no wiec zalamany stanem dzialania swierzo nabytej i600 postanowilem zabrac sie za rozgotowanie romu...
poszukalem troche w necie i na xda i znalazlem troche pomocnych informacji..
za cel wzialem sobie nieistniejaca podczas powstawania tamtych watkow wersje gg2 (wm6)
wycialem z updatera to co uznalem ze wyglada na czesc pda, pobawilem sie troche tadzio tools (nbsplit - acer, imgstodump bla bla bla)
wycialem pare plikow mui i obrazkow (pierwsze lepsze 10dll zostalo wykastrowane ze zbednych 10jezykow i juz mamy 1,7mb mniej) a nastepnie zgrzalem to wszystko spowrotem do nb0.
niestety wszystko stoi troche w miejscu.. i600wcedownloader pozwala wgrywac pliki bin - do ktorych moge spokojnie wrocic bo na dobra sprawe sa wczesniej niz otrzymany moj obraz w nb0. moge tez pokombinowac nad wklejniem spowrotem do updatera orginalnego... ale to juz wiecej zabawy..
generalnie chetnie zamieszcze poradnik co i jak wyciac a nawet moge komus odwaznemu podeslac plik do wgrania

a teraz czego chce - jesli ktokolwiek ma plik update'u do DOWOLNEJ wersji (wm5 pewnie)
podzielony na osobne pliki eboot, phone, pda i moglby mi podeslac pliczek od pda.. ktos ma doswiadczenia z wgrywaniem poszczegolnych czesci? moze przynajmniej rozmiar ktos zna? (rozmiar pliku pda_bin mam 72mb - nawet logiczny...)
z tego co wiem eboot jest przed czescia pda wiec nawet jesli bardzo uwale pda (wjade na phone?) to moge zawsze wgrac spowrotem wlasciwa?
dobra - sorry za chaotycznosc posta ale nie spalem od dwoch dni prawie i wybralem zla pore na takie zabawy. z wszelkimi probami i tak czekam do jutra wieczor/w nocy..
plan:
-wyciecie wszystkich jezykow poza angielskim
-wywalenie carousel (mozna dodac jako cab)
-wywalenie picselbrowsera (jak wyzej)
-wywalenie wszystkich obrazkow i dzwonkow (moze dodanie paru wlasnych)
-zmiany w rejestrze - wydluzenie zycia baterii, cache, showsim, moze zmiany temp'ow
-upx'owanie dll'i
-dodanie programow.. narazie nie wiem jakich bo sam nie wiele uzywam ale jak bede wypuszczal to sie zobaczy ile wolnego miejsca - przewiduje zwolnienie sie jakis 25mb minimum..)
nie wiem na ile mozliwe dodanie polskiego.. jakby potlumaczyc mui.. zobaczymy

chetnych do betatestow zapraszam na pw. pierwszy obraz jest malo pewny ale jesli bedzie pokrywal sie struktura lub przynajmniej rozmiarem to mozna go zaryzykowac - afaik nie powinien uceglic telefonu...
taka ciekawostka - pliki et9 i langxxxx.dll to juz 4mb a w rejsetrze znajduja sie wpisy odpowiedzialne za uruchamianie drivera irdy