i600 głupieje :(

• 11 Odpowiedzi
  • 1548 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

i600 głupieje :(
« dnia: Listopad 14, 2007, 09:37:06 »
Ostatnio zaczęły się dziać dziwne rzeczy z moim i600...

Soft mam standardowy (PCMG5 czy jakoś tak..), telefon brandowany z play'a bez simlocka. Nie podkręcałem, nie flashowałem.

Jak ktoś do mnie dzwoni to przez kilka ładnych sekund (5-10) w ogóle nie słychać nic w słuchawce, druga strona też mnie nie słyszy. Potem nagle myk i wszystko działa. Co więcej, identyfikacja numeru dzwoniącego działa dopiero po kilku sygnałach (na początku mam private number na wyświetlaczu).

Zrobiłem twardy reset, i to samo. Zostawiłem na noc ładowanie i rano mi pisze, że nie wykryto karty sim. Dodam, że w poczciwej Nokii 6020 wszystko działa bez problemu.

Mieliście podobne problemy ze swoim i600? Flashować go z czymś nowszym? Bo nie chce tracić telefonu na dwa miesiące w serwisie... Jakieś wskazówki? Z góry dzięki.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: i600 głupieje :(
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2007, 09:46:00 »
nic na ten temat nie wiem - ale na różnych forach czytalem o wielu problemach z kartami sim od Playa, sam chciałem kupić u nich telefon Samsung l760 - ale co się okazalo - został wycofany na 3 tygodnie z oferty ponieważ glupial z kartą sim od Playa (o innych modelach podobne opinie czytalem)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2007, 10:21:03 »
Dzięki za odpowiedź,
zapomniałem napisać, że kartę mam od Orange'a, ale w sumie stara jest (5 lat) więc może to jest to... Spróbuję włożyć kartę innej sieci ale sądzę, że coś jest z tym telefonem.

Dziwne, że problemy pojawiły się z dnia na dzień, jedyne co grzebałem w telefonie to zainstalowałem Automapę 4...

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2007, 13:12:13 »
Ja bym soft zmienil na WM6.0  B)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2007, 14:27:10 »
W sumie się do tego przymierzam... Da się zrobić backup obecnego softu? Jakbym chciał oddawać jednak do serwisu...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2007, 17:57:09 »
W sumie się do tego przymierzam... Da się zrobić backup obecnego softu? Jakbym chciał oddawać jednak do serwisu...

A po co? Jezeli jest to oficjalny update Samsunga...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline zajac

• 742
  • Sprzęt: SGS III Black
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2007, 21:57:11 »

A moze nie chce update... Poza tym jak nie odpowiadasz na pytanie to po co sie udzielasz...

ps. Powinienes znalezc caly soft na necie wpisz swoja wersje w wyszukiwarce i powinno znalezc...
      Przyznaje sie ze nie wiem czy istnieje takowy programik do i600

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2007, 08:29:06 »
Dzięki za odpowiedzi.

Nie jestem przekonany do WM6, ale chyba spróbuję. Z tymi "oficjalnymi" update'ami to nie byłbym taki pewien, tym bardziej, że telefon jest brandowany.

Offtop: Ostatnio reklamowałem drugi raz myszkę logitecha w dennym Media-Markcie. Nie chcieli mi wymienić na inną ani oddać pieniędzy pomimo tego, że drugi raz padła. Myszka za 120 zł. Kupa śmiechu. A mojej dziewczynie w CCC oddali kasę za buty w których chodziła 7 miesięcy. Dlatego nie jestem taki pewien co do uznania przez polski zaściankowy serwis zaktualizowanego softu.

Wierzę, że to jest kwestia głupiejącego oprogramowania, bo i600 mi nie upadł ani razu, nie siadłem na nim, generalnie chyba tylko wilgoć mogłaby mu zaszkodzić (sprawdzenie godziny jak sypał śnieg ??). Do tej pory byłem zadowolony z tego telefoniku a tu masz...

Czekam na wasze pomysły, co może być nie tak, no i mam nadzieję, że trafi się osoba która poradziła sobie już z takim problemem.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2007, 08:50:43 »

A moze nie chce update... Poza tym jak nie odpowiadasz na pytanie to po co sie udzielasz...

Po pierwsze nie Tobie odpowiadalem, a od upominania sa moderatorzy.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline coolmilka

• 28
  • Sprzęt: HTC Universal, Xperia X10
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2007, 09:24:56 »
Witam!! Miałem ten sam problem który opisujesz. Napisze mniej więcej jak to się stało i jak sobie z tym poradziłem. Przesiadłem się z WM5 na WM6 i wszystko było pięknie przez około 2 tygodnie, po tym czasie praktycznie nie mogłem odebrać połaczenia przychodzącego ( działało tak jak u ciebie po 5-10s ) do tego nie działała także identyfikacja. Miałem już oddawać tel do serwisu ale spróbowałem jeszcze jednej opcji. Mianowicie- wróciłem spowrotem do WM5 i do tego sformatowałem kartę pamięci i telefon smiga bezproblemowo juz jakis miesiąc także jedynym sposobem na pozbycie się tego problemu bedzie nowy OS. Dodam jeszcze ze działo się to na karcie z orange wiec z twoją kartą jest pewnie wszystko w porządku.

Pozdr
coolmilka
Napisane: Listopad 15, 2007, 09:22:17
a przypomnialo mi sie- ja tez zainstalowałem automape i wlaśnie po tym pojawił sie problem być może to ona powoduje takie a nie inne zachowanie sprzętu

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2007, 12:05:24 »
Super! Czyli wgram to nieszczęsne WM6 uprzednio formatując kartę. Wgrałeś jeszcze raz Automapę po wszystkim? Bo w sumie przydaje się w wielu sytuacjach...

Wielkie dzięki za odpowiedź!

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2007, 17:53:10 »
OK, dało radę bez zmiany softu. Błędy ewidentnie powoduje automapa. Wcześniej robiłem hard reset bez full formata, tym razem udało mi sie nacisnąć jednocześnie zero, 4, ok i power i telefon działa jak trzeba. Po odpaleniu automapy dostaje małpiego rozumu. Tak więc twardy reset i automapa do śmieci. Połączenia działają już normalnie. WM6 na razie nie wgrywam.

Niestety, trzeba się przeprosić z p550...