Zakupiłem niedawno ten właśnie telefonik no i jak to zwykle bywa z używanymi telefonami chciałbym go przygotować pod siebie

. Będzie to wersja od Orange, pewnie pozostawiono brandowany soft i to w niskiej wersji.
Więc chciałbym przeprowadzić mały remont telefonu i stąd moje pytania:
1 - Czy lepiej załadować jakąś oficjalną wersję w stylu WM6 od Samsunga czy autorską np. Noksera z przyklejonego ? Dodam, że to mój pierwszy smart z WM i jak dotąd mam jedynie doświadczenie z wymiany najzwyklejszych softów, podmiany sterowników, wtyczek itp.
2 - Jeśli wersja od Noksera to czy instaluje się ją podobnie jak zwykłe updatey czyli instalujemy stery i upgrade.exe ? Podejrzewam, że nie i ma to coś wspólnego z "kuchenką", ale nie wyczytałem czym dokładnie jest, jakiś zbiór narzędzi do zarządzania telefonem, działanie z ROMem ?
3 - Jeśli soft oficjalny to gdzie można zdobyć najnowszą wersję ? Przeszukałem stare tematy, ale większość linków wygasła, znalazłem jakiś soft sprzed roku albo dalej.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=120147.04 - Nie wiem czy to właściwe pytanie, ale czy po zainstalowaniu systemu trzeba instalować jakieś sterowniki jak do aparatu, wifi itd. ? Po prostu nie wiem czy mam szukać czy nie.
5 - Ostatnie pytanie dotyczy testu telefonu, nie miałem okazji "bawić się" nim. Na co zwrócić uwagę, co często nawala i powinienem to sprawdzić ? Jak wgram soft i porobię resety to usłyszę, że grzebałem w telefonie i sam zepsułem.