I600 pytanie odnośnie softu

• 2 Odpowiedzi
  • 1065 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

I600 pytanie odnośnie softu
« dnia: Sierpień 18, 2009, 09:37:38 »
Witam, od niedawna jestem posiadaczem i600 i czytałem forum od piątku i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na kilka pytań:
Mam i600 zakupione w Polsce z logiem orange ale oryginalnie bez simlocka - czyli zakładam ,że to wersja tzw. brandowana - teraz widziałem wątki ,że wszyscy zmieniają na wm6 lub nawet wm6.1 bo ten oryginalny brandowany wm5 jest rzekomo wolny. Czytałem też wątek o powrocie do wm6 - dlaczego?
Telefon mi potrzebny jest głównie do poczty email, dostępu do Office (doc, pdf, xls) GG (Palringo) w dalszej kolejności inne rzeczy GPS (Automapa), FTP itd. Teraz moje pytanie - czy jeśli zmienię na WM6 będę mógł korzystać w łatwy sposób z polskich znaków (czytałem coś o kłopotliwym pisaniu z PL literami) wykorzystuję pocztę do kontaktów z klientami i j. polski musi wyglądać jak j. polski...

Mam też pytanie o VoIP a dokładnie telefonie SIP - czy udało się komuś skonfigurować jakiegoś klienta który by obsługiwał poprawnie telefonię SIP? Czytam ,że tu działa tam nie działa - ale nie mogę się w tym odnaleźć bo część postów jest stara i nie wiem jaki ktoś miał system itd.

Czyli reasumując najistotniejsze dla mnie to - możliwość łatwego (najlepiej poprzez jakiś klawisz funkcyjny np funk + a daje ą) pisania w języku PL z polskimi znakami, poczta email - najlepiej obsługi kilku kont (mam pytanie czy można ściągać jakimś programem tylko tytuły maili i treść bez załączników a po kliknięciu ściągać resztę wiadomości - odbieram masę śmieci i nie chciałbym żyłować łącza. Dodatkowo chciałbym nadal korzystać z gg przez Palringo (jest w miarę ok), chciałbym mieć możliwość korzystania z VoIP SIP, oraz office PDF, DOC, XLS. Czy mam przechodzić na WM6?

Dodam ,że kompletnie nie jaram się nowinkami pt. "wyszedł nowy ładniejszy system" także chciałbym mieć funkcjonalny system z działającymi poprawnie aplikacjami i możliwość pisania w języku PL - menu może być w EN - nie przeszkadza mi to.
Niestety nie udało mi się znaleźć jednoznacznej  odpowiedzi na te pytania.

Dziękuje z góry za odpowiedzi od osób używających i600 i znających odpowiedzi na moje pytania.

*

Offline Czubi

• 39
  • Sprzęt: BB 9800 Torch BIS Orange
Odp: I600 pytanie odnośnie softu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2009, 22:33:16 »
Czyli reasumując najistotniejsze dla mnie to - możliwość łatwego (najlepiej poprzez jakiś klawisz funkcyjny np funk + a daje ą) pisania w języku PL z polskimi znakami,
A czy możesz w tej chwili uzyskać w ten sposób polskie literki? wydaje mi się, że nie. Jedyny znany mi sposób to tablica znaków dostępna pod klawiszem "*", niestety nie jest to przyjemny w użyciu sposób pisania (WM6.1 i wcześniejsze wersje).

poczta email - najlepiej obsługi kilku kont (mam pytanie czy można ściągać jakimś programem tylko tytuły maili i treść bez załączników a po kliknięciu ściągać resztę wiadomości
Można - kilka kont i tylko nagłówki, a potem reszta (opcja standardowa).

Dodatkowo chciałbym nadal korzystać z gg przez Palringo (jest w miarę ok), chciałbym mieć możliwość korzystania z [...], oraz office PDF, DOC, XLS.
Palringo może działać w tle, DOC, XLS świetnie się czyta i edytuje w Microsoft Office 2007, a PDF też można przeglądać dzięki Adobe Reader LE

Generalnie używam WM 6.1 by Nokser i wszystko śmiga tak jak chcę. Konfiguracja tej kuchenki kosztowała mnie niemało czasu, ale się opłacało. Wcześniej miałem WM 6.0 i też było dobrze, a na pewno lepiej niż WM 5.0

Na pozostałe, nurtujące Cię pytania, odpowiedzi nie znam :-(

Odp: I600 pytanie odnośnie softu
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2009, 13:08:07 »
Dzięki bardzo za rzeczowe odpowiedzi ! :)

Czyli wm 5 się nie nadaje do użytkowania? Bo mam ten telefon od niedawna i nie bardzo wiem jak go ogarnąć a nie mam też wiele czasu na zabawę.

Dodatkowo mam problem tego typu ,że palringo nie nawiązuje mi automatycznie połączenia - musze włączać przeglądarkę a później palringo..

Pozdrawiam