napisać ten poradnik aby ustrzec was przed wieloma godzinami wkurzania się. Zaznaczam, iż zaawansowani użytkownicy i780 nie mają pewnie kłopotów z przechodzeniem z systemu na system, natomiast ja po dwóch latach Wizarda i G900 miałem.
Zacznijmy może od tego, że większość romów jest na rapidshare przez co użytkownikom z dzielonym ip sprawia to ogromny problem. Mój upload jest zawsze na serwerach bez limitów (kiedyś był to przeklej ale nałożyli głupie limity - teraz jest to
4sharedSprawa z windows mobile 6.1 wygląda tak, że mamy dwa sposoby - edytujemy plik updatera do naszej wersji aby nie wyświetliło się nam sławne okienko złej wersji i odrazu szybki flash na najnowszy rom PDXIB1. Sposób 2: musimy mirage'm zmienić wersję systemu na DXHH1, następnie oficjalnym upgraderem flash do 6.1 (DXHL2) i dopiero teraz flash updaterem do PDXIB1.
UWAGA! Ten opis jest tylko dla WINDOWSA XP Jeżeli chodzi o Vistę i 7 to jest chyba jakiś knif ze sterownikami oraz są specjalne wersje updaterów dla windowsa visty.
Polecam lekturę:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3965684&postcount=162Sposób 1
Potrzebne pliki:
Rom PDXIB1HxD PL1. Wypakowywujemy updatera WinRARem:

2. Uruchamiamy HxD i otwieramy plik DXIB1_XP.EXE
3. Przechodzimy na sam koniec pliku i szukamy wpisu i780DXIB1

4. Zamieniamy go na wpisz naszej wersji sekcji PDA
(np. gdy masz soft CBHE1 wpisujesz i780CBHE1)

5. Zapisujemy (zielony przycisk na obrazku wyżej)
6. Zamykamy HxD
*. Jeżeli nie masz zainstalowanych sterowników do i780 uruchom setup.exe z folderu gdzie wypakowałeś Upgradera:

7. Uruchamiamy DXIB1_XP.EXE
8. Podłączamy i780 w normalnym trybie, bateria powinna być pełna i mają być zainstalowane sterowniki samsunga(te z punktu gwiazdki) oraz i780 zsynchronizowany z AS.
9.Zaznaczamy boxy

10. Wciskamy detect.
11. Czekamy na napis, że teraz bezpiecznie można i780 odłączyć ( czy coś w ten deseń xD)
12. Have fun

Sposób 2
Tego sposobu używaj wtedy, gdy pierwszy sposób nie działa.
Całego tutoriala jak obsługiwać Mirage etc nie będę pisał bo już jest tu:
http://pdaclub.pl/forum/sgh-i780/i780-nieoficjalny-wm-6-1-tutorial/Natomiast będziemy musieli wybierać inne opcje w Mirage więc będę zmuszony naskrobać adnotację

Więc tak:
Postępujemy według tutoriala do punktu 2:
TUTORIAL
1. Instalujemy Active Sync oraz sterowniki do modemu Samsunga
Sterowniki do modemu:
Sterowniki modemu i780.7z
Instalujemy normalnie przez Setup.exe
2. Ładujemy baterie do pełna
3. Mirage bierzemy stąd:
Mirage_LV_v1.8.exe4. Romy:
DXHH1DXHL25. W ustawieniach połączeń Active Synca wyłączamy opcję "zezwalaj na połączenia USB”
6. Uruchamiamy program Mirage_LV_v1.8 i wybieramy profil "Mirage LV image"
7. Wybieramy EBOOT+PDA+PHONE(czerwone):

8. Czekamy chwile aż w zaznaczonym na żółto okienku pojawi się napis:
Calculating file parameters(DISKIMAGE) Done!!
9. Odfajczamy niebieski kwadracik
10.Klik na czarmy kwadrat
11.
Dopiero teraz podłączamy i780 w trybie emergency mode!11a. Emergency mode - robimy SR lub włączamy i780 trzymając te klawisze:

12. Jak zobaczycie w żółtym polu (obrazek wyżej) taki napis:
PDA Device 1 ready to download!
biały kwadrat powinien wam się aktywować (na obrazku), następnie w niego klikacie i następuje flash.
NIE WOLNO ODŁĄCZAĆ TERAZ i780 OD KOMPUTERA!Flash trwa mniej więcej 5 minut, więc po prostu poczekajcie.
13. Bateria ma być full, i780 zsynchronizowany z AS.
14. Następnie uruchomić
i780PDXHL2_Upgrader_XP.exe
, on zacznie wypakowywać pliki, a po chwili ujrzycie okno z wyborem języka, a potem:

15. Zaznaczyć wszystkie boxy i dać Verify Device
16. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to i780 powinien się zresetować i uruchomić automaycznie w trybie emergency, następnie czekamy aż pojawi się nam napis że można bezpiecznie odłączyć pocketa i odłaczamy.
17. Powtórzyć punkty 14,15,16 dla romu PDXIB1
Zawsze polecam po wgraniu systemu zrobić HR (zielona i czerwona słuchawka plus SR albo power on, następnie jak okienko się pojawi wciskacie spację)
Z tego co wiem i780 nie tak łatwo uwalić więc have fun

PS: Zaraz robie mirrory wszystkiego na 4shared.
Zezwalam na kopiowanie pod warunkiem umieszczenia adnotacji Tutorial by Mikkuss oraz uprzednim poinformowaniu mnie

Pozdrawiam.