[SOLVED] Skype oraz palringo działają tylko przez Wifi

• 8 Odpowiedzi
  • 2468 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,

mam problem ponieważ skype i palringo działają tylko przez Wifi.

Opera i IE działają bez problemu przez wifi oraz 3G

Co zrobić żeby zmusić do działania te programy nie tylko przez wifi

Karta Sim jakiej używam to tak-tak

Pozdrawiam
Andrzej
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 11:16:19 wysłana przez Andrzejtbg3 »

*

koldasz

Odp: Skype oraz palringo działają tylko przez Wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2010, 06:39:25 »
Witam,

mam problem ponieważ skype i palringo działają tylko przez Wifi.

Opera i IE działają bez problemu przez wifi oraz 3G

Co zrobić żeby zmusić do działania te programy nie tylko przez wifi

Karta Sim jakiej używam to tak-tak

Pozdrawiam
Andrzej
sa 2 metody.
1wsza wlaczyc np.opere i wtedy te programy "podlacza" sie pod aktywne polaczenie. 2ga skasowac wszystkie polaczenia w menadzerze. ODINSTALOWC wszystkie problemowe programy.TU ZMIENIŁEM -Wpisac jedno nowe polaczenie ale recznie.TU ZMIENIŁEM Ponownie zainstalowac te problemowe programy. Jak to ciagle nie pomoze to zastosowac myk ten z edycja rejestru z nieustannym polaczeniem pakietowym/umts/hsdpa z podpietego watku. MI to ostatnie dopiero w pelni pomoglo w "ustanowianiu" polaczenia przez xfire mobile.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 12:46:46 wysłana przez beginner_pl »

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2010, 11:58:52 »
Uruchamianie w tle IE lub opery w moim przypadku nie zawsze pomaga, czasami działa czasami nie.

Chyba zrobię hard reset tel  i zainstaluje  tylko te programy, które aktualnie używam bo rzeczywiście mam bałagan na tel i może to dlatego :)

Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.

*

koldasz

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2010, 06:54:38 »
edit w moim poście powyżej

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2010, 00:10:49 »

Jak to ciagle nie pomoze to zastosowac myk ten z edycja rejestru z nieustannym polaczeniem pakietowym/umts/hsdpa z podpietego watku.

niestety ciągle nie działają mi niektóre programy przez modem 3G. Poza tym nie mogę znaleźć tego wątku o połączeniu nieustannym. Jeśli możesz to wklej proszę link tutaj.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 00:12:26 wysłana przez Andrzejtbg3 »

*

koldasz

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2010, 07:17:18 »
Tips and Trips , czyli podpiety wątek :E a więc i obowiązkowy do czytania
Zapobieganie zrywaniu połączenie GPRS:
HKLM\Comm\ConnMgr\Providers\\Connections\|nazwa twojego polaczenia|\AlwaysOn = 1 (DWORD decimal)  (domyślnie jest 0)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2010, 20:01:31 »
Żadna z rad podanych w tym wątku w moim przypadku nie działa.
Ale wiem już dokładnie kiedy pojawiają się problemy.
Otóż mogę korzystać przez 3G(EDGE) ze wszystkich programów zainstalowanych na telefonie do momentu aż nie połączę się z internetem przez WiFi i znowu będę chciał połączyć się przez 3G.
Po tym połączeniu przez WiFi nie działają mi Palringo Skype i TCPMP(słucham radia Tok.fm przez internet czasami)
Żeby sprawdzić czy to nie jakiś przypadek że akurat przestało działać po połączeniu przez WiFi przeprowadziłem eksperyment ;)
Zrobiłem sobie backup telefonu i po hard resecie zainstalowałem tylko Palringo.
Efekt był taki jak wyżej opisałem wszystko było ok do momentu połączenia przez WiFi.
Zrobiłem później znowu Hard reset i zainstalowałem tylko Skypa i efekt identyczny czyli działa do momentu połączenia przez WiFi

Czy ktoś mógłby zrobić podobny eksperyment na swoim i780 i napisać czy też występuje ten problem?
Czyli zalogować się w palringo przez 3G(EDGE) , rozłączyć zalogować przez WiFi , rozłączyć i znowu spróbować przez 3G(EDGE)

Zastanawiam się jeszcze czy może mam jakoś uszkodzony obraz romu (mam CBHE1) ale to chyba baaardzo mało prawdopodobne.

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 20:10:10 wysłana przez Andrzejtbg3 »

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 30, 2010, 11:15:40 »
Witam,
Informuje, że udało mi odnaleźć przyczynę problemu i rozwiazać go w   pewnym stopniu.

Podobny problem znalazłem na kilku zagranicznych forach nie tylko o samsungu i780 ale także o thc diamond. Stwierdzono tam że to najprawdopodobniej wina operatora gsm który blokuje porty używane przez te komunikatory.
W moim przypadku odrazu mogłem to wykluczyć ponieważ po wykonaniu hard resetu lub jak pozniej wykombinowalem po przywróceniu samego rejestru programem SPB buckup do stanu zaraz po HR palringo i skype znowu działało.
W tym momencie wiedziałem już że to napewno bład w windowsie.

W zasadzie moznaby uznać, że problem rozwiązany i za kazdym razem trzeba przwracac rejestr (co jest baaardzo uciaźliwe na dłuższą metę) Jednak udało mi się zauważyć przypadkowo że jeśli wystapi ten problem i paliringo się nie łaczy wystarczy właczyc wifi ale ze skasowanymi ustawieniami rutera tak żeby sie z żadnym nie połaczył i w magiczny sposób znany chyba tylko programistom microsoftu lub samsunga wszystkie programy działają tak jak powinny i bez najmniekszego problemu łacza się z internetem przez 3g (edge,gprs)

Czyli potwierdza się obiegowa opinia że windows w kazdej postaci to bug na bugu. Chociaż bład w sumie może się przydażyć kazdemu a ważne jest żeby go naprawić jak najszybciej.

Czy myślicie że zgłaszanie takiego błedu do samsunga w polsce ma jakiś sens? Bo to chyba telefon już  nie wspierany jeśli sie nie mylę.
Ale jak będę miał trochę wiecej czasu to może do nich napszę - najwyzej sie tam troche pośmieją ;)

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje że komus pomogłem.

« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 11:18:33 wysłana przez Andrzejtbg3 »

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: [SOLVED] Skype oraz palringo działają tylko przez Wifi
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 30, 2010, 22:04:12 »
zgłaszanie nie ma sensu. nie ma co liczyć na poprawki. przypominam że u nas Samsung ma nas głęboko w nosie (czy innej części ciała) a Panowie z Microsoftu raczej nie są skorzy do przyjmowania porad przez e-maila itp.
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI