problem - samsung SGH i 600 - Active Sync v4.5

• 12 Odpowiedzi
  • 4817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline smuga

• *
  • 66
problem - samsung SGH i 600 - Active Sync v4.5
« dnia: Maj 06, 2007, 15:26:25 »
Witam :)
Po podłączeniu telefonu samsung i600 (w sieci play) active sync
próbuje się połączyć po czym po ok.minucie wyrzuca komunikat: program
nie może połączyć się z urządzeniem windows mobile. Prób robiłem już
mnóstwo łącznie z zainstalowniem najnowszego synca v4.5 startowaniem
i restartowaniem active w telefonie, zaznaczyłem opcję synchronize
all PC using this connection, wyłączałem firewalla... ciągle nic!
(oczywiście nie muszę dodawać że zablokowaną mam nie tylko synchronizację z outlookiem
ale rówinież dostęp do fonu i karty pamięci z poziomu win XP)
najdziwniejsze jest to że w opcji ustawień połączenia program widzi
że urządzenie jest podłączone do portu usb!!! o co chodzi??

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
Odp: problem - samsung SGH i 600 - Active Sync v4.5
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2007, 19:22:25 »
Sprobuj przywrocic ustawienia fabryczne w telefonie, jesli nie pomoze to przypisz recznie IP do polacznia w windowsie ktore tworzy telefon.
Macbook Black

*

Offline smuga

• *
  • 66
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2007, 19:28:25 »
telefon używany od dwóch dni, także chyba nie trzeba robić hard resetu, a w drugiej kwestii to świetnie:) tylko bardziej łopatologicznie poproszę z tymi wskazówkami o ręcznym IP:)

*

Offline smuga

• *
  • 66
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2007, 18:34:00 »
no nic, wobec braku jakichkolwiek perspektyw skusiłem się i na nowym telefonie wykonałem reset! i wiecie co? ... zupełnie nic :( nadal odmawia synchronizacji z komputerem:(

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2007, 19:18:49 »
Spotkałem się już kilkakrotnie z tym problemem. Niestety może być on bardzo złożony i zacznij od wyeliminowania problemów sprzętowych - popróbuj z innymi gniazdkami USB, spróbuj na innym komputerze (nie musi mieć Outlooka) wystarczy sam AS, jeśli masz dostęp do Bluetootha lub IRdy to też przetestuj.
Jak już będziesz miał to za sobą to sprawdź czy firewall nie blokuje ci portów:
Inbound TCP:
990
999
5678
5721
26675
Outbound UDP:
5679

Dalej Start >> Uruchom >> cmd [Enter] >> ipconfig [Enter] i zobacz jakie urządzenia będziesz miał na liście: wśród nich powinna być karta sieciowa o numerze ip 169.254.2.2 (ew o innym ostatnim numerze)

W trakcie prób przyjrzyj się czy przypadkiem na Pockecie koło zegarka nie pojawia się nawet na chwilę ikonka ActiveSynca (dwie strzałki), będzie to oznaczać że Pocket próbuje się połączyć ale coś mu przeszkadza, a dla nas jest to informacja że nie jest to problem sprzętowy (brak sygnału).

I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga: spotkałem się z przypadkami gdzie inne aplikacje (np od odtwarzacza mp3) próbują wyszukiwać urządzenia na USB i dochodzi do wyścigu między tymi programami, a ActiveSync'iem. Jeśli na drugim komputerze wszystko będzie działać ok to prawdopodobnie masz właśnie ten problem.

Popróbuj i opisz nam efekty :)

Pozdrawiam
Valthec

*

Offline smuga

• *
  • 66
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2007, 23:41:54 »
dzięki Valthec za wyczerpującą odpowiedź, oprócz próby podpięcia przez bluetooth i irdy, zrobiłem wszystko z rzeczy wymienionych przez Ciebie (łącznie z poodpinaniem wszystkich urządzeń na usb). Nic nic nic!... teraz chyba pozostaje mi już tylko ostateczność czyli przeinstalowanie windy :( Oczywiście żadnego zamiennika do active stinka nie wymyślono do dzisiaj?

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2007, 17:59:23 »
Rozwiazales juz swoj problem? Musisz wymusic na PC udostepnianie portow COM dla uslug BT. Prowdopodobnie jeden ze sprzetow/programow na PC podpial sie pod com 7 i/lub 6. Sprawdz w menadzerze urzadzen co to za sprzet i zmien mu 'na sile' port com na inny (najlepiej wyzszy; 8, 9). Wtedy bedziesz mogl dodac COM bluetooh jako local-COM-server i wykorzystac go w AS jako polaczenie BT do synchronizacji.

Pisz jezeli bedziesz mial problemy.

pozdrowienia,
acid
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2007, 19:14:46 wysłana przez acidjazz »

*

Offline smuga

• *
  • 66
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:21:14 »
problem z synchronizacją pomiędzy kompem a telefonem rozwiązał sie w momencie gdy zakupiłem bluetooth na usb (bluetooth blue soleil). połączenie i synchronizacja idę w tym momencie bez problemu natomiast kablem nadal nie da rady! przedziwny problem... ale nie ma tego złego, przy okazji znalazłem na sieci chyba pierwszy programik który zastępuje active stinka :o Daję linka, jakby ktoś próbował to niech da znać http://laplink.com/pdasync Niestety wymagana rejestracja do ściągnięcia, poszukam jeszcze na innych stronkach

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2007, 21:19:12 »
witam
niestety borykam się z podobnym problemem
notebook z blueconnect'em na złączu pcmcia (i tu jest pewnie problem) oraz acer n50
zazwyczaj po przeinstalowaniu systemu oraz zainstalowaniu wszystkich użytków jakiś czas wszystko jest ok i nagle...
a w tej chwili utknąłem w obcym mieście, spotkał mnie samoczynny hard reset  pda i mimo posiadania ze sobą notebooka z instalacji Automapy nici :(
niestety nie mam bt w notebook'u
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 21:24:39 wysłana przez Pavtik »

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2007, 19:34:55 »
Ilu użytkowników, tyle problemów... U mnie z kolei gdy próbuję synchronoować mojego i600 (WM6 ver. i600UXXGG2) przez Aktywnego Synka 4.5, resetuje się komp (Win XP) w momencie połączania... Sprawdzałem i przy wersji 4.2 jest ok, ale tel wyrzuca komunikat, że potrzebna jest wersja AS conajmniej 4.5... Na innym kompie sprawdziłem - i wszystko działa na 4.5... Czeka mnie więc reinstal Xpka....  :S Oby pomogło...
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 12, 2007, 00:08:31 »
Problem z resetowaniem w 80% przypadkow wina Antywira albo Firewalla, w 10% braku aktualizacji windowsa i/lub sterownikow USB, chipsetu w 10% problem z kablem lub portem USB.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 12, 2007, 10:30:39 »
Problem z resetowaniem w 80% przypadkow wina Antywira albo Firewalla, w 10% braku aktualizacji windowsa i/lub sterownikow USB, chipsetu w 10% problem z kablem lub portem USB.

No i faktycznie. Wystarczyło odinstalować firewalla (Kaspersky) i po problemie ;-) Dzięx za wskazówkę  :ok:

Teraz z kolei powstał nowy problem: w Active Sync'u jedyną rzeczą, którą mogę zsynchronozować są... "Ulubione". Powodem tego rzekomo ma być brak Outlooka na moim kompie, a mam go w wersji 6, więc nie wiem o co chodzi  :-? A najbardziej zależało mi na kontaktach, których mam około 400, przesłanych w jednym pliku książki *.vcf z poprzedniego telefonu. Bez AS przerzucam sam ten plik do i600, otwieram go i niestety błąd - książka się nie rozpakowuje... Więc albo uda mi się jakoś AS zmusić do synchronizacji, albo będę musiał po jednym kontakcie przesyłać ze starego telefonu...  :S
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 12, 2007, 17:49:37 »
Oczywiscie, ze sie da tylko z tego co napisales NIE MASZ outlooka, bo Outlook Express to nie to samo co Microsoft Outlook ktory wchodzi w sklad pakietu Office oraz jest dodawany najczesciej razem z urzadzeniami na plytach. Nie wiem jak w przypadku i600 ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.