Czy Samsung i600 to pociągnie !!!

• 17 Odpowiedzi
  • 3563 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy Samsung i600 to pociągnie !!!
« dnia: Marzec 12, 2008, 22:26:22 »
Witam,

Mogę kupić tego smartphone'a bardzo okazyjnie. Do tej pory używałem noki z symbianem.
Nie wiem jednak czy spełni on moje oczekiwania:

-nawigacja AM lub TT6, jednak ze wskazaniem na AM
-skype i/lub sip (tlenofon, voipdiscount)
-mp3, video - filmy
-internet (www (opera mobile),gg,ftp)
-java

Wiadomo czasem jakieś gierki i programy ale to już bardziej relaksacyjnie.
Czytałem trochę o emulatorach kursora, ale czy są jakieś inne sztuczki aby programy/gry z PPC działały na smartphonie?

Od razu chcę go zaktualizować do WM6.

Myślicie, że ten model spełni moje oczekiwania? Jeśli nie to co proponujecie, oczywiście w rozsądnej cenie (500-700 zł).

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Czy Samsung i600 to pociągnie !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2008, 22:42:23 »
Poczytaj ten dzial, sa odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2008, 09:10:53 »
Poczytaj ten dzial, sa odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania...

Tak wiem trochę czytałem, ale z reguły posty w tym temacie są albo trochę chaotyczne, albo w połowie odbiegają od tematu i nie wyjaśniają go do końca.

Zależy mi na konkretnej odpowiedzi.
Czy samsung da radę to wszystko pociągnąć bez specjalistycznej wiedzy przy instalowaniu i uruchamianiu aplikacji?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2008, 09:17:31 »
tak, wszystko co wymieniles dziala bez problemu. No moze poza AM z ktora trzeba sie nagimnastykowac ze wzgledu na brak ekranu dotykowego.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2008, 15:50:45 »
tak, wszystko co wymieniles dziala bez problemu. No moze poza AM z ktora trzeba sie nagimnastykowac ze wzgledu na brak ekranu dotykowego.

A jak dziala sprawa mapowania klawiszy pod AM. Da rade z tym jakos ponawigowac??

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2008, 16:40:54 »
Poczytaj, albo w tym dziale albo w smartphone ogolnie jest caly tutorial jak odpalic AM na Smartphone.

*

Offline ToKe

• *
  • 77
  • Sprzęt: i8000 (Omnia 2)
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2008, 17:15:39 »
Wszystko z tego co wymieniles dziala jak nalezy.
i600 w tej chwili przy takiej cenie (nowy ok.600 zł) to hit na rynku.Prawdziwy smartphone i to z WiFi. No i jest to jedyny telefon najnowszej generacji z ktorego TANIO sciagniesz simlocka,co np. w Nokii E51, czy podobnej jest albo niemozliwe albo kosztuje 150 zł.

Natomiast jest to troszke inny w obsludze telefon niz telefony z Symbianem - SYmbian to system stworzony dla telefonow,a WM standard (czy tez for smartphones) jest systemem stworzonym dla palmtopów (PDA, PPC),itp. "komputerków" z tym ze tutaj ograniczono go tworzac system dla ekranow nie dotykowych.
No i jest to Windows - czyli zalety no i niestety wady oraz dziwne (dla korzystajacego wczesniej z Symbiana) rozwiazania.Np. picture ID dzwoniacego - miniaturki zdjecia nie da sie powiekszyc (jedynie korzystajac z programow zewnetrznych), potwierdzenia SMS i MMS przychodza z nr telefonu na ktory zostaly wyslane (a nie jak w innych telefonach z danymi adresata z ksiazki tel.),nie dodasz nowej kategorii danychw ksiazce telefonicznej  jak to jest mozliwe w NOKII z Symbianem (np. nazywajac nowa kategorie "telefon słuzbowy stacjonarny", a bedziesz zmuszony wybrac w WM work2, itd), liczenie znakow SMS jest na dole (?) a nie u gory co powoduje ze czasem nie widzisz ile ma znakow, nie ustawisz ikon w start menu,brak kopiuj/wklej...BUDZIK-sprzet musisz miec wlaczony bo inaczej nie bedzie dzialac budzenie.Tak tak zwykly telefon za 99 zł po wlaczeniu budzika i wylaczeniu telefonu bedzie dzialac jak zwykly budzik,ale nie ten sprzet.Tu POWER OFF=prawdziwe wyłaczenie.

I najwazniejsze: nie wszystkie programy dla WM professional (PPC) beda dzialac na tym sprzecie. I nie tylko dlatego ze moga nie obslugiwac standardowego ekranu "landscape" ale rowniez dlatego ze programy rozpoznaja sprzet i programow na PPC nie zainstaluja na i600.

Co do reszty wszystko jest na forum - wystarczy poszukac.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 17:17:24 wysłana przez ToKe »

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2008, 17:19:20 »
Czyli rozumiem, ze w cenie do 700 zl lepszy smartphone lub PPC z gms sie nie trafi - mowimy o nowych lub lekko uzywanych ale na gwarancji.

A moze toshiba g500??

*

Offline ToKe

• *
  • 77
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2008, 17:32:14 »
Chyba sie nie trafi.
Ja uzywam i600 od roku i jestem zadowolony.Zaczynalem od WM5...byl wolny,ale zrobilem upgrade do WM 6 i teraz jest rownie szybki jak np.Nokia z Symbianem ktora kiedys mialem.Uzylem programu Tweaks2k2 trial (3 razy mozna uzyc) do pewnych modyfikacji.
No i system przyspieszyl-musi miec wiecej pamieci na ikony/czcionki/itd.Co prawda zjada 26 mb,ale zostaje wolne drugie tyle co wystarcza w zupelnosci.

No i system spowalnia wolna karta microSD gdzie pakuje np.dzwonki.Najlepiej kupic szybka bo Kingston to straszny zolw.

Z tego co wiem Toshiba nie ma chyba Wi-Fi i jest problem z SIMLOCK-iem.

*

Offline BigBadBlackDog

• **
  • 151
    • Moja mała mieścinka :)
  • Sprzęt: i780, Motorola Pro+
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 13, 2008, 18:06:27 »
w tych pieniądzach to sie możesz jeszcze załapać na htc vox czyli inaczej spve650 :) oraz swobodnie na wizarda - wizard  to juz normalny ppc z telefonem, a nie smartfon :)(oczywiście mówimy o stanach idealnych a nie jakichś wytyrołkach)

ale i600 konkretny sprzęcik, sam sie przymierzam do kupna :)
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się posrane pomysły

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 13, 2008, 18:09:24 »
ale i600 konkretny sprzęcik, sam sie przymierzam do kupna :)

Lekki OT: mam do sprzedania, uzywany miesiac, lezy w kartonie i zalega w szafie :)

*

Offline BigBadBlackDog

• **
  • 151
    • Moja mała mieścinka :)
  • Sprzęt: i780, Motorola Pro+
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2008, 19:17:46 »
lekki off :)
na co lock jest ?? jak cenisz i dlaczego tak drogo :P
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się posrane pomysły

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 13, 2008, 19:45:01 »
A czy skype mobile na WM6 chodzi juz dobrze i sie nie wiesz?
Bo czytalem w kilku postach ze z WM5 byl problem?

Jak wyglada sprawa z SIP, da sie bez problemu skonfigurowac tlenofon, voipdiscount, easycall lub inne podobne.

Jak dokladnie dziala  HSDPA , czy wystarczy ze jestem w zasiegu sieci oferujacej  HSDPA , czy trzeba cos dodatkowo konfigurowac? Posiadam pakiet 50 MB w simplusie oraz mieszkam we Wroclawiu i tu zasieg jest na cale miasto.

Skype i Voip da rade przez  HSDPA ???

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 22, 2008, 16:35:03 »
Skype i Voip da rade przez  HSDPA ???
powinno dać radę ale i tak się nie opłaca. ściąga tak dużo danych, że lepiej już zadzwonić...
No i jest to Windows - czyli zalety no i niestety wady oraz dziwne (dla korzystajacego wczesniej z Symbiana) rozwiazania.Np. picture ID dzwoniacego - miniaturki zdjecia nie da sie powiekszyc (jedynie korzystajac z programow zewnetrznych), potwierdzenia SMS i MMS przychodza z nr telefonu na ktory zostaly wyslane (a nie jak w innych telefonach z danymi adresata z ksiazki tel.),nie dodasz nowej kategorii danychw ksiazce telefonicznej  jak to jest mozliwe w NOKII z Symbianem (np. nazywajac nowa kategorie "telefon słuzbowy stacjonarny", a bedziesz zmuszony wybrac w WM work2, itd), liczenie znakow SMS jest na dole (?) a nie u gory co powoduje ze czasem nie widzisz ile ma znakow, nie ustawisz ikon w start menu,brak kopiuj/wklej...BUDZIK-sprzet musisz miec wlaczony bo inaczej nie bedzie dzialac budzenie.Tak tak zwykly telefon za 99 zł po wlaczeniu budzika i wylaczeniu telefonu bedzie dzialac jak zwykly budzik,ale nie ten sprzet.Tu POWER OFF=prawdziwe wyłaczenie.
trochę się przeraziłem po przeczytaniu tego posta. budzik to akurat mały problem, nokia 6630 po rozładowaniu nie budziła, a gdy mam naładowany telefon to go nie wyłączam. no ale brak kopiowania i wklejania?! tak wszyscy się czepiają tego w iphone, a nie ma tego w windowsowym telefonie? starutkie ngage już to potrafiło. każdy palmtop z dotykowym ekranem też potrafi... gdybym kupił samsunga i600 i wgrał WM6 to nie ma szans na dodanie tej funkcji?
no a raporty sms... trafiają do głównej skrzynki z innymi smsami czy do osobnego folderu?
mam jeszcze jedno pytanie. czy można ustawić połączenie GPRS w tryb "zawsze online" z wyjątkiem uzyskania internetu przez komputer lub wifi?

zastanawiałem się też nad nokią e61 ale to jednak jest wielkie bydle...

*

Offline ToKe

• *
  • 77
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 22, 2008, 18:38:56 »
Moze troche sie niejasno wyrazilem... Standardowo WM 5.0 i 6.0 nie posiada opcji COPY&PASTE.

Ale WM ma jedna zalete-system otwarty wiec mozna co prawda uzyc programow zewnetrznych np.VITO Copy&Paste,ale testowalem to i stwierdzilem ze lepiej nie miec tej funkcji niz to cudo uzywac.
Niestety wiekszosc programow na WM (cos ok.80%) to kompletne dziadostwo ktorego nie warto instalowac.Reszta jest sensowna i przydatna.

Co do SMS-ow - trafiaja do folderu ODEBRANE (INBOX) gdzie mozesz je usunac. Jedna wada to to ze nie zaciaga nazwy adresata z ksiazki tel. tylko podaje nr telefonu.
Podobno w WM 6.1 maja byc te wszystkie niedoskonalosci usuniete.

Co do GPRS-u to nie wiem bo malo jasno opisales do czego CI to potrzebne.Mysle ze jezeli chodzi o to zeby byl non stop wlaczony to zadnego problemu nie ma,gdyz po uzywaniu GPRS-a w WM 6.0 aby go wylaczyc musisz wejsc w WIreless Menager i tam "recznie" to cudo rozlaczyc.

*

Offline slammer

• 536
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 22, 2008, 21:37:47 »
Moze troche sie niejasno wyrazilem... Standardowo WM 5.0 i 6.0 nie posiada opcji COPY&PASTE.

Ale WM ma jedna zalete-system otwarty wiec mozna co prawda uzyc programow zewnetrznych np.VITO Copy&Paste,ale testowalem to i stwierdzilem ze lepiej nie miec tej funkcji niz to cudo uzywac.
Niestety wiekszosc programow na WM (cos ok.80%) to kompletne dziadostwo ktorego nie warto instalowac.Reszta jest sensowna i przydatna.

Co do SMS-ow - trafiaja do folderu ODEBRANE (INBOX) gdzie mozesz je usunac. Jedna wada to to ze nie zaciaga nazwy adresata z ksiazki tel. tylko podaje nr telefonu.
Podobno w WM 6.1 maja byc te wszystkie niedoskonalosci usuniete.

Co do GPRS-u to nie wiem bo malo jasno opisales do czego CI to potrzebne.Mysle ze jezeli chodzi o to zeby byl non stop wlaczony to zadnego problemu nie ma,gdyz po uzywaniu GPRS-a w WM 6.0 aby go wylaczyc musisz wejsc w WIreless Menager i tam "recznie" to cudo rozlaczyc.

Sądziłem, że WM6 Standard ma większe możliwości. Niestety myliłem się... Wolę symbiana ale E61 to cegła i nie ma HSDPA.
Są jakieś szanse, że będzie WM6.1 na Samsunga i600?
A z tymi SMSami teraz juz nic nie rozumiem. Z ostatniego posta wynika, że w przypadku wiadomości wyświetla tylko numer, a wcześniej, że w przypadku raportów. Jak to w końcu jest? No i czy można wyłączyć raporty?
Ile we wspomnianym Samsungu wytrzyma bateria (mała i duża) podczas używania GG przez GSM lub WIFI?
Co do GPRSu chodziło mi o możliwość non-stop połączenia (to już wiem) ale aby podczas połączenia z siecią WIFI korzystał z tego źródła internetu.
Przedostatnie pytanie: jak wygląda możliwość przeglądania internetu? Symbian ma świetną przeglądarkę do tych spraw, szybką i dobrze renderującą strony. No i nie ma problemów z instalacją programów JAVA. Teoretycznie i600 ma MIDP 2.0 ale z tego co wyczytałem trzeba jednak coś doinstalowywać. Czy na WM6 będą mi ładnie działały Opera Mini i Gmail? W fullscreenie?
I jeszcze jedno, czy da się zaznaczać smsy i kasować kilka jednocześnie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2008, 23:23:38 wysłana przez slammer »

*

Offline ToKe

• *
  • 77
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 23, 2008, 15:08:49 »
Na razie o WM 6.1 na i600 nic nie wiadomo.Nalezy sie spodziewac ze nie bedzie gdyz i600 ma juz nastepcow.

Co do SMS-ow oczywiscie sie pomylilem - chodzilo mi raporty (ze sa w postaci SMS-ow zwrotnych i nie zawieraja danych odbiorcy SMS-a), inne SMS oczywiscie zaciagaja dane z ksiazki tel.No i raporty mozna wylaczyc.SMS daje sie kasowac wszystkie naraz a co do zaznaczania wybranych do skasowania to nie ma takich mozliwosci (albo pjedynczo albo wszystkie)

Bateria trzyma ok.5 dni przy standardowym uzytkowaniu (troche WiFi, troche SMS, troche rozmow) - tutaj mam na mysli duza baterie gdyz ta mala wytrzyma najwyzej 3 dni (przynajmniej tak jest w moim przypadku).

Oczywiscie ze jak dziala WiFi to nie dziala GPRS, mozna sprzet tak ustawic ze priorytet korzystania z sieci jest WiFi (ja tam mam ustawiony).

Internet dziala bardzo dobrze.

i600 nie ma JAVY.Specyfikacja klamie, gdyz standardowo zeby JAVA dzialala muisz zainstalowac klienta JAVy (na szczescie sa i takie ktore sa freeware).CO do programow JAVA to nie uzywam bo po co?Jest WM.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2008, 15:11:43 wysłana przez ToKe »

*

Offline slammer

• 536
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 23, 2008, 19:58:02 »
Dziękuję za odpowiedzi.
Żałuję, że  E61 jest taka duża. Symbian jest jednak pod wieloma względami lepszym systemem. E71 byłaby idealna, niestety jeszcze jej nie ma, a do tego będzie raczej nie na moją kieszeń. Aktualnie pozostaję przy myśli o zakupie Samsunga (Szczecin, dobra cena i najlepiej nówka).

i600 nie ma JAVY.Specyfikacja klamie, gdyz standardowo zeby JAVA dzialala muisz zainstalowac klienta JAVy (na szczescie sa i takie ktore sa freeware).CO do programow JAVA to nie uzywam bo po co?Jest WM.
Bez gmaila da się żyć (smtp jest). Za to do Opery Mini i Microbusa bardzo by się przydała. Tak jak napisałeś, jest WM. Szkoda tylko, że nie ma na WM przeglądarki www jakości tej symbianowej, która by mi bardzo odpowiadała. Lub taka Opera Mini z zakładkami. Mam aktualnie Axima z WM6 i przeglądanie internetu stało się znośne dopiero po instalacji NetFronta, którego nie ma na smartphone. Zwykła Opera jest powolna, a IE źle renderuje strony (i także jest powolny). No i z Javą są problemy. Z tego co wyczytałem to na smartphone nie ma z nią większocyh problemów, jestem optymistycznie nastawiony. Zobaczę po kupnie, przetestuję. Wierzę, że Opera 9.5 lub Skyfire dadzą mi w przyszłości odpowiednią funkcjonalność.