jakiś czas temu próbowałem zrobić coś w stylu ładowarki awaryjnej - mam koszyk na 4 baterie r6 (aa) i próbowałem połączyć je z gniazdem usb aby po podłączeniu telefonu do tego zestawu kablem usb móc ładować telefon - 4 akumulatorki szeregowo dają ok 5,5 V więc podobnie do zasilania usb, objawy są następujące, po podłączeniu takiego zasilania podświetlenie ekranu się włącza ale nie rozpoczyna się ładowanie baterii (tak jakby wykrył napięcie na wejściu zasilania) i tyle, różne konfiguracje przerabiałem ale trybu ładowania baterii nie udało mi sie osiągnąć, myślę że problem leży w dokładnym połączeniu napięcia na gniazdo usb przy mojej ładowarce- tam mamy aż 4 styki a ja podłączam napięcie tylko do dwóch skrajnych (tych od zasilania) albo tez może być też taka sprawa, że napięcie musi być koniecznie impulsowe i wtedy nie ma mowy o ładowaniu telefonu w ten sposób
może ktoś ma jakies pomysły i doświadczenia - piszcie może coś uda nam się zrobić
p.s. bazuję na elementach które mam w domu, leżą i się kurzą a można byłoby zrobic z nich pożytek - pisze to ddlatego, że wiem o tym jak tanie są baterie dedykowane do tych modeli