I600 - zady i walety sprzętu. Czy warto...?

• 2 Odpowiedzi
  • 2672 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
I600 - zady i walety sprzętu. Czy warto...?
« dnia: Październik 08, 2007, 01:24:22 »
Witam!

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna smartphone'a i pod uwagę biorę Samsunga I600. Tylko zastanawiam się, jak ten sprzęt sprawuje się w codziennym użytkowaniu?
1.Czy pisanie SMSów na tej mini-qwerty jest sensownie wykonalne? Czy raczej jest to doznanie z cyklu tych masochistycznych?

2. Jak wygląda sprawa wieszania się i długości trzymania baterii? (sądząc po 2 akumach w standardzie nie wróży to długiego ich działania...)

3. Czy WI-FI działa? Jeśli tak to jak ma się sprawa zasięgu? Bo pojawiły się głosy że jest kiepsko...

4. Mp3 - czyli jak to gra w sensie głośności i jakości, a także obsługi programowego odtwarzacza. Czy da radę telefon wykorzystywać jako przenośnego odtwórcę muzyki pełną gębą, czy tylko na "krzywy ryj"?

5. Filmy - odtwarzanie / nagrywanie. Jakie formaty wchodzą w grę? I znowu pytanie o jakość.

6. Wyświetlacz - ma tylko 65tys kolorów. To trochę mało w dobie tych wszystkich kolorofonów. Ale czy wystarcza do otwarcia zdjęcia i rozpoznania na nim samego siebie?

7. Apropos zdjęć - jak jakość tych robionych wbudowanym aparatem? I czy istnieje jakiś program do edycji grafiki na tym sprzęcie?

8. GPS - ponoć komuś to działa... Jeśli tak, to jaki konkretnie TomTom musi to być i z jakim odbiorenikiem GPS się udaje połączyć przez BT?

9. Dzwonki - sprawa prozaiczna, a jednak istotna. Ich jakość i głośność? Czy zawsze tel będę musiał wieszać na uchu, aby go usłyszeć?

10. Orange - czy daje radę skonfigurować poprawnie internet/WAP/GPRS/MMS? Jeśli tak, to czy odbywa się to automatycznie przez stronkę operatora, czy trzeba wszystkie ustawienia wklepywać manualnie?

11. "Twarze rozmówców" - kolejny prozaik :-) Czy jest opcja wyświetlania wcześniej dobranego zdjęcia, które będzie się wyświetlać przy dzwonieniu konkretnego rozmówcy?

12. Bluetooth - jak wygląda sprawa kompatybilności z innymi równie mądrymi, ale i z tymi "głupszymi" modelami telefonów? Bo w Nokiach spotyka się to czasem z oporem. No i jak komunikacja z komputerem? Czy przez BlueSoleil będę miał wgląd do struktury katalogów? Czy istnieje program, przez który będę miał szansę na zdalne sterowanie komputerem (np. w roli pilota do winampa?)

Na razie to chyba tyle... Z góry przepraszam za ocean pytań i dziękuję za odpowiedzi :-) Oprócz tego, piszcie wszelkie inne uwagi na temat I600 - co w tym telefonie jest na "TAK", a co zdecydowanie na "NIE".
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
Odp: I600 - zady i walety sprzętu. Czy warto...?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2007, 16:00:45 »
Witam,
używam tego smartphona od kilku miesięcy i jestem z niego bardzo zadowolony.
WI-FI testowalem u siebie w domu i pracy i działa w porządku i bez zakłóceń, w hot-spotach . Bateria przy intensywnym użytkowaniu urządzenia wytrzymuje dzień - dwa. Bluetooh testowałem z K600i i K610i i nie było problemów, tak jak i ze słuchawką Motorola H605.
Wyświetlacz jest czytelny, wyrazisty, ogólnie ok.  Kupiłem go w Saturnie a używam w Orange i zarówno internet przez GPRS jak i MMS dzialają (konfiguracja internetu przez sms od operatora a MMS zgodnie z opisem na orange.pl). Co do pisania smsów to do klawiatury trzeba się przyzwyczaić i z upływem czasu pisze się tak jakby zawsze używało sie takiej klawiatury  :ok:
Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie dzwoniącego to polecam Photo Contacts PRO jednakże w wersji 4 bo nowa (5), przynajmniej u mnie nie wyświetla Caller ID, a support na razie nie może mi pomóc (choć się starają  :).
A teraz wady - wg mojej subiektywnej oceny najsłabszym elementem tego smartphona jest moduł telefoniczny. Tzn w porównaniu do telefonów, które używałem wcześniej, minusem jest jakość dżwięku, szczególnie przez słuchawki - jest bardzo słaba, jak również telefon gubi zasięg bardzo często, tam gdzie inne działają bez problemu.
Inna wada - jeśli toś wybierze numer do ciebie to Samsung informuje cię o tym z dużym opóżnieniem i jeszcze na początku dżwięk jest cichy i dopiero po 1-2 sek. staje się głośniejszy, a dzieje się tak pomimo ustawienia głośności na max i wyłączenia narastających dżwięków. Dodam iż zmieniłem system na WM6 i może z tego powodu tak się pomieszało u mnie więc jeśli u kogoś tak się nie dzieje to poproszę o informację.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
Odp: I600 - zady i walety sprzętu. Czy warto...?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2007, 10:26:27 »
Po poznaniu różnych głosów w sieci za i przeciw, jednak zdecydowałem się na zakup i600. Mam nadzieję, że nie będę tego żałował. Telefon ma SIMlocka na Play'a, więc będę musiał sobie z nim poradzić - na forum kiedyś ktoś już o to pytał, ale odesłaliście go do serwisu... Wnioskuję więc, że w dalszym ciągu nikt nie potrafi z tu obecnych podsunąć rozwiązania problemu samemu. Biorę więc sprzęt do rzeczonego serwisu ;-)

Po ochłonięciu z 1szych wrażeń z używania sprzętu, napiszę jak mi się sprawuje. I pewnie w innych tematach zaatakuję kolejnymi pytaniami... ;-)
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...