Zmiana 'tego czegos' przed ekranem

• 9 Odpowiedzi
  • 545 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vanspirit

• 9
  • Sprzęt: Xda Mini S
Zmiana 'tego czegos' przed ekranem
« dnia: Luty 24, 2008, 21:11:34 »
Witam,

jest to moj pierwszy post. Przegladalem forum, sporo ciekawego info. Mam pytanie czy da sie zmienic ten plastik/folie przed ekranem? Nie jestem pewien, ale chyba sie to fachowo nazywa warstwa dotykowa. Mam xda mini s.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2008, 21:13:37 wysłana przez vanspirit »
--
pzdr

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Zmiana 'tego czegos' przed ekranem
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2008, 21:59:51 »
Po co zmienić? Porysowany? Kładziesz na niego folię na ekran (ale specjalna do PDA a nie taką od komórek) i po sprawie. No chyba że uszkodzony to inna sprawa.

*

Offline vanspirit

• 9
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2008, 22:20:46 »
Tak, jest kilka rysek nieco glebszych. Tylko nie krzyczcie, ale mam folie to dla fonow naklejona. Gdzie mozna kupic dla pda?
--
pzdr

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2008, 22:31:10 »
Jest to folia na klej, na wodę czy elektrostatyczna? Jak na klej to już jej nie zdejmiesz. Co do folii do pda to szukaj folii Brando, kosztują ok 30zł i nie ma dla nich konkurencji

*

Offline vanspirit

• 9
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2008, 07:48:13 »
No jest na klej ;/ Nie da sie tego niczym usunac? A ta folie brando gdzie mozna kupic? Allegro?
--
pzdr

*

• 6211
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2008, 08:24:40 »
Na allegro. Warstwa dotykowa jest tak zbudowana że nie masz szans zdjąć tej folii klejowej bez uszkodzenia digitizera, przynajmniej nie słyszałem żeby to się komukolwiek udało

*

damist

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2008, 08:30:07 »
przynajmniej nie słyszałem żeby to się komukolwiek udało
Mi się to udało :P Miałem szczęście i digitalizer się nie uszkodził. Był to universal

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2008, 13:43:11 »
to naprawde duuuzo szczescia miales :) wymienialem juz kilkadziesiat digitalizerow do wizarda, i ani jednego do universala - dlaczego ? bo universal ma elastyczny digitalizer, nie ma w nim szybki jak to jest w przypadku digi od wizarda - wiec jesli odklejasz cos od elastycznego digi (universal) poddaje sie on lekko i nie ma problemow, natomiast przy wizardzie digi sklada sie ze szkla i umieszczonych na nim elektrod + folia zewnetrzna, przez co przy odrywaniu folii klejonej na klej - digitalizer sie rozwarstwia i traci mozliwosc poprawnej kalibracji.
Mialem tez raz przypadek ze klient stwierdzil ze musi miec folie i staral sie ja odkleic pozniej okazalo sie ze odkleil wierzchnia warstwe digitalizera (chyba przy pomocy cyrkla)...
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline vanspirit

• 9
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2008, 17:12:24 »
Dzieki za odpowiedzi. Musze przyznac, ze dowalilem za ta folia dla telefonow, a jak ta folia po jakims czasie sie zniszczy to co robic?
--
pzdr

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2008, 18:07:55 »
ja jak miałem mda compact to bez problemu ściagłem folie klejowa która była od razu jak zakupiłem sprzęt i nic sie nie uszkodzilo