i600 pytania

• 22 Odpowiedzi
  • 5808 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
i600 pytania
« dnia: Kwiecień 17, 2008, 17:15:35 »
1. jak wrowadzić z klawiatury znak Backslash '\' .... bo jest tylko '/' ?
2. w 'AutoMapie' jak na mapie zaznaczyc dowolny jakiś punkt .... bez opisywania [[np. wg.adresu]] tak jak to się robi w ekranie dotykowym np. w PDA ?
3. w 'AutoMapie' będąc podłaczonym do GPS i przeglądając lub szukając w Opcjach .... telefon po kilkudziesięciu sekundach 'ucieka' z powrotem do Mapy ? da sie ustawić jakiś dłuższy czas ?
4. Czy w 'TotalCommander' po kliknięciu na 'Drzewo' otwiera Wam sie drzewo katalogów bo mi sie otwiera pusta strona-Ekran ?
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

Odp: i600 pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2008, 14:30:01 »
co do 1 pyt. to musisz nacisnąć na klaw. "# " i bedziesz miał tabele symboli - tam jest:) z klawiatury raczej tego nie zrobisz

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 02, 2008, 21:05:45 »
Wiatam wszystkich...po 2 latach zabaw z symbianen w Nokiach i SE (UIQ3) mam Samsunga i600 z WM6. Proszę jedynie na razie o pomoc w 3 tematach ponieważ jeszcze pewne zagadnienia mi się mylą...Mianowicie chodzi mi o format (hardreset telefonu). W symbianie po takim czymś był czysty telefon z aplikacjami przewidzianymi przez producenta...a co będzie tutaj??? Czy będe musiał coś wgrywać dogrywać specjalnego by użytkować "czysty" telefon???  I drugie pytanie wiąże się z kartą pamięci....Jest na niej osobny folder WM6. Co się stanie w przypadku sformatowania karty??? Nadal będę miał WM6??? Bo wg mnie to chyba pliki instalacyjne ale pewności brak stąd moje pytanie. Ostatnie trzecie dotyczy lokalizacji instalek: lepiej na urządzeniu czy karcie pamięci. Będe wdzięczny za odpowiedzi na te proste pytanie dla was  :)

*

Offline zajac

• 742
  • Sprzęt: SGS III Black
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2008, 22:28:29 »
wiec tak:
po HR(hard reset) masz czysty telefon, czyli taki jak z fabryki, nic nie trzeba "dogrywac"...
formatowanie karty nie ma wplywu na system, jedynie gdy masz zainstalowane programy na karcie to wiadomo ze juz ich nie odpalisz po wyczyszczecniu karty...
zalezy co instalujesz ja osobiscie na telefonie mam tylko menadzera plików, reszte wszystko instaluje na karcie pamieci.
pozdrawiam

*

Offline Czubi

• 39
  • Sprzęt: BB 9800 Torch BIS Orange
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2008, 23:00:39 »
1. jak wrowadzić z klawiatury znak Backslash '\' .... bo jest tylko '/' ?
2. w 'AutoMapie' jak na mapie zaznaczyc dowolny jakiś punkt .... bez opisywania [[np. wg.adresu]] tak jak to się robi w ekranie dotykowym np. w PDA ?
3. w 'AutoMapie' będąc podłaczonym do GPS i przeglądając lub szukając w Opcjach .... telefon po kilkudziesięciu sekundach 'ucieka' z powrotem do Mapy ? da sie ustawić jakiś dłuższy czas ?
4. Czy w 'TotalCommander' po kliknięciu na 'Drzewo' otwiera Wam sie drzewo katalogów bo mi sie otwiera pusta strona-Ekran ?

Na pierwsze pytanie już znasz odpowiedź, na drugie poznałeś wcześniej  :smile: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94614.0 ale widocznie mój układ klawiszy Ci nie podszedł  :( W każdym razie zwróć uwagę na wpis w keymappings.data - Mapping11=57;TrackingOnOff (klawisz "9"). GPS działa, a wyłączasz tylko funkcję nawigowania. Wiem, że używasz FakeCursora więc uważam, że to najbardziej precyzyjny sposób do określenia właściwego punktu, w przypadku pracy AM bez FakeCursora trafienie w wybrany punkt może być lekko utrudnione lub wręcz niemożliwe. Co do trzeciego pytania, to już wcześniej też nad tym myślałem i najlepszym rozwiązaniem dla mnie okazało się być szybszym niż AM  :D. A odnośnie ostatniego pytanka, to też mam pustą stronę, mało tego zauważyłem, że TotalCommander dodatkowo mi się zawiesza (chyba, że tak długo myśli).
Gdyby były jakieś niejasności odnośnie ad.2. to chętnie wyjaśnię bardziej szczegółowo.

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2008, 23:04:19 »
jak wygląda kwestia kopiowania wpisów kontaktów z sim na telefon.Z tego co już gdzieś czytałem wynika,że po po ponownym włączeniu telefonu będzie się uruchamiała książka sim, a zależało by mi na tym by móc dopisać do danego kontaktu takich info jak email, zdjęcie (potrzebna dodatkowa aplikacja -to juz wiem) i dzwonek dla kontaktu
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 17:30:18 wysłana przez uno0 »

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2008, 23:09:07 »
jak wygląda kwestia kopiowania wpisów kontaktów z sim na telefon.Z tego co już gdzieś czytałem wynika,że po po ponownym włączeniu telefonu będzie się uruchamiała książka sim, a zależało by mi na tym by móc dopisać do danego kontaktu takich info jak email, zdjęcie (potrzebna dodatkowa aplikacja -to juz wiem) i dzwonek dla kontaktu

Nie ma najmniejszych problemów z kopiowaniem wpisów z karty SIM do telefonu i vice versa. Domyślnie widoczne w książce telefonicznej są kontakty te z SIM, jak i te zapisane w pamięci telefonu. Jeśli nie chcesz aby wyświetlały się wpisy z SIM, wystarczy zmienić wpis w rejestrze za pomocą edytora (na forum jest opisane dokładnie co i jak).
Jeśli chodzi o dodawanie zdjęć/dzwonków itp. do kontaktów, to nie potrzebne jest żadne dodatkowe oprogramowanie.
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2008, 09:59:14 »
pełen strachu zrobiłem tak jak było napisane i udało się ...DZIĘKUJE
chyba mam już ostatnie pytania: wiem jak sie robi HR i czym to sie skończy...ale pytam się czy po takim formacie jest zainstalowany również gotowy do działań moduł GSM? Pytanie drugie to kwestia WIFI...jadę na wakacje do Egiptu, gdzie są piekielnie drogie rozmowy. Chciałbym wiedzieć (w porównaniu do Noki E51) czy jak wyłączę moduł GSM to czy będę mógł śmiało korzystać z WLAN-u w tym trybie?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2008, 16:05:48 wysłana przez uno0 »

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2008, 23:49:27 »
pełen strachu zrobiłem tak jak było napisane i udało się ...DZIĘKUJE
chyba mam już ostatnie pytania: wiem jak sie robi HR i czym to sie skończy...ale pytam się czy po takim formacie jest zainstalowany również gotowy do działań moduł GSM? Pytanie drugie to kwestia WIFI...jadę na wakacje do Egiptu, gdzie są piekielnie drogie rozmowy. Chciałbym wiedzieć (w porównaniu do Noki E51) czy jak wyłączę moduł GSM to czy będę mógł śmiało korzystać z WLAN-u w tym trybie?

To jest telefon, a nie laptop - po HR moduł GSM musi działać (i działa).
Co do WiFi - bez problemu. A do Egiptu lepiej jeździć zimą. W lato jest zbyt gorąco :)

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2008, 17:29:24 »
męczy mnie jeszcze jedno...jak chodziłem po menu telefonu to przy jego specyfikacji wychodzi mi ,że mam WM6
][URL=www.fotosik.pl][/url]
ale jak zainstalowałem sobie RescoExplorerer to ten mi pokazuję WM5.... :-( Komu wierzyć ? (sam telefon śmiga mi nieżle a pytam ponieważ wiem ,że WM6 ma obsługę szybkich kart SDHC.

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2008, 18:09:40 »
Jak widać po paskach - masz WM6. U mnie Resco też pokazuje WM5 i się myli.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2008, 11:38:56 »
Czy te zdjęcia nie są czasem identyczne? Oba pokazują WM 6

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2008, 12:16:34 »
Czy te zdjęcia nie są czasem identyczne? Oba pokazują WM 6
tak, te same...chyba przypadkowo wkleiłem dwa linki  :-|   Czy wam czasami tez znika z menu karta pamięci (tzn jej widoczność) ? Musze restartować fon by znów ją widzieć...

*

Offline kahvm

• **
  • 135
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2008, 13:04:46 »
Czy wam czasami tez znika z menu karta pamięci (tzn jej widoczność) ? Musze restartować fon by znów ją widzieć...
Mi znikała w PalmOS, WM2003 i z tego co wiem na każdym urządzeniu czasami się to zdarza. Niekiedy pomagało chwilowe uśpienie, czasami wyjęcie i włożenie, a nieraz tylko restart.

BTW. Jak się spisuje i600 jako telefon, a jak do bardziej wymagających zadań? Ile wytrzymuje jak się używa jako PDA? Jestem ciekaw jaki jest przybliżony czas pracy np. przy zwyczajnej pracy, ile odtwarza muzykę, a ile film, a ile wytrzymuje z wi-fi. Będę miał takiego za jakiś tydzień, ale ciekawość ;)

*

Offline Asassello

• 594
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2008, 15:58:40 »
U mnie ta mniejsza bateria ok. 1 doby do 1,5 (dużo zabawy ustawieniami, wifi. Bez muzyki i filmów). Więc sądze, że nawet bez zbytniego używania nie powinna wytrzymac więcej niż 2. Zwykle dużo dzwonię, więc po weekendzie mam zamiar porządnie to przetestować  :)

Tej większej jeszcze nie zdążyłem użyć - ale z opinii innych wynika, że powinna wytrzymać ok. 3 - 4 dni. Jeśli tak będzie to będę używał tej.

To pierwsze urządzenie bez dotykowego ekranu z jakim mam do czynienia i wydaje mi się, że obsługa samymi guziczkami jest całkiem sprawna i wygodna. Ale to, że trzeba niektóre programy wyłączać "ręcznie" z Task Managera to kiszka niebywała.

*

Offline Czubi

• 39
  • Sprzęt: BB 9800 Torch BIS Orange
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 08, 2008, 17:22:25 »
Czy wam czasami tez znika z menu karta pamięci (tzn jej widoczność) ? Musze restartować fon by znów ją widzieć...
Mi znikała w PalmOS, WM2003 i z tego co wiem na każdym urządzeniu czasami się to zdarza. Niekiedy pomagało chwilowe uśpienie, czasami wyjęcie i włożenie, a nieraz tylko restart.
U mnie też tak się zdarza, że karty nie "widać", zauważyłem to po instalacji AutoMapy 5.0.5, a może powoduje to FakeCursor. Telefon mam od roku i wcześniej tak się nie działo :-(. Pomaga to co pisze kahvm.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 19:48:17 wysłana przez Czubi »

*

Offline kahvm

• **
  • 135
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 08, 2008, 17:30:13 »
Dla mnie to również będzie pierwszy PDA bez dotykowego:P

Co do znikania: zauważyłem też, że cześciej "znikają" karty pofragmentowane, z duża ilością plików, małymi sektorami (czasem ręcznie się zmieni na mniejsze, żeby przy dużej ilości plików nie tracić miejsca, optymalne są domyślne, czyli 4KB).

*

Offline Diabell

• **
  • 128
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 10, 2008, 11:00:15 »
U mnie też tak się zdarza, że karty nie "widać", zauważyłem to po instalacji AutoMapy 5.0.5, a może powoduje to FakeCursor. Telefon mam od roku i wcześniej tak się nie działo :-(. Pomaga to co pisze kahvm.

U mnie ani przed ani po instalacji FakeCursora i Automapy nie dzieją się takie rzeczy (też mam WM6 GG2).

Piszecie o wytrzymałości baterii, że mała do ok 2 dni a duża do 4. To by się zgadzało i jak na telefon z takimi możliwościami to całkiem niezły wynik ;-) Nie zapominajmy, że w zestawie jest zewnętrzna ładowarka samej baterii, a to sprawia, że możemy urządzenia używać bez przerwy (no - może z kilkuminutową na podmianę bateryjek  :P)

*

Offline Asassello

• 594
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 10, 2008, 11:52:10 »
Czyli w tej ładowareczce można ładować je obie. To fajnie, bo myślałem, że tylko tę większą.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 11, 2008, 00:12:03 »
Czyli w tej ładowareczce można ładować je obie. To fajnie, bo myślałem, że tylko tę większą.

Dokładnie kolego  :)

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 21, 2008, 11:41:40 »
mam jeszcze pytanie odnoścnie rejestru. Mam odp program wiem gdzie są wpisy HKEY ale gdzie szukać wpisów HKLM ???

*

Offline Asassello

• 594
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2008, 14:10:27 »
Może chodzi o HKEY_LOCAL_MACHINE?

*

Offline uno0

• 38
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 21, 2008, 14:23:56 »